Ομολογώ ότι η σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ήταν μια απογοήτευση για εμένα. Οι μη φοιτήσαντες απόφοιτοι ή οι μη αποφοιτήσαντες φοιτητές αντιπροσωπεύονται καλά στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ εξακολουθεί να μάχεται για φοιτητικές ελευθερίες που ήταν ανήκουστες στη Σοβιετική Ένωση.
Δεν ντρέπομαι καθόλου, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να πω ότι όσοι φοιτητές καταφέρνουν να αξιοποιήσουν αυτά που τους προσέφερε το διδακτικό προσωπικό στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και να αποφύγουν το συνολικό αρνητικό περιβάλλον της φοίτησής τους, δεν είναι απλώς καλοί, είναι ήρωες.
Δεν συζητώ καν τον ιδεολογικό αποκλεισμό μη αριστερών ιδεών και εκπροσώπων από τα ΑΕΙ. Θυμίζω μία από τις χειρότερες στιγμές ακραίων ατόμων στην Πάτρα που λοιδορούσαν τον νομπελίστα βιολόγο, Τζέιμς Γουάτσον. Έπειτα είναι η πανδημία της αντιγραφής που δεν τιμωρείται ποτέ σοβαρά και κάνει τους εργοδότες αργότερα να μην εμπιστεύονται την επάρκεια των κατόχων ενός μέτριου πτυχίου. Οι βανδαλισμοί δεν χρειάζονται μάρτυρες. Είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού.
Ομιλούν οι κομματικοί εγκάθετοι για αυτοδιαχείριση της αυτονομίας των ΑΕΙ – ΤΕΙ. Όμως η ελευθερία προϋποθέτει μέτρα ασφάλειας από την πολιτεία έναντι κάθε πίεσης και βίας, διαφορετικά θα υπάρχουν νησίδες αυταρχισμού από οργανωμένες μειονότητες και θα απαιτείται από το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων δεξιότητες σε πολεμικές τέχνες για αυτοπροστασία.
Στις Δημοκρατίες το άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους. Πλατείες, πάρκα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχει αυτή την αποκλειστικότητα. Κάτι τέτοιο ίσχυε στον Μεσαίωνα όταν οι συνθήκες στην εκκλησία ήταν πολύ διαφορετικές. Η επιστροφή στα Συμβούλια Ιδρυμάτων είναι απαραίτητη. Όχι με τη διαρχία συμβουλίων πρυτανειών, την οποία είχαν πετύχει κατά το παρελθόν οι διαρκείς υποχωρήσεις της Νέας Δημοκρατίας (σσ: ήταν τότε και ο μεγάλος υπεύθυνος της σταδιακής αποδυνάμωσης του νόμου πλαισίου). Σημειωτέον ότι τα συμβούλια δεν παρουσίασαν συμπτώματα εξάρτησης από τις πολιτικές πελατείες ανάλογα με εκείνα των πρυτανικών αρχών.
Στο σημείο αυτό θέλω να απευθύνω μια παραίνεση στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: Βάστα κυρία υπουργέ και μην ενδίδεις στην απαίτηση κατάψυξης του νομοσχεδίου. Να περάσει ως έχει αμέσως.
Η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής είναι ένα καίριο πλήγμα κατά τη λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας. Δε νοείται νόμος, νομοσχέδιο χωρίς συζήτηση στη Βουλή.
Άρθρο του Θάνου Βερέμη
Είναι αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις