HomeΕΛΛΑΔΑ

Αμύγδαλα: Mείωση παραγωγής έως και 90% και έλλειψη αποθεμάτων

Αμύγδαλα: Mείωση παραγωγής έως και 90% και έλλειψη αποθεμάτων

H παραγωγή στις κύριες περιοχές καλλιέργειας της χώρας κατά τόπους είναι μηδενική. Η καταστροφή οφείλεται στους ανοιξιάτικους παγετούς και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως το ανάγλυφο και μικροκλίμα της περιοχής και η πρωιμότητα άνθισης των ποικιλιών.

Νομός Πέλλας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών στον νομό Πέλλας θα έχει εξαιρετικά μειωμένο όγκο παραγωγής. Όπως μας αναφέρουν παραγωγοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Παυλίδης, οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Αυγούστου και η απώλεια παραγωγής αφορά όλες τις ποικιλίες. Οι παραδοσιακές ποικιλίες ωστόσο όπως είναι η Φυρανιά και η Τέξας έχουν υποστεί 100% ζημιές, ενώ οι αυτογόνιμες παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό ανθεκτικότητας στο ψύχος και είναι πιο όψιμες με αποτέλεσμα οι απώλειες να αγγίζουν το 70%. Παράλληλα δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα ενώ προβλέπεται ότι οι εισαγωγές θα μειωθούν αισθητά εξαιτίας της αύξησης των εξόδων μεταφοράς από τις εισαγόμενες χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Τζίμητρα, γεωπόνο και παραγωγό αμυγδάλων στην περιοχή της Πέλλας, «η απώλεια παραγωγής είναι ανεξαρτήτου ποικιλίας. Η ποικιλία Τέξας η οποία ανθίζει πιο πρώιμα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές ωστόσο το ποσοστό καταστροφής κυμαίνεται ανάλογα με την τοποθεσία και το μικροκλίμα. Σε γενικές γραμμές η αμυγδαλιά προτιμάει τα δροσερά κλίματα. Ο καύσωνας επίσης έχει συμβάλει ώστε η χρονιά να είναι λίγο πιο πρώιμη από ότι συνήθως. Παράλληλα, επιδράει αρνητικά καθώς στρεσάρει και καταπονεί τα δέντρα και επιταχύνει το άνοιγμα του περικαρπίου και την ωρίμανση. Οι ζημιές από τον καύσωνα είναι έκδηλες ιδίως σε ξερικά δέντρα όπου το φύλλωμα καταστρέφεται. Οι καρποί αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο όπου σχίζεται το περικάρπιο. Συνηθίζεται να ολοκληρώνονται τα ποτίσματα αυτήν την περίοδο καθώς οι καρποί δεν ανοίγουν ομοιόμορφα και επηρεάζεται η ωριμότητά τους. Οι ήδη ανοιχτοί καρποί με το πότισμα ωριμάζουν πιο γρήγορα, ωστόσο οι καρποί που δεν έχουν ανοίξει καθυστερούν και οψιμίζει η παραγωγή. Η απώλεια παραγωγής μου κυμαίνεται από 40%-100%». Πάντως όπως αναφέρει ο έμπειρος γεωπόνος δεν γνωρίζουμε ακόμα τις τιμές καθώς η Θεσσαλία που συγκομίζει πρώτη δεν θα πάρει φέτος παραγωγή.
Ο κ. Σταυρακάκης Δημήτρης παραγωγός αμυγδάλων στο χωριό Νέα Πέλλα επισημαίνει ότι η καταστροφή που έχουν υποστεί τα κτήματά του είναι μεγάλη. «Ιδιαίτερα για τα δέντρα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα είναι ολική ενώ για τα δέντρα που βρίσκονται σε ύψωμα αγγίζει το 70%. Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και αναμένονται τα αποτελέσματα». Ο κ. Μάκης Σάμος, ο οποίος παράγει 20 χρόνια αμύγδαλα στο ίδιο χωριό δηλώνει χαρακτηριστικά ότι φέτος θα πάρει κάτω από το 1/10 της αναμενόμενης παραγωγής. Στον αντίποδα ο κ. Τσακπινάκης Βαγγέλης παραγωγός αμυγδάλου από το χωριό Παλιά Πέλλα μας δίνει μία τελείως διαφορετική εικόνα. Όπως μας αναφέρει «η χρονιά είναι πολύ καλή από άποψη παραγωγής. Τα δέντρα μου είναι φορτωμένα. Το μικροκλίμα και η τοποθεσία της περιοχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της φετινής παραγωγής».

Νομός Λαρίσης

Η Ελασσόνα είναι η πιο πρώιμη περιοχή παραγωγής αμυγδάλου στη χώρα και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των εκτάσεων. Οι συγκομιδές ξεκινάνε την εβδομάδα που μας έρχεται ωστόσο οι απώλειες φτάνουν το 90%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νάνος Αστέριος, γεωπόνος στην ΕΑΣ Ελασσόνας «η ανεμοθύελλα σε συνδυασμό με το χαλάζι που έριξε την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώνουν την καταστροφική φετινή παραγωγή. Όσοι καρποί είχαν παραμείνει πάνω στα δέντρα έπεσαν πρόωρα ή χτυπήθηκαν και πλέον δεν είναι εμπορεύσιμοι». Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Νάνος τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις καθώς ο όγκος παραγωγής θα είναι πολύ μειωμένος. Η παραγόμενη ποσότητα του συνεταιρισμού πωλείται σε επιχείριση στην Λάρισα η οποία προμηθεύει ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Νομός Μαγνησίας

Τέλος, ο κ. Κώστας Θάνος έμπειρος παραγωγός αμυγδάλου από το χωριό Κανάλια Βόλου κάνει λόγο για μηδενική παραγωγή. Καλλιεργεί τις παραδοσιακές ποικιλίες Φυρανιά και Τέξας και σε μικρότερο ποσοστό τη Φεραντουέλ η οποία λειτουργεί ω επικονιαστής. «Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου προκάλεσαν πρόωρη άνθιση στα δέντρα με αποτέλεσμα ο δεύτερος παγετός στα μέσα Μαρτίου – αρχές Απριλίου να έχει καταστροφικές συνέπειες». Φέτος δεν υπάρχει καθόλου ελληνικό αμύγδαλο και όπως επισημαίνει θα πουλήσουν μόνο όσοι έχουν περσινά αποθέματα, οι οποίοι είναι λιγοστοί. «Εκτιμώ ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές. Πέρσι η τιμή παραγωγού ήταν 8-8,5 ευρώ το κιλό για τη ψίχα και φέτος θα φτάσει τα 9 ευρώ. Εδώ και 10 ημέρες έχουν έρθει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ της Λάρισας και κάνουν εκτιμήσεις. Αυτήν την περίοδο κάνουμε ποτίσματα και αφαιρούμε τα λαίμαργα κλαδιά. Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε το κλάδεμα για να προετοιμαστούμε για την νέα σεζόν, καταλήγει».

Πηγή