HomeΛΑΡΙΣΑ

Ημερίδα με θέμα Κινηματογράφος και Εκπαίδευση

Ημερίδα με θέμα Κινηματογράφος και Εκπαίδευση

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος για παρουσία με εκδηλώσεις και δράσεις όλο το χρόνο, διοργανώνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου από 10.30 – 15.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Ημερίδα με θέμα Κινηματογράφος και Εκπαίδευση.

Στην εποχή μας όπου κυριαρχεί το θέαμα και οι ψηφιακές μορφές έκφρασης προσιτά σε όλους και κυρίως στη νέα γενιά, ο κινηματογράφος καλείται να παίξει κυρίαρχο ρόλο τόσο στην πολύπλευρη μάθηση, όσο και στην αισθητική καλλιέργεια. Επιδιώκει τελικά να είναι ένα χρήσιμο πολυεργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονέων, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και με γνώση των διευρυμένων κωδίκων επικοινωνίας που προσφέρει και απαιτεί.

Επομένως η film literacy ή cine-literacy όπως αποκαλείται διεθνώς η κινηματογραφική παιδεία μπορεί να συμπυκνώσει την οπτικοακουστική παιδεία στην εποχή των Media.
Με αφετηρία και γνώμονα τα παραπάνω και την ευθύνη για ένα φεστιβάλ να παρακολουθεί την σύγχρονη προβληματική και τις πολύπλευρες προεκτάσεις του κινηματογράφου, διοργανώνεται η ημερίδα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και γενικά στο κοινό που ενδιαφέρεται για τον ρόλο του κινηματογράφου στην εποχή ό που κυριαρχούν τα media. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν.

Στο πάνελ συμμετέχουν:
Δημήτρης Παπαδόπουλος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας βιβλίου με θέμα Κινηματογράφος και Εκπαίδευση
Σταύρος Γρόσδος, διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., και υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Ειρήνη Δελιδάκη ( σε διαδικτυακή παρέμβαση) Μουσειοπαιδαγωγός, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Δ/νση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Θα συμμετάσχουν καθηγητές Μέσης εκπαίδευσης με πείρα στον μαθητικό κινηματογράφο με συντονιστή τον Αργύρη Γιουρούκη.
Συντονίζει η Ελεωνόρα Τσιαντούλα
Εγγραφές συμμετοχής στο: [email protected] και στην είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου μισή ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.
Συνοπτικά βιογραφικά εισηγητών
Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές ασχολήθηκε με τα παιδαγωγικά , τον κοινωνικό αποκλεισμό , την κινηματογραφική εκπαίδευση και την εκπαίδευση / γραμματισμό στα μέσα.Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου στου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις και άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο ( ως μέλος συγγραφικής ομάδας ) ήταν το « Τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα ( ΔΕΠΠΣ – ΑΠΣ ) και οι εκπαιδευτικοί». Επίσης συμμετείχε στην οργάνωση πολυάριθμων εργαστηρίων κινηματογραφικής εκπαίδευσης σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Έχει σκηνοθετήσει τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με συμμετοχές σε φεστιβάλ στην ελλάδα και το εξωτερικό. Το πάθος του στον ελεύθερο χρόνο είναι η φωτογραφία.

Σταύρος Γρόσδος.
Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Φλώρινας, φοίτησε στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.) και στο Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης “Δημ. Γληνός” του Α.Π.Θ. Είναι εκπαιδευτικός – Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική της Γλώσσας και διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. Θαυμάζει (και ζηλεύει) τους δημιουργικούς ανθρώπους – μικρούς και μεγάλους – και τα δημιουργικά έργα. Και επειδή δεν κατάφερε να δημιουργήσει ο ίδιος, ούτε να παραστήσει το δημιουργό, έγινε επιμορφωτής εκπαιδευτικών σε ζητήματα διδακτικής της γλώσσας και διδακτικής της τέχνης, ερεύνησε ζητήματα δημιουργικής γραφής και οπτικοακουστικού γραμματισμού, συμμετείχε σε ομάδες συγγραφής εγχειριδίων γλωσσικής διδασκαλίας, υπήρξε παραγωγός διδακτικού υλικού, δημοσίευσε άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, εισηγήθηκε σε συνέδρια και έγραψε βιβλία.

Μεταξύ άλλων είναι συγγραφέας των παρακάτω βιβλίων:
Κινηματογράφος και δημιουργική γραφή Εικόνα και δημιουργική γραφή, Δημιουργικότητα και δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση, Ειρήνη Δελιδάκη
Μουσειοπαιδαγωγός, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Δ/νση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Από το 2009 έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Μουσείο κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει μια σειρά δραστηριοτήτων κινηματογραφικής παιδείας που εστιάζουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου και απευθύνονται σε μαθητών όλων των ηλικιακών ομάδων. Είναι μέλος του τμήματος Νεανική Οθόνη και Ντοκιμαντέρ για παιδιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην επιλογή ταινιών που προορίζονται για εκπαιδευτικές προβολές και σχεδιάζονται το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.