HomeΛΑΡΙΣΑ

Στο 113,18% η πληρότητα στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας

Στο 113,18% η πληρότητα στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας

Με το αίτημα για αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας παγιωμένο μας αποχαιρετά και το 2023, την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής τα μισά τουλάχιστον Καταστήματα Κράτησης της Θεσσαλίας εξακολουθούν να ασφυκτιούν, με εργαζόμενους, κρατούμενους και συγγενείς κρατουμένων να δίνουν ο καθένας τη δική του μάχη για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και κράτησης.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές για τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και την απουσία μόνιμου ιατρικού προσωπικού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κρατουμένων, με το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επιμένει σε γενικόλογες τοποθετήσεις περί «αναζήτησης των βέλτιστων λύσεων όσον αφορά στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων».

«Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρείται να αντιμετωπιστεί σταδιακά, ολιστικά και με αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο του υπερπληθυσμού, που διαχρονικά – εδώ και δεκαετίες – χαρακτηρίζει το δίκτυο των σωφρονιστικών δομών της χώρας μας και η αποκλιμάκωσή του συνιστά μια διαρκή επιδίωξη που πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών», διαβάζουμε μεταξύ άλλων στην απάντηση του αρμόδιου υπουργού μετά από σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την ώρα που οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επικαιροποιημένα επίσημα στοιχεία, όπως καταγράφηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2023, στις φυλακές Λάρισας η πληρότητα φτάνει το 113,18% (554 θέσεις και 627 κρατούμενοι), στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου το ποσοστό εκτοξεύεται στο 174,07% (54 θέσεις και 94 κρατούμενοι), ενώ εξαίρεση αποτελούν οι φυλακές Τρικάλων, με την πληρότητα να φτάνει στο 87% (600 θέσεις και 522 κρατούμενοι) και το Ειδικό Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Κασσαβέτειας Βόλου, με πληρότητα 43,07% (274 θέσεις και 118 κρατούμενοι).

Πάγιο το αίτημα και για προσλήψεις προσωπικού, με το τοπίο εδώ να παραμένει «θολό», καθώς το υπουργείο επικαλούμενο λόγους ασφαλείας αρνείται να παραχωρήσει στοιχεία ανά κατάστημα κράτησης με το επιχείρημα πως «δύναται να εξαχθούν συμπεράσματα που επηρεάζουν την τρωτότητα του συστήματος ασφαλείας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων», με τους εργαζόμενους μάλιστα του Κ.Κ Λάρισας να επισημαίνουν από χρόνια τις ελλείψεις και το «πάγωμα» των προσλήψεων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως 7 υπάλληλοι βρίσκονταν σε μακροχρόνια άδεια μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου 2023.

Κοντά 12.000 οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, εκ των οποίων πλέον των 2.000 υπόδικοι, με τις αντιστοιχίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να είναι αποκαρδιωτικές, ενώ δεν καταγράφονται μόνιμοι ψυχίατροι. Ανάλογη κατάσταση και όσον αφορά σε κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, με το αρμόδιο υπουργείο πάντως να επιμένει να μιλά για… πυλώνες και ρυθμίσεις «που εδράζονται στη βελτίωση – εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών των Σ.Κ. και στη δημιουργία νέων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές».

Προφανώς άλλες φυλακές έχει κατά νου ο κ. Οικονόμου και όχι τις «αποθήκες» που μόλις περιγράψαμε…

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.

COMMENTS