Τις αλλεπάλληλες ενέργειές του που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα, επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, στον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, όσον αφορά το πρόβλημα υποστελέχωσης του ακτινολογικού εργαστηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού: «Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 υπέβαλα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου την υπ’ αριθμ. 9256/716/23-9-2021 ερώτηση και ΑΚΕ, σχετικά με την υποστελέχωση του ΠΓΝ Λάρισας και ειδικότερα του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου, το οποίο αποτελεί εργαστήριο κομβικής σημασίας, επηρεάζοντας την λειτουργία εν γένει του Νοσοκομείου και όλων των τμημάτων και κλινικών αυτού, καθώς εξυπηρετεί την λειτουργία εφημέρευσης , την πανδημία, το τμήμα επειγόντων περιστατικών, ασθενείς χρόνια πάσχοντες, όπως καρκινοπαθείς, αλλά και κάθε ανάγκη της υγειονομικής περιφέρειας, ως Νοσοκομείο τριτοβάθμιας περίθαλψης. Με την ερώτηση μετέφερα την επικίνδυνη υποστελέχωση του εργαστηρίου ακτινολογίας σε τεχνολογικό προσωπικό, καθώς, με τον αριθμό των τεχνολόγων ακτινολόγων που υπηρετούν στο εργαστήριο ακτινολογίας, και δεδομένων των αυξημένων αναγκών του εργαστηρίου, δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι εφικτό να καλύπτεται το εφημεριακό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εργασίας των τεχνολόγων νομίμως και ασφαλώς. Συγχρόνως μετέφερα την αγανάκτηση των υπηρετούντων τεχνολόγων, οι οποίοι αναγκάζονται για να επιτευχθεί η οριακή λειτουργία του εργαστηρίου, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών, με περικοπή των ημερών αδείας τους, με περικοπή ρεπό, με πραγματοποίηση μόνιμης νυχτερινής υπερωριακής εργασίας, συνθήκες που δημιουργούν κόπωση, με αντανάκλαση στην δημόσια υγεία. Στις 18-11-2021 το Υπουργείο απέστειλε την υπ’ αριθμ. Αρ. Πρωτ.: 59133 ΑΠΑΝΤΗΣΗ, με την οποία στην ουσία ομολογείτε την έλλειψη τεχνολογικού προσωπικού στο εργαστήριο ακτινολογίας, καθώς αναφέρεται ότι από τις 56 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό του ΠΓΝΛ τεχνολόγων, μόνον οι 33 είναι καλυμμένες από τις 33, οι 23 υπάλληλοι ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας και ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών, εργάζονται στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο. Επίσης, αναφέρει το Υπουργείο ότι αιτήθηκε την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ τεχνολογικού προσωπικού, που προφανώς τελεί σε εκκρεμότητα. Στην απάντηση όμως, δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική πρόβλεψη και πρόθεση για την άμεση και τρέχουσα αντιμετώπιση της υποστελέχωσης, ούτε τίθεται σαφές χρονοδιάγραμμα πλήρωσης των προκηρυχθεισών θέσεων. Μάλιστα η πραγματικότητα στο εργαστήριο καταδεικνύει ότι καμία βελτίωση δεν υπήρξε, τουναντίον, η κατάσταση χειροτέρευσε εξαιτίας της ανεπάρκειας του προσωπικού, καθώς από τους 23 υπηρετούντες στο εργαστήριο, ήδη οι δύο τελούν σε αναρρωτική άδειας μακράς διαρκείας.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε: Ποιες πολιτικές ενέργειες έλαβαν χώρα σχετικά με την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου του ΠΓΝΛ, αλλά και ποια μέτρα βραχυπρόθεσμου και κατεπείγοντος χαρακτήρα έχουν ληφθεί, από το χρόνο «Νοέμβριος 2021» έως σήμερα, από την Διοίκηση, δεδομένου ότι οι υπηρετούντες τεχνολόγοι, φέρεται να έχουν μειωθεί έτι περαιτέρω, γεγονός που οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες, σε μη έγκριση του προγράμματος εφημέρευσης το τρέχον διάστημα, όπως για παράδειγμα μετακινήσεις και συμμετοχή από τα λοιπά τμήματα τεχνολόγων στην εφημέρευση και εν τέλει, πώς προτίθεστε να επιλύσετε το χρόνιο αυτό πρόβλημα;»