HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: Μέτρα στήριξης για τις εφημερίδες της περιφέρειας

Μ. Χαρακόπουλος: Μέτρα στήριξης για τις εφημερίδες της περιφέρειας

«Ο έντυπος Τύπος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σειρά σοβαρών προβλημάτων που απειλούν ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του. Η επικράτηση του διαδικτύου ως βασική πηγή πληροφόρησης, η μείωση του αναγνωστικού κοινού και η οικονομική κρίση έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό τοπίο για τις εφημερίδες. Το πρόβλημα, που εντάθηκε της περίοδο της πανδημίας, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για τις εφημερίδες της περιφέρειας και ιδιαίτερα για όσες -σε πείσμα των καιρών- δεν κάνουν εκπτώσεις, αλλά διατηρούν ποιοτικά στάνταρ. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις τελευταίες ηρωικές προσπάθειες να παραμείνουν ζωντανές οι εφημερίδες της περιφέρειας, ως βήμα δημοκρατικού διαλόγου και ανάδειξης των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή σχετική Αναφορά που κατέθεσε στη βουλή, καλώντας τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης,  κ. Στέλιο Πέτσα να ανταποκριθεί στα εύλογα αιτήματα του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ).

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην Αναφορά του επισυνάπτει την ανακοίνωση του ΣΗΠΕ Συνδέσμου με τίτλο «Στηρίζω τον τοπικό Τύπο, στηρίζω την ελληνική περιφέρεια», που προβάλλει «τρεις άμεσες προτεραιότητες, που μπορεί να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, επιμένοντας στην έναρξη θεσμικού διαλόγου με στόχο σύγχρονο, δημοκρατικό πλαίσιο σχέσεων των επιχειρήσεων Τύπου με την Πολιτεία, την λειτουργία της μαζικής επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου». Ειδικότερα ζητά:

  1. Την επ’ αόριστον παράταση της υποχρέωσης των δημόσιων Φορέων να ανακοινώνουν στον Τύπο -που τερματίζεται στις 31.12.20- και πάντως της οποιαδήποτε αλλαγής των δεδομένων να προηγηθεί θεσμικός διάλογος για την αντικατάσταση του ερειπωμένου πλαισίου που διέπει τα του περιφερειακού Τύπου, με άλλο αρτιμελές, σύγχρονο λειτουργικό και δίκαιο υπόδειγμα.
  2. Να πάψει η υποχρέωσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου να καταβάλουν ετησίως, πέραν των ασφαλιστικών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, γιατί αυτό απειλεί την επιβίωση των εφημερίδων. Σημειώνουν ότι «με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ήρθησαν όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές πρόνοιες υπέρ του Τύπου, εξακοντίζοντας τις υποχρεώσεις αυτές, δίχως ποτέ έκτοτε να υπάρξει κάποια αντισταθμιστική πρόνοια». Επίσης, ζητείται «εκτός της σύνταξης και εφαρμογής προγράμματος ενίσχυσης, η έκτακτη και ειδική ρύθμιση των οφειλών στον ΕΔΟΕΑΠ με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων».
  3. Τη συγκρότηση νέου, σύγχρονου και ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ στη ΓΓΕ&Ε είτε αναφέρεται σε έντυπα, ανεξαρτήτως περιοδικότητας, είτε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες με κριτήρια την απασχόληση, την αναγνωσιμότητα και την ιστορικότητα τους.