HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – ένας νέος, άφθαρτος, πρώην Πρωθυπουργός

Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – ένας νέος, άφθαρτος, πρώην Πρωθυπουργός

Μιλάει σαν να μην κυβέρνησε ποτέ. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 και Πρωθυπουργός από το 2015 ως το 2019. Είναι ο Τσίπρας που συμμάχησε με την άκρα δεξιά του Καμμένου αλλά σήμερα οργισμένος  κατηγορεί την ΝΔ ότι έβαλε τον ακροδεξιό Πλεύρη υπουργό.

Με ενδιαφέρον άκουσα όλη την συνέντευξη τύπου γιατί η ομιλία του χθες ήταν προς κομματικό ακροατήριο και δεν αξίζει κριτικής. Σήμερα όμως του έγιναν ερωτήσεις και αν και όπως λέει είναι προοδευτικός απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις, σαν αγράμματος πολιτικά γιατί κρέμεται από πάνω του, το δεν δικαιούστε να ομιλείτε. Και δεν είναι αμελητέο αυτό το θεώρημα.

Διαχρονικά τα κόμματα όταν χάνουν τις εκλογές σημαίνει αποδοκιμάστηκε η πολιτική του οι αποφάσεις του οι επιλογές του. Έτσι η αλλαγή ηγέτη Προέδρου γίνεται  για να μπορεί να ομιλεί και να μπορεί να προσφέρει ένα νέο όραμα ή αφήγημα. Αλλά αποδεχόμενος το πείσμα του να κρατήσει την καρέκλα και αμερόληπτα πολιτικά πρόσεξα μια προς μια τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κάποιες πολύ στοχευμένες, κάποιες άλλες κουραστικά ανούσιες, πρόσεξα ότι όλες λίγο πολύ του έλεγαν με τρόπο γιατί ομιλείτε έτσι ενώ έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια πρώτη φορά Αριστερά. Με άκομψο τρόπο απαντά ξεγλιστρώντας ενώ έχει απέναντι του επαγγελματίες του Τύπου που δεν είναι του επιπέδου τρολ ή οπαδών του κόμματος του.

Αγνοεί κορυφαία αρχή του μάρκετινκ και της επικοινωνίας που προτρέπει τον ομιλητή ή και κάθε άνθρωπο να μιλάει πρωτίστως, για το τι κάνω εγώ και όχι τι κάνει ο Άλλος. Ο Τσίπρας μην έχοντας να πει κάτι ξανά τι κάνει αφού πλέον δεν κάνει απαντάει συνεχώς τι κάνει ο Άλλος που κυβερνά. Μέγα λάθος που δεν του κατεβάζει απλά το επίπεδο αλλά κουράζει και απαξιώνει την πολιτική ζωή της χώρας. Αδιαφορεί για το πώς εισπράττει ο πολίτης αυτήν την εμμονή του με τον άλλον. Δείχνει να απαντά θέλοντας να πείσει τον πολίτη ότι Όχι δεν ήμουν εγώ, δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα με συγκινούσε αν τον άκουγα να τραβά μια κόκκινη γραμμή στο παρελθόν και να πείθει για ένα νέο μοντέλο πολιτικής και διακυβέρνησης με αποδοχή της ευθύνης για όσα έγιναν 4,5 χρόνια. Μια μία οι ερωτήσεις ήταν ξεκάθαρες αλλά επιλέγει να απαντά με δικό του τρόπο, ποτέ ξεκάθαρα, αλλά πλαγίως σαν να έχει απέναντι του ανίκανους στη σκέψη. Σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις απαντά με ατάκες που έχουν μεγάλη δόση ψέματος.

Κράτησα μια απάντηση του για το θέμα των πυρκαγιών λέγοντας θυμωμένος ότι μας κατηγόρησαν για την τραγωδία στο Μάτι ότι φταίγαμε. Εν γνώσει του απαντά ψέματα. Δεν κατηγόρησε κάνεις τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φταίει για την φωτιά. Δεν κατηγόρησε ποτέ κάνεις τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ για τους 102 νεκρούς σε 45 λεπτά. Κατηγορήθηκε για την διαχείριση της τραγωδίας για την προκλητική ψεύτικη συνέντευξη σύσκεψη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ενώ υπήρχαν ήδη 102 νεκροί. Γιατί ένας πρώην Πρωθυπουργός κάνει πώς δεν καταλαβαίνει και απαντά με ψέματα;

Αναρίθμητα τα ψέματα του δυστυχώς σε κάθε ερώτηση. Ναι λέει φορολογήσαμε την μεσαία τάξη αλλά δεν ήταν επιλογή μας. Φτηνή δικαιολογία. Δεν τηρεί η Βόρεια Μακεδονία την συμφωνία του είπε κάποιος Μακεδόνας και απάντησε μα δεν τους πιέζει ο Μητσοτάκης. Μάλιστα του λένε πάνω από δύο δημοσιογράφοι μα γιατί δεν τα κάνατε όσα λέτε τώρα; Γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Και απαντά δεν είμαι σαν τον Μητσοτάκη να ζητάω εκλογές ενώ από το 2008 ως το 2015 ζητούσε κάθε μέρα εκλογές. Δεν ήταν αυτός ήταν άλλος.

Τον ρωτάνε γιατί δε συμφωνείτε με την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε Αυστραλιανό όμιλο. Και απαντά ότι πρόκειται για όμιλο που επενδύει χρήματα ασφαλισμένων γιατί δεν το κάνουμε μόνοι μας εμείς αλλά ταυτόχρονα λέει όχι σε επένδυση των χρημάτων των νέων για καλύτερη σύνταξη. Ναι λέει υπάρχει ανάπτυξη 16 2 % αλλά δεν θα μας βγει σε καλό.

Λέει όχι σε ελαστικές μορφές εργασίας ενώ ο ίδιος τις καθιέρωσε.

Απαντώντας για το σχολείο στο Δαμάσι είπε ότι έχουν 1 χρόνο στα κοντέινερ… 1 χρόνο. 3 Μαρτίου – 3 Σεπτεμβρίου είναι 1 χρόνος, το είπε 4 φορές. Γνωρίζει την διαδικασία ότι για να γίνουν σπίτια ξανά χρειάζονται μελέτες από ιδιώτες μηχανικούς και απαιτείτε η παρέλευση του εξαμήνου. Τα γνωρίζει όλα αυτά; Σε ερώτηση αν διαφωνείτε με την ανέγερση του σχολείου σε 3 μόνο μήνες είπε, ότι δείχνει ανικανότητα του κράτους και πίσω υπήρχαν ακόμη τα χαλάσματα. Ενώ γνωρίσει τις διαδικασίες μετά από σεισμό.

Ήμαρτον κύριε άφθαρτε… 1 χρόνο μετά τον σεισμό στο Δαμάσι…