HomeΑγροτικά – Κτηνοτροφικά

Ένταξη της ζημίας των αμυγδάλων από τον παγετό το 2019 στα ΠΣΕΑ ζητά ο Κόκκαλης

Ένταξη της ζημίας των αμυγδάλων από τον παγετό το 2019 στα ΠΣΕΑ ζητά ο Κόκκαλης

Να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση και να ενταχθεί η ζημιά των αμυγδάλων από τον παγετό του 2019 στα ΠΣΕΑ, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. 141/366805 (ΦΕΚ Τεύχος B’ 6054/20.12.2021) ανατέθηκε στον ΕΛ.Γ.Α. η υλοποίηση μέτρων υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2019 και ορίστηκε το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων “Ετήσιο 2019”.

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων “Ετήσιο 2019” καταρτίστηκε Πίνακας Επιλέξιμων Αναγγελιών Ζημιών στον οποίο όμως διαπιστώθηκε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται αυτές που αφορούν τις καλλιέργειες αμυγδάλου της Π.Ε. Λάρισας οι οποίες  και αποδεδειγμένα  υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τον παγετό το τον μήνα Μάρτιο του έτους 2019.

Με την άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση της τότε πολιτικής ηγεσίας  διαπιστώθηκε και τεκμηριώθηκε το εύρος της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Λάρισας (ΔΑΟΚ, ΕΛΓΑ) να διαπιστώνουν και να επιβεβαιώνουν εγγράφως ότι η ζημιά στις καλλιέργειες αμυγδάλου ανήρχετο σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Στη συνέχεια , η επόμενη κυβέρνηση, δια του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ανακοίνωσε και χορήγησε στις πληττόμενεςκαλλιέργειες αμυγδάλου το ποσό των 80ευρώ/στρέμμα, ως καταβαλλόμενη ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis ), ποσό το οποίο ήταν και είναι ελάχιστο εώς και μηδαμινό, για την κάλυψη μέρους του κόστους παραγωγής.  

Ακολούθησε πλήθος προσπαθειών από την πλευρά μου αλλά και από την πλευρά των αμυγδαλοπαραγωγών και των Δήμων τους για τη διεκδίκηση επαρκούς αποζημίωσης και  ενίσχυσης των πληγέντων συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας ένταξης αυτών στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Δυστυχώς όμως διαψεύστηκαν οι ελπίδες και προσδοκίες των πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγώνκαθώς σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης της διαπιστωμένης και τεκμηριωμένης ζημίας που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2019.

Επειδή η ζημιά έχει αποδειχθεί και έχει αναγνωριστεί ότι ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% από την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Αξιολόγησης της Π.Ε. Λάρισας.

Επειδή σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γνωμοδοτήσει υπέρ της ένταξης των ζημιών που υπέστη η αμυγδαλοκκαλλιέργειας   στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2019.

Επειδή το ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα που καταβλήθηκε  ως ενίσχυση de minimis είναι μηδαμινό και ανεπαρκές για την κάλυψη τόσο της  απώλειας του εισοδήματος όσο και του  κόστους παραγωγής των πληγέντων καλλιεργειών.

Επειδή είναι άδικος ο αποκλεισμός των πληγέντων  αμυγδαλοπαραγωγων από την ένταξη τους στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2019  δεδομένου ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι και πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Επειδή εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων πληττόμενων παραγωγών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν στην άμεση και επείγουσα τροποποίηση του Πίνακα Επιλέξιμων Αναγγελιών ζημιών του προγράμματος  κρατικών οικονομικών ενισχύσεων “Ετήσιο 2019” ώστε να αρθεί η κατάφωρη αδικία σε βάρος των πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγώντης Π.Ε. Λάρισας;»