HomeΕλλάδα

Στο μικροσκόπιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπαίνει εκ νέου η έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας

Στο μικροσκόπιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπαίνει εκ νέου η έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας

 
 
Τα όσα συνέβησαν κοντά στην ανατολική Κρήτη, με την παράνομη αντι- navtex αλλά και την κινητικότητα τουρκικών πολεμικών πλοίων λόγω ασκήσεων που έχουν εξαγγελθεί στο Αιγαίο, παρακολουθούνται και αναλύονται από το Ελληνικό Επιτελείο. Η διάρκεια των αμφισβητήσεων αλλά και η κλιμάκωση αυτών μέσα από σειρά προκλητικών ενεργειών συμπληρώνουν τα κομμάτια του μωσαϊκού των επεκτατικών παράνομων διαθέσεων.
 
Μάλιστα μέσω της παράνομης αντί navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για τις έρευνες που πραγματοποιεί πλοίο για λογαριασμό και της Αθήνας, αναδείχθηκε για πρώτη φορά η ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Έτσι η Τουρκία φανερώνει γι’ ακόμη μια φορά πρώτον ότι δεν εγκαταλείπει σε καμία περίπτωση την επιχείρηση αλλαγής του status quo στην περιοχή και δεύτερον διαψεύδει όλους όσοι στην Αθήνα βιάστηκαν να πιστέψουν τις υποσχέσεις περί «ήρεμων νερών».
 
Κι αυτές οι κινήσεις γίνονται την ώρα που στην Αθήνα βρίσκεται ο Τούρκος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ ο οποίος λαμβάνει μέρος στη συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.
 
Πάντως από το βήμα της EUMED 9 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε και πάλι την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
«Αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα.» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Ωστόσο στρατιωτικές πηγές «διαβάζοντας» αυτή την πρώτη αντίδραση της Τουρκίας που αφορά τις θαλάσσιες έρευνες για την διαδρομή του αγωγού East Med, σχολίαζαν πως μπορεί να θεωρηθεί κι ένας έμμεσος εκβιασμός της γείτονος προς τον άξονα Αθήνας- Λευκωσίας- Τελ Αβίβ ώστε να δει αν θα υπάρξουν κοινές ή μεμονωμένες αντιδράσεις.
Το ερευνητικό σημαίας Μάλτας Nautical Geo τώρα ξεκινά και μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Σταδιακά πρέπει ν’ ανοιχτεί συνεχίζοντας ως το Ισραήλ και τότε θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας.
 
Μηνύματα για τη Μεσόγειο
Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου ο Έλληνας Α’ ΓΕΕΘΑ υποδέχτηκε τους ομολόγους του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κατά τις εναρκτήριες σύντομες ομιλίες δεν ήταν λίγες οι αναφορές στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, πολλές από τις οποίες αναδύονται στα ζεστά αλλά σχεδόν πάντα ταραγμένα νερά της Μεσογείου.
 
Ο οικοδεσπότης των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε «Η δύναμη του ΝΑΤΟ ήταν πάντα η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί αρκετά νωρίς τις αλλαγές στο στρατηγικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης μη παραδοσιακών προκλήσεων για την ασφάλεια των Συμμάχων, και στη συνέχεια να προσαρμόζεται γρήγορα.»
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και τη λεκάνη της Αν. Μεσογείου στην οποία η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής σε αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο υπουργός ο οποίος δεν παρέλειψε με ιδιαίτερο νόημα ν’ αναφερθεί στην προσφορά Δημοκρατίας και σταθερότητας στην περιοχή από την Ελλάδα.
 
«Η πρόσφατη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, παραμένει σοβαρή η ανησυχία για την τρομοκρατία και τα μαζικά κύματα μεταναστών.
 
Σχετικά με τη δική μας γειτονιά, γνωρίζετε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας που προσφέρει όλο και περισσότερες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, αλλά επίσης κρύβει προκλήσεις ασφαλείας, απειλές και αστάθεια στα κράτη της καθώς και στους συμμάχους της…Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια πιο σημαντική συνεισφορά στη Συμμαχία τα ερχόμενα χρόνια. Κατέχοντας μια σημαντική γεωστρατηγική θέση ως γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, μπορεί να είναι πρωτοπόρος στις προσπάθειες της Συμμαχίας να προωθήσουν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και το διάλογο στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, ικανός να χτίζει γέφυρες ανάμεσα στο NATO και τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους.»