HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Κυβερνητικές ευθύνες – Πρόστιμο στην Αττική οδό

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Κυβερνητικές ευθύνες – Πρόστιμο στην Αττική οδό

Παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, για μια ακόμη χρονιά -μετά τον περσινό χιονιά- ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιοι φορείς δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν το χάος παρ’ ότι μια ημέρα πριν τα έντονα καιρικά φαινόμενα δήλωναν καθ’ όλα πανέτοιμοι.

 

Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων σε κομβικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, διακοπές κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο, «έμφραγμα» στην Αττική Οδό και παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τον πολύωρο εγκλωβισμό οδηγών, ο οποίος μάλιστα ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τις 20 ώρες, και διακοπές ηλεκτροδότησης συνέθεσαν το σκηνικό που επικράτησε τη Δευτέρα στο Λεκανοπέδιο λόγω της «Ελπίδας», με τα προβλήματα όμως να μην έχουν ακόμη τέλος.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν ακόμη περισσότερες. Η χιονόπτωση ανέδειξε για άλλη μια φορά τα σοβαρά προβλήματα του κρατικού μηχανισμού και της Πολιτικής Προστασίας, την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ φορέων, αλλά και την προσπάθεια να μετακυλίονται οι ευθύνες αλλού.

Σημειώνεται πως, το μεσημέρι της Δευτέρας, και ενώ ουρές χιλιομέτρων είχαν σχηματιστεί στην Αττική Oδό, στο ύψος της Παλλήνης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε από την Τροχαία να μειωθεί η ροή των οχημάτων προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να απεγκλωβίζονται τα οχήματα και να γίνεται αποχιονισμός. Ηταν, ωστόσο, πολύ αργά…

Η Πυροσβεστική προειδοποιούσε ότι οι κλήσεις στο κέντρο της θα αυξάνονταν τις επόμενες ώρες και θα χρειαζόταν να συνδράμει σε πολλά μέτωπα, μιας κι αναμενόταν επιδείνωση του καιρού. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούνταν δεδομένο ότι θα δημιουργούνταν ανάλογες καταστάσεις, δηλαδή με εκατοντάδες οχήματα εγκλωβισμένα.

  • Γιατί άφησαν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στις 12; Ένα, ακόμη, ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι είναι γιατί δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις υπηρεσίες τους από τις 12 το μεσημέρι. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη ούτως ώστε η πρόωρη αποχώρηση να γίνει τμηματικά και να μην συμπέσουν όλοι μαζί στους δρόμους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος;
  • Με εκατοντάδες οδηγούς να έχουν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό και σε άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου, οι Αρχές αποφάσισαν την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα. Ηταν, όμως, πολύ αργά. Σίγουρα, η βοήθεια που έδωσαν -και συνεχίζουν να δίνουν- ήταν πολύτιμη.
  • Ο Στρατός έφτασε σε όλα τα σημεία και οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση μοίραζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούσαν τους εγκλωβισμένους σε ασφαλές σημείο. Γιατί, λοιπόν, δεν έγινε νωρίτερα η ενεργοποίηση αυτού του έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης και οι αρμόδιοι φορείς περίμεναν να δουν πρώτα τις εικόνες χάους σε ζωντανή μετάδοση;
  • Στο μέτωπο της ηλεκτροδότησης, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ είχε διαβεβαιώσει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποφευχθούν προβλήματα και διακοπές στην ηλεκτροδότηση στη διάρκεια του χιονιά, φθάσαμε στο σημείο να μείνουν στο σκοτάδι ακόμη και περιοχές στα Βόρεια Προάστια της Αττικής. Να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε για περιοχές όπως η Εκάλη, για παράδειγμα, που βρίσκεται πολύ πιο βόρεια από άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά για το… Χολαργό, το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή. Η αλήθεια εδώ είναι ότι τα συνεργεία δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σημεία όπου υπήρχε η βλάβη, κυρίως από την πτώση δέντρων σε καλώδια.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα τα οποία η κυβέρνηση, η περιφέρεια, η Αττική Οδός και ο ΔΕΔΔΗΕ θα κληθούν να απαντήσουν τις επόμενες ώρες εν μέσω οργής και αγανάκτησης από χιλιάδες νοικοκυριά, χωρίς να αποκλείονται «καρατομήσεις» σε καίριες θέσεις.

Και να αποδοθούν ευθύνες. Οχι όπως τις άλλες φορές και όχι με δικαιολογίες του τύπου «ευτυχώς δεν είχαμε θύματα».