HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Ανοιχτή επιστολή στα παιδιά που θα δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις

Ανοιχτή επιστολή στα παιδιά που θα δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις

Ανοιχτή επιστολή στα παιδιά που θα δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Όπως απέδειξε η πραγματικότητα, τα πτυχία δεν είναι ασφαλής δρόμος για την επαγγελματική επιτυχία! Δυστυχώς το αξιακό σύστημα που επιτρέψαμε να επικρατήσει, προωθεί άλλου είδους “προσόντα”, που κάθε άλλο παρά κολακεύουν τον άνθρωπο…
Το “βίσμα”, το “λάδωμα”, η απάτη, η αναισχυντία, η δουλικότητα, η ένταξη σε σκοτεινούς κύκλους συμφερόντων, η τυφλή και άκριτη υπακοή σε κομματικές δομές, η ετοιμότητα να δεχτείς τα πάντα ακόμα κι αν ξεφτιλίζουν την προσωπικότητά σου, η κίνηση του γυμνοσάλιαγκα που πορεύεται γλείφοντας και σέρνοντας, είναι μερικά από αυτά τα απαιτούμενα στις μέρες μας “προσόντα”, που ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες του ασανσέρ της “επιτυχίας”…
Ή μάλλον αυτό που θεωρεί επιτυχία το σημερινό σάπιο αξιακό μας σύστημα…
Το αντίτιμο όμως είναι ασύγκριτα πιο βαρύ: χάνεις τον εαυτό σου…
Όμως υπάρχει και ο άλλος δρόμος! Η δύσκολη ανάβαση από το κλιμακοστάσιο, όπου χρειάζεται πολύς κόπος και προσοχή, γιατί μερικά σκαλοπάτια είναι σπασμένα και που δεν είναι βέβαιο ότι θα σας οδηγήσει τελικά στην κορυφή…
Αν  ακολουθήσεις αυτόν τον δύσκολο δρόμο, μπορεί να λοιδορηθείς, να θεωρηθείς “ανόητος” από κάποιους “έξυπνους”, να πονέσεις και να κουραστείς…
Όμως, έχεις πολλά να κερδίσεις κατά τη διαδρομή, γιατί η ανέλιξή σου θα είναι κατόρθωμα, που κατέκτησες σκαλοπάτι-σκαλοπάτι, και όχι μια ανούσια τυπική διαδικασία, που δεν σου αξίζει και δεν της αξίζεις!
Γι αυτό, πάψτε να θεωρείτε τις σπουδές σας, ως εργαλείο επαγγελματικής αποκατάστασης, και δείτε τες ως μια δια βίου διαδικασία διεκδίκησης της γνώσης, που θα διευρύνουν τους ορίζοντές σας, θα εμβαθύνουν τη σκέψη σας και θα σας ολοκληρώσουν ως νοήμονες ανθρώπους!
Η επαγγελματική δραστηριότητά σας θα εξαρτηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η τύχη, η συγκυρία, οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της ζωής,  και πρέπει να είστε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι! Η βαθιά και πολύπλευρη γνώση, θα σας βοηθήσει σ’ αυτό. Δεν θα πρέπει να ταυτίζετε το επάγγελμά σας με ολόκληρη τη ζωή σας, η οποία θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη! Όσο κι αν αυτό ακούγεται κόντρα στις απαιτήσεις του σύγχρονου συστήματος, μην εξειδικεύστε σε ένα μόνο αντικείμενο μιας πολύ συγκεκριμένης κατεύθυνσης μιας επιστήμης, γιατί έτσι κινδυνεύτε να γίνετε ένα πολύ εξειδικευμένο εξάρτημα της μηχανής, εντελώς άχρηστο για οποιαδήποτε άλλη χρήση… Να είστε πολυπράγμονες και ερωτευμένοι με τα πάντα!
Ευκαιρίες για γνώση υπάρχουν πάντα, αρκεί να έχετε τη διάθεση να τις διεκδικήσετε!
Γι αυτό μην απελπίζεστε αν στο δρόμο σας προκύψουν και αποτυχίες, αλλά πεισμώστε και ξαναπροσπαθήστε να ξανακαβαλήσετε το άλογο που σας πέταξε κάτω!
Αν μάθετε να είστε φιλομαθείς, επίμονοι και αισιόδοξοι, τότε αργά ή γρήγορα θα κατακτήσετε αυτό που σας αξίζει! Αποδεχτείτε το και μην παύετε να προσπαθείτε να βελτιώνεστε, ώστε να επιτύχετε περισσότερα, που όμως να σας αξίζουν!
Αυτό είναι το μυστικό της πραγματικής επιτυχίας!
Η επιλογή είναι δική σας…
Καλή δύναμη και τύχη αγαθή!
Δρ. Νικόλαος Α. Παντελίδης
Διδάκτωρ (Ph.D.) των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.