HomeΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Ψωρίαση: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

«Η νόσος σήμερα δε θεωρείται ιάσιμη, αλλά με τις έως τώρα διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν μεγάλες περιόδους ύφεσης» τονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ευτέρπη Ζαφειρίου
Η ψωρίαση αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό χρόνιο νόσημα, το οποίο προσβάλλει κυρίως το δέρμα και μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παράλληλα, έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό. 

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», η Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δερματολόγος του Ιατρείου Ψωρίασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Ευτέρπη Ζαφειρίου, μεταξύ άλλων αναλύει το συγκεκριμένο νόσημα, τα αίτια που το προκαλούν και υπογραμμίζει ότι οι νεότερες στοχευμένες θεραπείες προσφέρουν ελπίδα και αισιοδοξία στους ασθενείς. 

30 K1
Ευτέρπη Ζαφειρίου

Τι είναι η ψωρίαση;  

«Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο, φλεγμονώδες νόσημα που προσβάλλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και τα νύχια, καθώς και άλλα όργανα (π.χ. αρθρώσεις, καρδιά, αγγεία κ.λπ.), γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως συστηματικό νόσημα».  

Πόσο συχνή είναι;  

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συχνό νόσημα, καθώς προσβάλλει μέχρι και το 3% του γενικού πληθυσμού. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι ασθενείς ξεπερνούν τους 250.000.  

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;  

«H ψωρίαση μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εκδηλώνεται στις ηλικίες 20 έως 35 ετών, ενώ μία ακόμα κορύφωση παρατηρείται γύρω από τις ηλικίες των 50 έως 60 ετών. Είναι μία νόσος ίσων πιθανοτήτων: άνδρες, γυναίκες και παιδιά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου». 

Από τι προκαλείται;  

«Παρόλο που η ακριβής αιτία της παραμένει ασαφής, η ψωρίαση οφείλεται σε μια ανοσολογική διαταραχή που οδηγεί στον υπέρμετρο και γρήγορο πολλαπλασιασμό της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του χαρακτηριστικού εξανθήματος. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου. Για την παθογένεια της νόσου έχουν, επίσης, ενοχοποιηθεί μερικά φάρμακα, η διατροφή και ιδιαίτερα το δυτικό πρότυπο διατροφής, το κάπνισμα, το άγχος, η λήψη αλκοόλ, ο τρόπος ζωής (καθιστική) και η παχυσαρκία».  

Πώς αναγνωρίζεται;  

«Το εξάνθημα συνήθως χαρακτηρίζεται από ροζ ή ερυθρές επηρμένες πλάκες που καλύπτονται από λευκωπά, σκληρά λέπια. Εντοπίζεται οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζεται αμφοτερόπλευρα στα γόνατα, τους αγκώνες και το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, προσβάλλονται οι παλάμες και τα πέλματα, τα νύχια, η περιοχή των γεννητικών οργάνων και, σπανιότερα, το πρόσωπο. Τα συχνότερα συμπτώματα που συνοδεύουν την ψωρίαση είναι ο κνησμός (φαγούρα) και ο πόνος, ιδιαίτερα όταν οι βλάβες εντοπίζονται σε περιοχές τριβής (παλάμες, πέλματα). Επίσης, οι ασθενείς συχνά διαμαρτύρονται για τα λέπια που παραμένουν στα ρούχα». 

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψωρίασης;  

«Η ψωρίαση εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Υπάρχουν πέντε βασικές μορφές ψωρίασης: Ψωρίαση κατά Πλάκας, Σταγονοειδής, Ανάστροφη, Ερυθροδερμική και Φλυκταινώδης. Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η Ψωρίαση κατά Πλάκας και αφορά περίπου στο 80% των ασθενών».  

Τι επιπλοκές έχει η ψωρίαση;  

«Οι χαρακτηριστικές αυτές δερματικές αλλοιώσεις, ιδιαίτερα όταν εντοπίζονται σε ορατές για τους άλλους δερματικές επιφάνειες, όπως τα χέρια ή το πρόσωπο, έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό. Οι ασθενείς με ψωρίαση δυσκολεύονται στις κοινωνικές, προσωπικές, εργασιακές και σεξουαλικές σχέσεις. Πολλοί μάλιστα από τους ασθενείς με ψωρίαση πάσχουν από κατάθλιψη. Σήμερα είναι γνωστό ότι η ψωρίαση δεν αφορά μόνο το δέρμα και το αισθητικό κομμάτι αυτού. Όπως προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία, περίπου ένα 60% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα. Στα πιο συχνά συγκαταλέγεται η ψωριασική αρθρίτιδα, που εμφανίζεται στο 1/3 των ασθενών με ψωρίαση ως διόγκωση, δυσκαμψία, ευαισθησία, και παραμόρφωση και δύναται να οδηγήσει σε αναπηρία. Άλλα σημαντικά νοσήματα που μπορεί να συνοδεύουν την ψωρίαση αποτελούν τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα), το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, οφθαλμολογικές παθήσεις (π.χ. ραγοειδίτιδα) και καρδιαγγειακά νοσήματα». 

Υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση;  

«Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση, με υφέσεις και εξάρσεις. Η θεραπεία απαιτεί μακροχρόνια παρακολούθηση και καλή συνεργασία μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Η νόσος σήμερα δε θεωρείται ιάσιμη, αλλά με τις έως τώρα διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν μεγάλες περιόδους ύφεσης. Οι υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) την τοπική θεραπεία (π.χ. κρέμες, αλοιφές κ.ά.), β) τη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας (φωτοθεραπεία), και γ) τη χορήγηση συστηματικών θεραπειών, είτε από το στόμα (κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη, ρετινοειδή, απρεμιλάστη) είτε σε ενέσιμη μορφή (βιολογικές θεραπείες: ανταλιμουμάμπη, ετανερσέπτη, ινφλιξιμάμπη, ουστεκινουμάμπη, σεκουκινουμάμπη, μπρονταλουμάμπη κ.ά.), οι οποίες στοχεύουν ευρύτερες ή εστιακές φλεγμονώδεις λειτουργίες».  

Ποιος είναι ο ρόλος του δερματολόγου;  

«Ο ρόλος του δερματολόγου είναι κομβικός για την έγκαιρη διάγνωση της ψωρίασης και την αναγνώριση των πιθανών συνοδών παθήσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ψωριασικός ασθενής να αντιμετωπίζεται ολιστικά από το θεράποντα ιατρό του και να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως οι διάφοροι παράγοντες κινδύνου. Οι θεραπείες για τον κάθε ασθενή πρέπει να είναι εξατομικευμένες και να επιλέγονται με βάση την έκταση και τη βαρύτητα της ψωρίασης, τη μορφή, την ποιότητα ζωής του ασθενούς, την ηλικία και τις συνοδές παθήσεις και να βασίζονται σε ειδικά για την ψωρίαση θεραπευτικά πρωτόκολλα».  

Υπάρχουν ελπιδοφόρες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης; 

«Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας νεότερες στοχευμένες θεραπείες που προσφέρουν ελπίδα και αισιοδοξία στους ασθενείς μας. Σήμερα, οι ασθενείς που ζουν με χρόνια νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα, στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες. Και η εμπειρία μας, η οποία διαρκώς αυξάνεται, επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών μας». 
Πηγή

COMMENTS