HomeΑΓΡΟΤΙΚΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Τύρναβος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την Ευδεμίδα

Τύρναβος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την Ευδεμίδα

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης ενημερωτική εκδήλωση στον Τύρναβο με θέμα: Ευδεμίδα Τρόποι αντιμετώπισης του σημαντικότερου εχθρού της Αμπέλου, Εφαρμογή της Παρεμπόδισης Σύζευξης της Ευδεμίδας (Κομφούζιο) στο Αμπέλι. 

 

Κεντρικοί Ομιλητές ήταν οι 

Δημήτρης Σταυρίδης προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, αναπληρωτής του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας 

Παναγιώτης Μυλωνάς, Αν. Διευθυντής, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Γεωργία Γεωργιάδου, Υπάλληλος Τμήμα Φυτικής Παραγωγής Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας

Δημήτρης Γρουσίδης, Γεωπόνος Novacert

theatro 1

Οι ομιλητές ανέλυσαν τους τρόπους αντιμετώπισης ενώ το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο για το κοινό που παρευρέθηκε στο Δημοτικό θέατρο Τυρνάβου. Στην ενημερωτική εκδήλωση βρέθηκαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μπίλλης Απόστολος, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Γεώργιος Σακούτσιος και ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρήστος Τσιτσιρίγγος. 
episimoi 3

 

Η ευδεμίδα είναι ο κυριότερος εντομολογικός εχθρός του αμπελιού, γιατί καταστρέφει άνθη και ράγες και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση στους βότρεις (σταφυλάκια). Οι ζημίες γίνονται από τις προνύμφες, απ’ όπου και το κοινό της όνομα «σκουλήκι των σταφυλιών». Προσβάλλει όλες τις ποικιλίες και προξενεί σοβαρές ποσοτικές και ποιοτικές ζημίες. Επίσης εμφανίζονται δευτερογενείς προσβολές βακτηριών και μυκήτων (ιδιαίτερα βοτρύτιδα) στις τραυματισμένες ράγες ,δημιουργώντας εκτεταμένες σήψεις (σαπίλες).

Το τέλειο έντομο (ακμαίο)είναι μια μικρή πολύχρωμη πεταλούδα, που το μήκος της δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό. Ζει 10-12 μέρες και γεννά 50-80 αυγά πάνω στα σταφύλια. Δραστηριοποιείται το ηλιοβασίλεμα (εσπερόβιο) και πετά ακανόνιστα και σε μικρές αποστάσεις, ενώ την ημέρα κρύβεται μέσα στο φύλλωμα. Το αυγό του μοιάζει με λέπι και διακρίνεται σχετικά εύκολα. Η προνύμφη (κάμπια) φτάνει το 1 εκατοστό περίπου και έχει χρώμα κιτρινοπράσινο ή ανοικτό καφέ. Είναι υπερβολικά ευκίνητη με χαρακτηριστική «κυματιστή» κίνηση.

Η χρονική διάρκεια του κάθε σταδίου και ο βιολογικός κύκλος του εντόμου εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής που ζει και ιδιαίτερα από την θερμοκρασία και υγρασία (23-27 οC και 40-70% ευνοούν την εξέλιξη του).Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 35-40 μέρες και ο αριθμός γενεών διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.