HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Η υπερβολή

Η υπερβολή

Γράφει ο Βαρδάρης

Είμαστε ένας λαός που ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα του είναι η υπερβολή.
Σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας λοιπόν η λέξη αυτή υποδηλώνει την υπέρβαση του μέτρου που μας συνοδεύει ανελλιπώς.

Με αφορμή το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β´ παρατηρήθηκε και μάλλον θα συνεχίσει να παρατηρείται μια άνευ μέτρου υπερβολή σε ότι σχετίζεται με την εκλιπούσα μονάρχη του Ηνωμένου Βασίλειου…

Ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες της βασίλισσας, ποιες οι στιλιστικές τις προτιμήσεις και γιατί πάντα επέλεγε έντονα χρώματα ρούχων για τις δημόσιες εμφανίσεις της;
Που και με ποιον τρόπο σπούδασε; Γυμναζόταν και επέλεγε έναν πιο bio τρόπο ζωής;
Ακόμα και το ότι υπάρχει ΑΤΜ στο Buckingham Palace λες και η Elizabeth θα πήγαινε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς για ψώνια διαβάσαμε….

Είναι, βέβαια, παράξενο πώς ο απλός κόσμος αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του. Ταυτίζεται μαζί της , την φαντάζεται αποστασιοποιημένη από τη δική του φυσιολογική διαδρομή της ζωής που έχει τερματικό σταθμό τον θάνατο, δυσκολεύεται να χωνέψει ότι μια βασίλισσα που κοντεύει τα εκατό πλησιάζει στο τέλος της παραμυθένιας ομολογουμένως ζωής της…

Όμως αυτό δεν δικαιολογεί την έκρηξη πληροφοριών και περιέργειας στον αντίποδα για μια γυναίκα σύμβολο μεν για το δικό της «βασίλειο» αλλά όχι στο ίδιο μέγεθος και για τους υπόλοιπους υπηκόους των άλλων κρατών δε…
Η κατά τα αλλά συμπαθής her majesty queen Elizabeth ii «βαρύνεται» με ένα πλήθος αποφάσεων ή σιωπηρής συγκατάθεσης που έβλαψαν τον Ελληνισμό και αμαύρωσαν την ιστορία του με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την μη απόδοση χάρης στους Κύπριους αγωνιστές Καραολή και Δημητρίου όπως επίσης και στον Ευαγόρα Παληκαρίδη οι οποίοι οδηγήθηκαν στην αγχόνη εξαιτίας της….

Οι απεγνωσμένες εκκλήσεις του Ελληνικού κράτους για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτέλεσαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω για τα ώτα της Βρετανίδας βασίλισσας
Αν ήθελε με την βαρύνουσα σημασία του θεσμικού της ρόλου θα είχε συμβάλλει με τον τρόπο της στον πολυπόθητο επαναπατρισμό τους στην χώρα στην οποία ανήκουν….

Η Ελισάβετ κέρδισε τη αγάπη και τον σεβασμό όσων δηλώνουν πλήρη αφοσίωση στον θεσμό της βασιλείας, αλλά κέντρισε στο έπακρο την προσοχή και όσων δηλώνουν παγερά αδιάφοροι για αυτόν τον θεσμό. Στην μακρά πορεία της ζωής της και της βασιλείας της μετατράπηκε σχεδόν στο απόλυτο status symbol της Βρετανίας, μια μορφή που ταυτίστηκε και εν γενεί σημάδεψε την ιστορία της χώρας και που έπρεπε να την έχεις σαν σουβενίρ, έστω και σε ένα μπρελοκ αν είχες σκοπό να ταξιδέψεις στην γηραιά Αλβιώνα.

Καμία άλλη βασίλισσα της σύγχρονης ιστορίας δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τέτοιο ντόρο γύρω από το πρόσωπο της, όσο αυτή η ηλικιωμένη κυρία με τα έντονα φωσφοριζέ ρούχα, και το αγέρωχο βλέμμα σε κάθε δημόσια εμφάνιση. Στην Ελισάβετ ανήκει δικαιωματικά ο τίτλος της ροκ σταρ της βασιλείας με την συμβολή πάντα της υπερβολής σε ότι την συνέδεσε μαζί της….

[quads id=5]