HomeΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: Τι φοβούνται τα περισσότερα τα σκυλιά; Πως τα προστατεύω!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: Τι φοβούνται τα περισσότερα τα σκυλιά; Πως τα προστατεύω!

Είτε είστε ιδιοκτήτης σκύλου είτε όχι σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι οι Απόκριες δεν είναι η αγαπημένη τους περίοδος και προφανώς υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.

 

Οι σκύλοι έχουν οξυμένη ακουστική ικανότητα σε σχέση με τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντιληφθούν ήχους που φθάνουν μέχρι και τα 60.000-65.000Hz όταν το αυτί ενός ενηλίκου ανθρώπου δεν μπορεί να αντιληφθεί ήχους που ξεπερνούν τα 20.000Hz (τα μωρά μπορούν να αντιληφθούν ήχους εώς και 30.000Hz). Είναι επομένως κατανοητό ότι οι σκύλοι αναπτύσσουν εύκολα ευαισθησίες όσον αφορά την ακοή τους. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η κροτοφοβία συναντάται στο 20-50 % των σκύλων που εκτίθενται σε πυροτεχνήματα, κροτίδες, βροντές ή παρόμοια ηχητικά ερεθίσματα.

Ως  «Κροτοφοβία»  περιγράφεται ένα σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν  διάφορα συμπτώματα όπως : έντονη σιελόρροια,  τρόμος (τρέμουλο),  ταχύπνοια,  ταχυκαρδία,  έμετο,  διάρροια, ανεξέλεγκτη ούρηση και αφόδευση  καθώς και συμπεριφορές  όπως  μάζεμα της ουράς,  κατέβασμα των αυτιών,  αυξημένη κινητικότητα ή αντίστοιχα, κρύψιμο, προσπάθεια διαφυγής και  αυτοτραυματισμό,  τα οποία περιγράφονται  σε σκύλους κατά τη διάρκεια κάποιου έντονου ηχητικού ερεθίσματος.

Υπάρχουν διάφορα αίτια που μπορούν να οδηγήσουνε ένα σκύλο στο να αποκτήσει «Ευαισθησία στους ήχους» Αρχικά διάφορες παθολογικές καταστάσεις και ασθένειες κληρονομικής φύσης δείχνουν να επηρεάζουν τον χαρακτήρα ορισμένων σκύλων. Όταν ένας σκύλος δεν έρχεται σε επαφή κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του με τα κατάλληλα ηχητικά ερεθίσματα, δεν αναπτύσσει την απαιτούμενη εξοικείωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει ευαισθησία σε αυτά.

Αντίθετα, ενδέχεται κάποια ζωάκια που είναι εξοικειωμένα με ορισμένους ήχους σταδιακά ή ξαφνικά να απευαισθητοποιηθούν σε αυτούς , εξαιτίας καταστάσεων που ίσως τους προκαλέσουν άγχος. Επιπλέον , όπως ακριβώς συμβαίνει και στον άνθρωπο , ένας σκύλος μπορεί να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως μια φοβική αντίδραση μαθαίνοντας την από κάποιον άλλο σκύλο που ζει στο ίδιο περιβάλλον με αυτόν.

Ο σκύλος μου αντιδρά υπερβολικά στα πυροτεχνήματα, τι να κάνω;

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση, θα πρέπει να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα.  . Η προσπάθεια  μας  έγκειται, στο  να  εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας ώστε, να αισθάνεται  άνετα με τους ήχους του περιβάλλοντος του και όχι απλά να διαχειριστούμε τη συγκεκριμένη περίσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η  έντονη ευαισθησία του σκύλου μας  έχει επιπτώσεις τόσο στην ευζωία του όσο και στην ποιότητα ζωής του.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ:

Για τις ΑΠΟΚΡΙΕΣ  και τα πυροτεχνήματα που πλησιάζουν:

Επειδή ο χρόνος ως τις Απόκριες δεν επαρκεί για να μάθουμε στο σκύλο μας να είναι ήρεμος θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε οι ώρες που ακούγονται  πυροτεχνήματα και  βεγγαλικά να είναι όσο γίνεται λιγότερο αγχωτικές  για το σκύλο μας. Συγκεκριμένα:

Ποτέ να μη  φωνάζετε και να μη μαλώνετε το σκύλο όταν δείχνει ότι φοβάται. Οι φωνές και η επίπληξη αποτελούν γι αυτόν επιβεβαίωση   πως  όντως υπάρχει κάτι να φοβάται.

Δημιουργήστε, ένα ασφαλές καταφύγιο, για το σκύλο σας. Στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, σ, ένα δωμάτιο που δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει ή να τραυματιστεί, βάλτε μια μαξιλάρα ή το κλουβί (crate) του σκύλου σας, αφού πρώτα το σκεπάσετε με μία κουβέρτα. Το μέρος αυτό θα πρέπει να το συσχετίσει με θετικά ερεθίσματα   (π.χ. λιχουδιές, παιχνίδια) έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια όταν βρίσκεται εκεί και να μην τρέμει περιμένοντας «να περάσει το κακό», π.χ. όπως όταν κρύβεται κάτω από το κρεβάτι όταν φοβάται. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι,  ποτέ δε στέλνουμε το σκύλο μας στο μέρος αυτό, ούτε ως τιμωρία ούτε για να νιώσει ασφάλεια, αλλά τον αφήνουμε μόνο του να επιλέξει που θέλει να πάει.

Κλείστε τις κουρτίνες στο δωμάτιο αυτό και βάλτε μια ήρεμη μουσική πριν ακόμα ξεκινήσουν τα βεγγαλικά.

Η  χρήση σκευασμάτων με φερορμόνες στο χώρο αυτό μπορεί να βοηθήσει. Οι φερορμόνες, είναι ουσίες άοσμες για εμάς,οι οποίες  παράγονται από τη μέση γραμμή της μαμάς-σκύλας όταν γεννήσει, αλλά και από άλλα μέρη του σώματος του σκύλου (αυτιά, περιπρωκτική περιοχή, πέλματα) και δρουν ως ένα χημικό ερέθισμα ασφάλειας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας.

Για κανένα λόγο μην αφήσετε το ζωάκι σας στη βεράντα ή στην ταράτσα ου σπιτιού. Ο φόβος και ο  πανικός από τους δυνατούς θορύβους και τις λάμψεις,  θα  προκαλέσουν  έντονο αίσθημα φυγής  με αποτέλεσμα, στην προσπάθειά του να διαφύγει, να πηδήξει  από το χώρο και να τραυματιστεί ή ακόμη χειρότερα να χάσει τη ζωή του

Το άρθρο υπογράφει ο κτηνίατρος ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Είμαστε πάντα στη διαθεσή σας για τυχόν απορίες. Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε  μαζί μας στο [email protected]

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.