HomeΑπόψεις

Ζερεφός: Στην Θεσσαλία κάθε χρόνος θα είναι πλέον πιο ζεστός από τον προηγούμενο!

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ζερεφός: Στην Θεσσαλία κάθε χρόνος θα είναι πλέον πιο ζεστός από τον προηγούμενο!

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η Λάρισα και Θεσσαλία τα τελευταία καλοκαίρια ζει  πολλές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και βέβαια με 40άρια που χαρακτηρίζονται καύσωνες από τους μετεωρολόγους. Σε άρθρο της η LarissaPress συνομίλησε με  τον ακαδημαϊκό  και ομότιμο καθηγητή Φυσικής της ατμόσφαιρας, κ. Χρήστο Ζερεφό θέτοντάς του ποικίλα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με αυτή την κατάσταση που βιώνουμε και έχει να κάνει σαφώς με την κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για αυτή την κατάσταση με την έντονη ζέστη και τους καύσωνες στη Λάρισα και την Θεσσαλία. Αυτή η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αλλάζει πολλά στο μέλλον. Η Θεσσαλία είναι από τις περιοχές τις ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Ανήκει στις «κόκκινες» περιοχές διότι βλέπουμε κάθε χρόνο παρατεταμένους καύσωνες, αλλά παράλληλα βλέπουμε την σημαντική πτώση που παρουσιάζει στον υδροφόρο ορίζοντά του ο θεσσαλικός κάμπος. Έχουμε υπεράντληση των υδάτων λόγω της κακής οργάνωσης», αναφέρει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός.

Θα αυξάνονται κάθε χρόνο οι ζημιές στις καλλιέργειες

Πραγματικά, τι θα ζήσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας;  «Καταρχήν κάθε χρόνος θα είναι πιο θερμός από τον προηγούμενο. Αυτό θα συμβαίνει τουλάχιστον έως και το 2050. Πάντως στο Θεσσαλικό κάμπο όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ακραία φαινόμενα. Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι αυτές που έχουν αγροτικές καλλιέργειες, όπως η Θεσσαλία. Επί της ουσίας μιλάμε  για ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες με τα χρόνια θα βαίνουν αυξανόμενες αν συνεχίσει ανεξέλεγκτα η εξέλιξη της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής», σημειώνει.

Μπορούμε να… γυρίσουμε το νόμισμα της κλιματικής αλλαγής;

Ρωτήσαμε τον καθηγητή αν θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μια άλλη ανάστροφη πορεία για να βοηθήσουμε το περιβάλλον. «Μπορούμε να γυρίσουμε το νόμισμα αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Αυτά θα αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, όπως για παράδειγμα είναι τα ύδατα. Αυτό θέλει πολύ δουλειά από όλους μας για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», κατάληξε  ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας.

Πηγή