«Χρησιμοποίησε το κεφάλι σου, φόρεσε κράνος»

HomeΠΑΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Χρησιμοποίησε το κεφάλι σου, φόρεσε κράνος»

«Χρησιμοποίησε το κεφάλι σου, φόρεσε κράνος»
Στην ελληνική επαρχία και ειδικά στον Τύρναβο, είναι τόσα πολλά τα μέρη όπου μπορούν τα παιδιά να ποδηλατήσουν ελεύθερα. Πιστεύουμε πως κάποιες βασικές συμβουλές για τα παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο με το ποδήλατο είναι εξαιρετικά χρήσιμες για όλους εσάς τους γονείς που μας διαβάζετε! Σε όσο μικρό δρόμο κι αν κυκλοφορούν άλλωστε, οι κίνδυνοι παραμονεύουν, δυστυχώς λόγω έλλειψης οδηγικής παιδείας από τους οδηγούς ΙΧ και μοτοσυκλετών.

Η σκληρή αλήθεια.
Πολλά παιδιά ηλικίας 5-14 που βρίσκουμε στα εφημερεύοντα νοσοκομεία τραυματισμένα, έχουν τραυματιστεί πάνω στο ποδήλατο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους κόψουμε τις στιγμές χαράς που έχουν πάνω στις δυο ρόδες, ίσα ίσα…Όμως, μπορούμε να τους φορέσουμε κράνη! Τα κράνη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού του εγκεφάλου κατά 88%, ΑΛΛΑ μόνο το 45% των παιδιών 14 ετών και κάτω συνήθως φοράνε ποδηλατικό κράνος.

Οι συμβουλές μας:
Η πιο απλή και πιο αποδοτική προστασία που είναι ικανή να μειώσει τους τραυματισμούς του κεφαλιού και τον θάνατο από ατυχήματα με ποδήλατο.
Να λέτε στο παιδί σας να οδηγάει στην δεξιά μεριά του δρόμου, με την φορά της κίνησης και ΟΧΙ αντίθετα από την κίνηση. Να μένουν όσο γίνεται πιο δεξιά στον δρόμο, να χρησιμοποιούν σήματα με τα χέρια τους για αλλαγή πορείας, να σταματάνε στα φανάρια και στα STOP.
Μάθετε στο παιδί σας να κοιτάνε στα μάτια τους οδηγούς των οχημάτων. Θα πρέπει να είναι σίγουρα ότι οι οδηγοί έχουν δει το ποδήλατο και το παιδί και ότι θα σταματήσουν πριν διασχίσει τον δρόμο.
Όταν κάνουν ποδήλατο ώρες με χαμηλό φωτισμό (νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα) να φοράνε φωτεινά ρούχα και να έχουν φώτα και ανακλαστικά πάνω στο ποδήλατο. Ένα πίσω κόκκινο φως με 4-5 led και μπροστά ένα λευκό με 2-3 led είναι αρκετά για να τραβήξουν την προσοχή.
Να κάνετε ποδήλατο μαζί με τα παιδιά σας μέχρι να τα εμπιστεύεστε ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνα τους στον δρόμο.
Αυτές είναι μερικές απλές και εύκολες συμβουλές ώστε να μένουμε γεροί, ευτυχισμένοι και μακριά από ατυχήματα.
Μάθετε στα παιδιά σας να φορούν κράνος είναι μαγκιά δεν είναι ντροπή…

COMMENTS