HomeΕΛΛΑΔΑ

Η ισορροπίες δυνάμεων σε επίπεδο αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον αέρα

Η ισορροπίες δυνάμεων σε επίπεδο αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον αέρα

Μετά από πάρα πολλά χρόνια, η ισορροπία δυνάμεων σε επίπεδο αεροπορίας θα αλλάξει δραματικά μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

 

Εμείς, αναβαθμίζουμε 85 μαχητικά F-16 (επί συνόλου 155 που διαθέτουμε) στην έκδοση Viper, δηλαδή τα μετατρέπουμε σε πέμπτης γενιάς, διατηρούμε σε άριστη κατάσταση 42 ετοιμοπόλεμα Mirage και 36 F-4, ενώ παράλληλα παραλαμβάνουμε 24 Rafale (ήδη έχουν φθάσει τα πρώτα έξι) και μια μοίρα 20 αμερικανικών F-35 (τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα αμερικανικά αεροσκάφη) που πολύ θα ήθελε να έχει και η γειτονική χώρα αλλά δεν της τα δίνει η Ουάσιγκτον.

Στον αντίποδα η Τουρκία διαθέτει 276 μαχητικά F-16 (αλλά όχι αναβαθμισμένα) και 37 αεροσκάφη F-4 (ένα παραπάνω από εμάς). Στο σύνολο, οι Τούρκοι διαθέτουν 313 μαχητικά και εμείς 277 αλλά οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε πολλά.

Ένα Rafale από μόνο του αξίζει πολύ περισσότερο από δύο ή τρία υποδεέστερου τύπου αεροσκάφη καθώς οι ικανότητές του στους αιθέρες είναι πολλαπλάσιες, αφού τη στιγμή που μπορεί να κλειδώσει στο στόχαστρό του αρκετά εχθρικά αεροπλάνα ταυτόχρονα.

Όπως επισημαίνουν επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Τούρκοι τρέμουν στην ιδέα απόκτησης από τη χώρα μας των αμερικανικών F-35 που σε συνδυασμό με τα Rafale αρκούν για να αλωνίζουν τον ουρανό του Αιγαίο και να επιτηρούν όλη την περιοχή από τη Θάσο έως το ακριτικό Καστελόριζο.

 Η Ελλάδα αναβαθμίζει 83 από τα F-16 της μέχρι το τέλος της δεκαετίας στην έκδοση Viper (F-16V).

Αυτό σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία ανεβαίνει επίπεδο καθώς αποκτά σταδιακά πολύ πιο προηγμένα μαχητικά. Με την αναβάθμισή τους, θα είναι διαλειτουργικά με τα υπόλοιπα αεροσκάφη 5ης γενιάς όπως είναι τα αμερικανικά F-35.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης τοποθετούνται μεταξύ άλλων στα F-16 ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης που έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν πολλαπλούς στόχους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων.

Επίσης θα έχουν νέο πιλοτήριο με καινούργια οθόνη CPD για την προβολή εικόνας υψηλής ευκρίνειας ούτως ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αντίληψη σε κατάσταση μάχης, ενώ με την τοποθέτηση του συστήματος Link 16 θα γίνεται σύζευξη και ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας που έχουν το ίδιο σύστημα.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είναι πως ο Ερντογάν έχει ξεκληρίσει τη δική του αεροπορία».

Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 όπου μέλη του στρατού φέρεται να αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την ισλαμική κυβέρνηση ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε στη φυλακή εκατοντάδες αξιωματικούς και έπαψε από τα καθήκοντά τους περισσότερους από 300 πιλότους που χειριζόντουσαν πρωτίστως τα F-16.

Αυτό αποδυνάμωσε αυτόματα τον στρατό όχι μόνο ως πολιτική απειλή αλλά και ως στρατιωτική δύναμη. Το σώμα των έμπειρων πιλότων αποδεκατίστηκε και όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, η τουρκική κυβέρνηση αναζήτησε απεγνωσμένα λύσεις από το εξωτερικό για να καλύψει το κενό. Ζήτησε μεταξύ άλλων από ΗΠΑ και Πακιστάν εκπαιδευτές πτήσεων χωρίς όμως τα αποτελέσματα να είναι ικανοποιητικά. 

[quads id=4]

Πηγή