Γεννηματά – Σασολί: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την νοτιοανατολική Ευρώπη

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά – Σασολί: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την νοτιοανατολική Ευρώπη

Tον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, υποδέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η πρόεδρος του Κινήματος ΑλλαγήςΦώφη Γεννηματά στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

Σε δηλώσεις της η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Σασόλι διεξοδική και εποικοδομητική, κάνοντας μνεία στη κοινή πολιτική τους οικογένεια (Σοσιαλιστές).

«Τόνισα τη σημασία του πράσινου πιστοποιητικού, μια πρόταση που πρώτοι εμείς καταθέσαμε, για την τόνωση της κυκλοφορίας των πολιτών και του τουρισμού. Συμφωνήσαμε ότι η πανδημία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρώπη να εγκαταλείψει την προσήλωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και τους περιοριστικούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και να μονιμοποιήσει το μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε :

«Μπορούμε να συζητήσουμε πως μπορεί η Ε.Ε. να δώσει κοινή, βιώσιμη λύση στα δημόσια χρέη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που η πανδημία διόγκωσε, για να μην καταρρεύσουν οι ήδη υπερχρεωμένες οικονομίες μας».

 

Η κ. Γεννηματά και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν το μεταναστευτικό όπου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επανέλαβε ότι είναι μονόδρομος ενόψει του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου και σε άλλες χώρες, όχι μόνο τις χώρες πρώτης εισόδου, που πληρώνουν σήμερα άνισο τίμημα, αλλά και να δημιουργηθεί σύστημα δίκαιου επιμερισμού των αιτούντων άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά υπήρξε συμφωνία με τον κ. Σασόλι για τη σημερινή συμπεριφορά της Τουρκίας που «αποσταθεροποιεί την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα, κάτι που απαιτεί τη συνεργασία του διεθνούς παράγοντα, αλλά και μια νέα σχέση Ευρώπης – Τουρκίας που δεν θα περιλαμβάνει μόνο οφέλη, αλλά και υποχρεώσεις για τη δεύτερη».

«Θέλουμε τον διάλογο, έχουμε δείξει καλή διάθεση, αλλά όσο η ΕΕ ανέχεται τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο περισσότερο αυτή γίνεται επιθετική».

Συμφώνησε τέλος με τον κ. Σασόλι να βρεθούν σύντομα ξανά στις Βρυξέλλες.

Σχετικές Εικόνες: