HomeΙΣΤΟΡΙΑ

ΛΗΣΤΑΝΤΑΡΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

ΛΗΣΤΑΝΤΑΡΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Ντίνα Πατσή
Τύρναβος, Απρίλιος 1904
Ο δήμαρχος Πλάκας εκβιαζόμενος«Αξιοτάτην λόγου όσο και σοβαράν» είδηση ότι μέλη του Βουλγαρικού Κομιτάτου καταδιωκόμενα από τους Τούρκους έφτασαν στον Τύρναβο δημοσίευσε η εφημερίδα Όλυμπος στις 17 Απριλίου 1904. Σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος οι Βούλγαροι κομιτατζήδες κατά τη διάρκεια της παραμονής των στην πόλη επιδόθηκαν στη συνέχιση της γνωστής τους εργασίας.
πειδή δεν μπορούσαν και ήταν εντελώς ανώφελο για εκείνους να εφαρμόσουν την τακτική του εγχειριδίου στράφηκαν στην αποστολή εκβιαστικών επιστολών με τις οποίες ζητούν χρήματα από εξέχοντες Τυρναβίτες « επί απειλή θανάτου». Μια από τις εκβιαστικές επιστολές στάλθηκε και στον δήμαρχο Τυρνάβου, κ. Πλάκα, με την οποία του ζητούσαν να καταβάλλει πεντακόσιες λίρες, ενώ σε περίπτωση άρνησης του δήλωναν κατηγορηματικά ότι θα έχει άσχημες συνέπειες.Εννοείται ότι έγιναν μηνύσεις στις αρχές του Τυρνάβου ενώ, είναι ασαφείς οι πληροφορίες για τα μέτρα που πάρθηκαν για την ανακάλυψη των ληστών. Το βέβαιο είναι ότι οι πρόκριτοι του Τυρνάβου φοβούνται για τη ζωή τους , ενώ ένας από τους πλουσιότερους πολίτες, ο Δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Πλάκας εξέρχεται με συνοδεία δυο σωματοφυλάκων.

efhmerida1efhmerida2Πηγή: εφημερίδα «Όλυμπος», έτος ΙΑ, αριθμ. 334, περίοδος Δευτέρα (Λάρισα 17 Απριλίου 1904).
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το 1878, με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, την οποία επέβαλαν οι Ρώσοι στους Τούρκους, οι Βούλγαροι εξασφάλισαν προς στιγμήν τη «Μεγάλη Βουλγαρία» που οραματίζονταν και που περιλάμβανε, εκτός της σημερινής Βουλγαρίας, ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Μακεδονία και την περιοχή των Σκοπίων, καθώς και τη Δυτική και την Ανατολική Θράκη. Τη «Μεγάλη Βουλγαρία» περιόρισαν δραστικά στο Συνέδριο του Βερολίνου, το ίδιο έτος, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες ανησύχησαν από τη δημιουργία ενός τόσο ισχυρού ερείσματος της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

COMMENTS