Αμυγδαλιά: Απειλούνται τα δέντρα στη Θεσσαλία από τετράνυχους και ψώρες

HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αμυγδαλιά: Απειλούνται τα δέντρα στη Θεσσαλία από τετράνυχους και ψώρες

Την εμφάνιση των τετρανύχων στην αμυγδαλιά στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και την αναμονή αυτών στις καλλιέργειες των νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων διαπίστωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

 

 

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, οι τετράνυχοι είναι πολύ μικρά αραχνίδια κoκκινoκίτρινα ή κόκκινα, τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων. Οι τετράνυχοι απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα, με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο, αργότερα κιτρινοκαστανό, με αποτέλεσμα τελικά να ξηραίνονται και να πέφτουν. Όπως καταγράφεται, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα, με το Περιφερειακό Κέντρο χρειάζεται να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετράνυχους, με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Κοκκοειδή-ψώρες

Νεαρές έρπουσες προνύμφες κοκκοειδών βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αμυγδαλιές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών αυτή την εποχή είναι το συνηθισμένο σύμπτωμα από τα κοκκοειδή στους αμυγδαλεώνες, καθώς και τα μελιτώδη αποχωρήματά τους.

Οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και θέλουν άμεση καταπολέμηση μόλις εμφανιστούν. Η σπουδαιότερη από τις ψώρες που προσβάλλει την αμυγδαλιά είναι η Σαν Ζοζέ, η οποία αν δεν καταπολεμηθεί, μπορεί να ξηράνει τα δέντρα.

Οι συστάσεις του Περιφερειακού Κέντρου είναι να γίνει άμεσα καταπολέμηση στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Πηγή

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights