HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας για το σεισμό

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας για το σεισμό

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας απαιτεί άμεσα λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία του λαού της πόλης από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση. Ο μεγάλος σεισμός που έγινε στη Λάρισα μαζί με τις ζημιές και τις καταστροφές που προκάλεσε σε δημόσια κτήρια, όπως το Δημοτικό Γηροκομείο, κατοικίες και εργασιακούς χώρους, ξαναέφερε στην επικαιρότητα τις μεγάλες ανάγκες αλλά και τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας. Οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών οφείλονται στην τρωτότητα των κτιρίων. Η μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στη ζωή και την περιουσία του λαού και γενικότερα οι επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί και οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές. Η τεράστια αντίφαση που εκδηλώνεται ανάμεσα σε αυτήν τη δυνατότητα και τη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών, και ιδιαίτερα των σεισμών, υπογραμμίζει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες με τη λογική κόστους – οφέλους. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία τις επικίνδυνες ανεπάρκειες που σημειώνονται στις ανάγκες αντισεισμικών ελέγχων των δημοτικών κτιρίων και ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του από 02/10/2017 απαντητικού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας Αντιδημαρχίας Πολεοδομίας και Αστικής Ανάπτυξης προς την Λαϊκή Συσπείρωση, από το σύνολο των σχολικών μονάδων Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης: 

Τα 91 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί μετά το 1985. Πολλά εξ’ αυτών κατασκευάστηκαν από το 1985 έως και την δεκαετία του 1990 (1995) με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό και συμπληρώνουν πλέον 30ετία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του φέροντα οργανισμού τους από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ενώ 57 απ’ αυτά στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα: 

  • 13 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια. 
  • 18 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που δεν έχουν οικοδομική άδεια και αντ’ αυτού έχουν περάσει από διαδικασία τακτοποίησης με τους νόμους των αυθαιρέτων των τελευταίων ετών, ενώ τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι κτίσματα προ του 1955. 
  • 26 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το 1985 με αρκετά παραδείγματα κτιρίων όπως το 39ο Δημοτικό (1967), 7ο & 32ο Νηπιαγωγείο (1969) να στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια.
  • Αμφισβητήσιμη είναι και η αντισεισμική επάρκεια νέων προκάτ κατασκευών όπως αυτή του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές – ΔΑΔ που κατασκευάστηκε πολύ πρόσφατα από την διοίκηση Καλογιάννη.
 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό της διοίκησης Καλογιάννη για το 2021 οι πόροι που προβλέπονται, περίπου 100.000, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τον οπτικό αντισεισμικό έλεγχο καλύπτουν ελάχιστα σχολεία της πόλης. Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια για έργα βιτρίνας και αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης. 

Επικίνδυνη όμως είναι η κατάσταση και εξαιτίας της έλλειψης ή της συρρίκνωσης των αναγκαίων χώρων διαφυγής. Με την ψήφο της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α. όπως και όλων των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, έχει ξεκινήσει από το 2017 ένα πογκρόμ αποδεσμεύσεων χώρων ΚΧ και ΚΦ που ήταν χαρακτηρισμένα ως πλατείες και παιδικές χαρές. Έχουν χαθεί τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 12 στρέμματα από την πόλη της Λάρισας και έπεται και συνέχεια. Οι εικόνες ιδιαίτερα στο κέντρο και τις συνοικίες με κόσμο και μαθητές να προσπαθούν να διαφύγουν από το σεισμό σε οικόπεδα και ελεύθερους χώρους, αποδεικνύει τις εγκληματικές τους ευθύνες.  

Απαιτούμε:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας στους πληγέντες για τη στέγασή τους και όσων έχουν ανάγκη από τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ρούχα κτλ. 
  • Να διασφαλιστεί ότι δεν θα εργαστούν οι εργαζόμενοι του δήμου για όσο διάστημα η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κτηριακών εγκαταστάσεων,
  • Να ελεγχθούν άμεσα όλες οι δημοτικές εγκαταστάσεις, όπως Δημαρχείο, πολεοδομία, Ωδείο, Μύλος, Πινακοθήκη, και άλλες υπηρεσίες. 
  • Άμεσα να ελεγχθούν και με αφορμή το επικείμενο 15ημερο κλείσιμο των σχολείων όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου, όπως και οι 26 παιδικοί σταθμοί. 
  • Να ελεγχθούν οι κατοικίες και να υπάρξει μέριμνα από το κράτος για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. 
  • Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά ή το μισθό του αν αδυνατεί να φτάσει στη δουλειά του με ασφάλεια. 
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη. 
  • Να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο με καλεσμένους τους φορείς της πόλης.