HomeΑπόψεις

352 λόγοι για τους οποίους ΔΕΝ πρέπει να μολυνθούμε με τον νέο κορωνοϊό

352 λόγοι για τους οποίους ΔΕΝ πρέπει να μολυνθούμε με τον νέο κορωνοϊό

Του κ. Δημήτρη Μπογδανου

Εδώ και μήνες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να αποσυντονίσει τελείως το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να το κάνει να στραφεί «ενάντια στον εαυτό του», προκαλώντας αυτοαντισώματα και βλαπτικά αυτοάνοσα νοσήματα**. Μάλιστα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αυτοανοσίας που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα (διαδικτυακά), και στο οποίο έχω την τιμή να συμπροεδρεύω με εκλεκτούς συναδέλφους, δεκάδες ομιλίες θα δωθούν πάνω σε αυτό το θέμα

Αυτό εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, την ανάπτυξη του μέτα-COVID-19 συνδρόμου (γνωστού και ως LongCovid), από το οποίο υποφέρουν όχι μόνο αυτοί που νόσησαν με μέτρια ή βαριά νόσο αλλά και πολλοί από αυτούς που πέρασαν τη λοίμωξη με ήπια συμπτώματα (στην Μ. Βρετανία υπολογίζονται στις 300.000 μεταξύ των οποίων και 2.000 παιδιά).

Πως εξηγείται η καταστροφική αυτή «ικανότητα» του ιού; Ξέρουμε από πολλές πλέον ανεξάρτητες μελέτες ότι 10-44% των μολυσμένων με κορωνοϊό αναπτύσσουν αυτοαντισώματα και βλαπτική ανοσιακή απάντηση που καταστρέφει ανθρώπινα όργανα και ιστούς.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στην Νέα Υόρκη πάραξε «τρομακτικά» αποτελέσματα. Ανακάλυξε ότι η μόλυνση με τον ιό αλλάζει την μοριακή έκφραση 352 ανθρώπινων πρωτεινών  (αριθμός ρεκόρ), 210 από τις οποίες είναι γνωστά «αυτοαντιγόνα», δηλαδή είναι διαπιστωμένοι στόχοι του ανοσοποιητικού μας σε δεκάδες αυτοάνοσα νοσήματα.

Με λίγα λόγια και συνοπτικά, όταν μολυνόμαστε με τον SARS-CoV-2, ο ιός αλλάζει (δυνητικά προς το χειρότερο) 352 πρωτεϊνες, αφηνοντάς τες εκτεθειμένες στο ανοσοποιητικό μας, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των οποίων (τυχαίο;) συνδέεται με χρόνια, δυνητικά θανατηφόρα αυτοάνοσα νοσήματα.

Προσοχή: Πριν καταλήξουμε σε άστοχα συμπεράσματα, θα πρέπει να αναμένουμε η μελέτη να επαληθευτεί και από άλλους ερευνητές. Αν ισχύει αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της επίπτωσης και του επιπολασμού γνωστών και «άγνωστων» αυτοάνοσων νοσημάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα  έχουμε διαπιστωμένα 106 εκατομύρια κρούσματα.

**Αυτή η μελέτη δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ ιογενούς λοίμωξης και αυτοανοσίας. Μερικά νοσήματα από την τεράστια λίστα (που ξεπερνά τα 80 νοσήματα) την παραθέτω παρακάτω. Η λίστα περιλαμβάνει νοσήματα όπως αυτοάνοση κυτταροπενία, ανοσοεπαγόμενη θρόμβωση, φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων σε παιδιά, αυτοάνοσα νευρολογικά σύνδρομα, σύνδρομο Guillain-Barré, διάμεση πνευμονική νόσος που σχετίζεται με νόσο του συνδετικού ιστού, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκο, αυτοάνοση θυροειδίτιδα, οπτική νευρίτιδα και μυελίτιδα και επίκτητη αιμοφιλία μεταξύ άλλων.

Παραπομπές (επιλεκτικά)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/nihpp-2021.01.24.427965.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32994698/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33130000/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33532787/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33544838/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33359380/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33196004/

Ο  κ. Δημήτριος Π. Μπόγδανος, MBA, MD, PhD (London) είναι Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Πηγή