HomeΠΑΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΕΥ ΖΗΝ

Ένα Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Πλατανούλια…μια Γωνιά Σχολικής Ζωής στη Βερδικούσσα

Ένα Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Πλατανούλια…μια Γωνιά Σχολικής Ζωής στη Βερδικούσσα

Όλα ξεκίνησαν από τρεις ασπόμαυρες φωτογραφίες, ένα σπάνιο σχολικό χάρτη, έξι παλιά ξύλινα θρανία και το μεράκι των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Δένδρων-Πλατανουλίων. Οκτώβρης του 2015 στοιβαγμένο στην αποθήκη του σχολείου, ξεχασμένο το πολύτιμο σχολικό υλικό.
Διευθυντής, δάσκαλοι και μαθητές, ανασκουμπώθηκαν, καθάρισαν, τακτοποίησαν, επισκεύασαν, ταξινόμησαν έγγραφα, χάρτες, σφραγίδες, φωτογραφίες. Έβαψαν το μαυροπίνακα, την έδρα του δασκάλου, το μπαούλο. Στερέωσαν την παλιά ξύλινη ντουλάπα και τοποθέτησαν μέσα τα παλιά βιβλία. Θέση στο χώρο βρήκαν τα ραδιόφωνα, ο πολύγραφος ξυλοπνεύματος, οι δίσκοι βινυλίου, οι γραφομηχανές.
Τα ξύλινα θρανία στη θέση τους, η βίτσα στην έδρα, το λαγοπόδαρο για σφουγγάρι, οι χάρτες στους τοίχους, οι σχολικές αναμνήσεις από το 1965 ζωντάνεψαν εκεί στη μικρή σχολική αίθουσα, αναδύοντας την αξεπέραστη σχολική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Το παλιό κουδούνι ξαναχτύπησε τον Οκτώβρη του 2016 και υποδέχτηκε για το πρώτο μάθημα τους μαθητές του σχολείου στην αρχή και στη συνέχεια μαθητές από τα γειτονικά σχολεία του Τυρνάβου και του Αμπελώνα.
Ο Δημήτρης, Η Ελένη, ο Γιάννης, ο Μάριος, ο Βασίλης, ο Κυριάκος εξαίρετοι δάσκαλοι, αφιέρωσαν πολύτιμο προσωπικό  χρόνο εκεί, χρόνο δημιουργικό με τους μαθητές τους, αφήνοντας το αποτύπωμά τους και τους ευχαριστώ θερμά γι΄αυτό.
Η Φωτεινή, ψυχή του Μουσείου, ακούραστη κι εργατική, το νοιάζεται και πάντα αθόρυβα, φροντίζει να μην περάσει στη λήθη, μα να αποτελεί για τις τοπικές κοινωνίες των Δένδρων, των Πλατανουλίων,της Αγίας Σοφίας, μα και της ευρύτερης περιοχής, σημείο αναφοράς και ενότητας, πολύτιμο δείγμα σχολικής-ιστορικής μνήμης.
Μια γλυκιά ανάμνηση λοιπόν το Μουσείο σχολικής Ζωής Πλατανουλίων μας δίνει το κίνητρο να ξεκινήσει και η προσπάθεια της Βερδικούσσας, σε συνεργασία με τα Πλατανούλια για τη δημιουργία Γωνιάς Σχολικής Ζωής, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου που στην πορεία θα παρουσιάσουμε!!!

 

COMMENTS