Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, όπως άλλωστε το κάνει φορά σε δύσκολες περιπτώσεις, αποσαφηνίζει και διαλύει τη σύγχυση που επικρατεί για την χορήγηση της 4η δόσης κατά της covid-19 κάνοντας έκκληση παράλληλα προς όλους τους επιστήμονες της χώρας να σταματήσουν την διγλωσσία γύρω από τον εμβολιασμό γιατί έτσι προσφέρουν κακές υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας. Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να στοιχηθεί πίσω από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, που κατά την διάρκεια της πανδημίας έδωσε δείγματα γραφής, η δε Πολιτική διαχείριση πρέπει να εμφανίζεται με ενιαίο λόγο και πράξεις.
Παρόλο που χάθηκε για πολλούς συμπολίτες μας άνω των 60 ετών η ευκαιρία για την 4η δόση την άνοιξη, συστήνουμε να το κάνουν αυτό άμεσα. Η 2η κατηγορία που θα πρέπει να πράξει το ίδιο είναι οι οιασδήποτε ηλικίας συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Συστήνεται επίσης ο προαιρετικός εμβολιασμός στην 3η κατηγορία (5 έως 59χρ.) που περιλαμβάνει συμπολίτες μας που το επάγγελμά τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό, ή για κοινωνικά θέματα, ή για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και δεν θέλουν να τα χάσουν γιατί είναι σημαντικά για την ζωή τους ή για θέματα οικογενειακά. Και τέλος γι αυτούς που στο περιβάλλον τους υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Υπενθυμίζουμε προς όλους πως ήδη βρισκόμαστε στο 6Ο κύμα της πανδημίας που χαρακτηρίζεται από τη προοδευτική επιδείνωση όλων των δεικτών, χωρίς όμως ακόμα να διαφαίνεται ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ και τις ΜΕΘ. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες συστήνουμε να επαναφέρουν στην καθημερινότητά τους τα προστατευτικά μέτρα και κυρίως την χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία) και στους κλειστούς χώρους, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν καταστάσεις συνωστισμού.
Ιδιαίτερη προστασία με εμβολιασμό επιβάλλεται στα παιδιά πριν ξεκινήσουν τα σχολεία το φθινόπωρο, καθόσον νέα μεγάλη αξιόπιστη μελέτη από τη Δανία (περιοδικό Lancet) αποδεικνύει μεγάλα ποσοστά long covid σε παιδιά ηλικίας από 0-14χρ. Αναλυτικότερα τα συμπτώματα σε παιδιά 0-3 ετών ήταν συναισθηματική αστάθεια, εξανθήματα και πόνος στο στομάχι κατά 40%, στην ηλικία 4-11, ήταν η συναισθηματική αστάθεια, προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης και εξανθήματα κατά 38% και στην ηλικία 12-14 η κούραση, η συναισθηματική αστάθεια και προβλήματα μνήμης κατά 46%, για αρκετούς συνεχείς μήνες μετά την αρχική νόσηση.
[quads id=5]