HomeΥΓΕΙΑ

Βύσσινο: Η νέα υπερτροφή για τον οργανισμό μας

Βύσσινο: Η νέα υπερτροφή για τον οργανισμό μας

Είναι η εποχή του και υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι να το εκμεταλλευτείτε. Το βύσσινο είναι γεμάτο ευεργετικές ουσίες που δεν πρέπει να χάσουμε.

 

Το βύσσινο είναι ένα φρούτο το οποίο το συναντάμε κυρίως σε επεξεργασμένη μορφή, δηλαδή ως χυμό βύσσινου, τη γνωστή σε όλους μας βυσσινάδα, αλλά πολύ συχνά γίνεται και γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα. Ανήκει στην οικογένεια των κερασιών, τα οποία χωρίζονται σε πολλά είδη, αλλά κυρίως το κλασικό γλυκό και το ξινό κεράσι, το βύσσινο, είναι τα πιο ευρέως γνωστά. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες βύσσινου ανά τον κόσμο και πρόσφατα έχουν προστεθεί στη λίστα των φρούτων που χαρακτηρίζονται ως «υπερ-τροφές», χάρις στα πολλά ευεργετικά και θρεπτικά συστατικά που περιέχει για τον οργανισμό και την υγεία μας.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα φρούτο που δεν βγαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως δεν καταναλώνεται φρέσκο, καθώς έχει ξινή γεύση, και δεν είναι από τα δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα, κυρίως στις μικρές ηλικίες.

Η διατροφική του αξία (ανά 100 γρ. ωμού βύσσινου)

Θερμίδες: 50 Kcal

Υδατάνθρακες: 12,2 γρ.

Πρωτεΐνη: 1 γρ.

Λίπος: 0 γρ.

Φυτικές ίνες: 1,6 γρ.

Είναι ένα φρούτο με αρκετές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, καροτενοειδή, ανθοκυανίνες και φαινολικές ενώσεις, τα οποία του προσδίδουν μία ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, πρόκειται για ένα φρούτο με μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα συγκριτικά με τα γνωστά σε όλους μας γλυκά κεράσια, γεγονός που αιτιολογεί και τη ξινή του γεύση.

Οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, αρκετές έρευνες έχουν δείξει σημαντικά οφέλη του βύσσινου για τον οργανισμό και την υγεία του ανθρώπου, όπως την περιεκτικότητά τους σε ορισμένα συστατικά, κυρίως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμμαχος στον σακχαρώδη διαβήτη

Τα βύσσινα είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες σχετίζονται με την πρόληψη της ανάπτυξης αλλά και της εξέλιξης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και των συνοδών επιπλοκών του. Ετσι η κατανάλωση φρέσκων βύσσινων θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μειωμένη εκδήλωση αλλά και στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς επίσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Θετική επίδραση στους μυς

Η αντιοξειδωτική τους δράση έχει φανεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας και αποκατάστασης, στη μείωση της φλεγμονής αλλά και του οξειδωτικού στρες. Ειδικά ο χυμός του βύσσινου, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της βλάβης των μυών που μπορεί να προκληθούν από την έντονη άσκηση.

Βύσσινο για ισχυρό εγκέφαλο

Οπως αναφέρθηκε, το βύσσινο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Τόσο το ίδιο το φρούτο όσο και ο χυμός του, πέραν από την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν προστατευτική δράση στα εγκεφαλικά μας κύτταρα και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μείωση της αϋπνίας

Το βύσσινο και ο χυμός του μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν πρόβλημα με την ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου τους να κοιμηθούν καλύτερα. Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε μελατονίνη, η οποία χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη του ύπνου. Επιπλέον, περιέχει τρυπτοφάνη και ανθοκυανίνες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη σύνθεση μελατονίνης από τον οργανισμό μας.

Προστασία της καρδιάς

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν ανθοκυανίνες μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς μας και στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού βύσσινου, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στη μείωση κυρίως της συστολικής αλλά και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, άτομα που συμμετείχαν σε παρεμβάσεις με χυμό βύσσινου, είχαν μείωση της LDL χοληστερόλης τους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Ισχυρό ανοσοποιητικό

Χάρις στις βιταμίνες και στα ιχνοστοιχεία που περιέχει, δρα προστατευτικά ως προς την άμυνα του οργανισμού μας, το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, δρομείς μαραθωνίου που είχαν καταναλώσει χυμό βύσσινου μέρες πριν και αμέσως μετά τον αγώνα, δεν εμφάνισαν συμπτώματα του ανωτέρου αναπνευστικού, σε αντίθεση με άλλους που δεν κατανάλωσαν χυμό.

Νευροπροστατευτική δράση

Τα φρούτα που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, όπως τα κεράσια και τα βύσσινα, μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη της μείωσης της γνωστικής ικανότητας και στις νευροεκφυλιστικές νόσους που σχετίζονται με τη γήρανση, καθώς σύμφωνα με τη βιβλιογραφία έχουν νευροπροστατευτική δράση.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι προτιμάμε να καταναλώνουμε το φρούτο φρέσκο και όχι σε επεξεργασμένη μορφή, για παράδειγμα σε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού που το συναντάμε συνήθως, καθώς αφενός με τη θερμική επεξεργασία αλλοιώνονται ορισμένα θρεπτικά και ευεργετικά συστατικά του, αφετέρου σε αυτά τα προϊόντα είναι πολύ συχνή η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, που καλό είναι να αποφεύγουμε.

[quads id=4]

πηγή