HomeΥΓΕΙΑ

Έρευνα έδειξε ότι το να πάρουμε έναν ” υπνάκο ” καθυστερεί τη γήρανση ως και 6 χρόνια

Έρευνα έδειξε ότι το να πάρουμε έναν ” υπνάκο ” καθυστερεί τη γήρανση ως και 6 χρόνια

Η τακτική εξεύρεση χρόνου για έναν μικρό υπνάκο κάνει καλό στον εγκέφαλό μας και τον βοηθά να παραμείνει κατά 15 κυβικά εκατοστά μεγαλύτερος – κάτι που ισοδυναμεί με καθυστέρηση της γήρανσης κατά τρία έως έξι χρόνια, λένε ερευνητές του University College London.

 

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν να μην ξεπερνά ο ύπνος τη μισή ώρα.

Είπαν όμως ότι ο ημερήσιος ύπνος είναι δύσκολος σε πολλές καριέρες, καθώς η εργασιακή κουλτούρα συχνά αποδοκιμάζει την πρακτική αυτή.

“Προτείνουμε ότι όλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν κάποιο όφελος από τον ύπνο”, μου είπε η Δρ Victoria Garfield. Περιέγραψε τα ευρήματα ως “αρκετά νέα και αρκετά συναρπαστικά”.

Ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη όταν είμαστε μωρά, γίνεται λιγότερο συνηθισμένος καθώς μεγαλώνουμε και στη συνέχεια αναβιώνει σε δημοτικότητα μετά τη συνταξιοδότηση, με το 27% των ατόμων άνω των 65 ετών να αναφέρουν ότι κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Δρ Garfield λέει ότι η συμβουλή για ύπνο είναι “κάτι αρκετά εύκολο” σε σύγκριση με την απώλεια βάρους που είναι “δύσκολη για πολλούς ανθρώπους”.

Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, αλλά το κατά πόσον ο μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ θα χρειαστεί ακόμη επιπλέον έρευνα.

Η συνολική υγεία του εγκεφάλου είναι σημαντική για την προστασία από την άνοια και η πάθηση συνδέεται με τον διαταραγμένο ύπνο.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο κακός ύπνος βλάπτει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας φλεγμονή και επηρεάζοντας τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

“Έτσι, ο τακτικός ύπνος θα μπορούσε να προστατεύει από τον νευροεκφυλισμό αντισταθμίζοντας τον ανεπαρκή ύπνο”, δήλωσε η ερευνήτρια Valentina Paz.

Έτσι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια έξυπνη τεχνική για να αποδείξουν ότι ο ύπνος είναι ευεργετικός.

Χρησιμοποίησαν ένα γιγαντιαίο φυσικό πείραμα βασισμένο στο DNA – τον γενετικό κώδικα – με τον οποίο γεννιόμαστε. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει 97 τμήματα του DNA μας που μας κάνουν είτε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούμε είτε να βγάλουμε την ημέρα με δύναμη.

Έτσι, η ομάδα πήρε δεδομένα από 35. 000 άτομα, ηλικίας 40 έως 69 ετών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα UK Biobank και απλά συνέκρινε αυτούς τους γενετικούς “νάρθηκες” με τους “μη νάρθηκες”.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep Health, έδειξαν μια διαφορά 15 κυβικών εκατοστών – που ισοδυναμεί με 2,6 έως 6,5 χρόνια γήρανσης. Ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου ήταν περίπου 1. 480 κυβικά εκατοστά στη μελέτη.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα “ενδιαφέροντα” ευρήματα της μελέτης έδειξαν μια “μικρή αλλά σημαντική αύξηση του όγκου του εγκεφάλου” και “προστίθενται στα δεδομένα που δείχνουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου”.

Οι ερευνητές δεν μελέτησαν άμεσα τον μεγάλο ύπνο στη μέση της ημέρας, αλλά δήλωσαν ότι η επιστήμη δείχνει ότι πρέπει να διακόπτεται κατά μισή ώρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.