Home

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τυρνάβου: Ένας βρεφικός και ένας παιδικός σταθμός δεν έχουν κλιματισμό

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τυρνάβου: Ένας βρεφικός και ένας παιδικός σταθμός δεν έχουν κλιματισμό

Την Δευτέρα 24/7, ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Τσικριτσής με συνυποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, επισκέφθηκαν τους Παιδικούς και Νηπιοβρεφικούς Σταθμούς της πόλης μας και συζήτησαν με τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι σε όλους τους παιδικούς και νηπιοβρεφικούς σταθμούς της πόλης μας, παιδαγωγοί και βοηθητικό προσωπικό παρά τις ελλείψεις, την υποχρηματοδότηση από το κράτος και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν αναλάβει ένα πολύ ουσιαστικό έργο, τη διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών και τη σωστή σωματική τους ανάπτυξη. Για να νιώθουν οι γονείς ασφάλεια και σιγουριά ότι το παιδί τους αναπτύσσεται ολόπλευρα, έξω από το οικογενειακό τους περιβάλλον με την επιστημονική παιδαγωγική στήριξη.

Έρχονται όμως αντιμέτωποι με την αδιαφορία του κράτους αφού δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθεί γενναία ώστε να υλοποιηθεί με επιστημονικούς όρους η προσχολική αγωγή και να καλύπτονται με ουσιαστικό τρόπο οι ανάγκες των παιδιών. Αυτό που προκρίνουν η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις τους είναι οι τρόποι παιδοφύλαξης. Βοηθοί στο έργο τους είναι και οι δημοτικές αρχές που στηρίχθηκαν και στηρίζονται από τις κυβερνήσεις.

Στην επίσκεψη οι υποψήφιοι διαπίστωσαν “ιδίοις όμμασι” ότι:

Κάθε χρόνο, κανένα παιδί δεν έχει διασφαλισμένη θέση σε έναν δημόσιο, δωρεάν παιδικό σταθμό, αλλά κληρώνεται στο Πρόγραμμα, αναμένοντας με αγωνία να πάρει το πολυπόθητο “κουπόνι” στο χέρι. Τα υπόλοιπα, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, περιμένουν τις θέσεις που θα απομείνουν ή θα δώσουν οι δήμοι, φυσικά επί πληρωμή, αφού λειτουργούν ανταποδοτικά, και δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς από το κράτος, ώστε να είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά. Ευτυχώς στην πόλη μας γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις επί πληρωμή.

Η αναλογία παιδαγωγού με παιδιά ξεπερνά τα επιτρεπόμενα επιστημονικά όρια, ακόμη και όταν υπάρχουν και παιδιά με ειδικές ανάγκες στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας.

Τα κτήρια όπου στεγάζονται οι δομές είναι σε κακή κατάσταση, χωρίς την αναγκαία συντήρηση ειδικά μετά τον τελευταίο σεισμό. Οροφές με προβλήματα που όταν βρέχει τα νερά τρέχουν μέσα στις αίθουσες, ρωγμές σε εξωτερικούς τοίχους, διαλυμένα παράθυρα και παντού η υγρασία κάνει αισθητή την παρουσία της.

Εν μέσω καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα ένας βρεφονηπιακός και ενας παιδικος σταθμος δεν έχουν κλιματισμό γιατί δεν λειτουργούν τα air condition. Η αλλαγή και η συντήρησή τους κοστίζει ακριβά μάλλον στη δημοτική αρχή της πόλης μας. Μάλιστα σε έναν παιδικό σταθμό δώρισαν γονείς τις κλιματιστικές συσκευές.

Εργαζόμενοι που παλεύουν εντατικά και με άγχος για την διαπαιδαγώγηση και για την υγεία των παιδιών- μην πάθει κανένα παιδί θερμοπληξία όπως συνεβη πριν λιγο καιρό σε S/M- εργάζονται με συμβάσεις ΕΣΠΑ, χωρίς δικαιώματα. Πέντε εργαζόμενες μόνο είναι μόνιμες και όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται για την μονιμοποίησή τους. Παντού συναντούν την αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Απέναντι σε όλα αυτά, γονείς και εργαζόμενοι, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των μικρών παιδιών, δεν μπορούμε να πάμε πίσω από την ολόπλευρη, παιδαγωγική παρέμβαση στα κρίσιμα χρόνια της προσχολικής ηλικίας. Γιατί σε αυτά τα χρόνια μπαίνουν τα θεμέλια για την πιο στέρεη κοινωνική, γνωστική, κοινωνική, σωματική ανάπτυξη. Και αυτό απαιτεί κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, κατάλληλους σύγχρονους χώρους και κτίρια, υλικοτεχνική υποδομή.

 

 

Είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε:

• Μια θέση για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, χωρίς κληρώσεις.

• Μόνιμη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, παιδαγωγικού, επιστημονικού, διοικητικού, καθαριότητας και βοηθητικού. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

• Αναβάθμιση του παιδαγωγικού περιεχομένου, με αναβαθμισμένο επιστημονικό πρόγραμμα, μείωση της αναλογίας παιδιών / παιδαγωγών, σύγχρονα κτίρια που να υποστηρίζουν την καθημερινότητα με επιστημονικούς όρους.

• Σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν δίκτυο πρώιμης διάγνωσης από τις αναγκαίες ειδικότητες αναπτυξιολόγων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και πρώιμης παρέμβασης από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών, καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων, με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου καλεί τους Γονείς και τους Εργαζόμενους να παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν. Για μία δημοτική αρχή “ που θα έχει το νου της στο παιδί”.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.