Τύρναβος 2021-Η ζωή μας τραβά την ανηφόρα

HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Τύρναβος 2021-Η ζωή μας τραβά την ανηφόρα

3 Μαρτίου 2021 12.16 ημέρα Τετάρτη η γη σείεται ο σεισμός ταρακουνάει τις ζωές μας… Στο Δαμασι 63 μικρά παιδιά και οι δάσκαλοι γλιτώνουν από θαύμα. Σπίτια παλιά όμορφα και πιο όμορφα καινούργια σκίζονται και καταρρέουν. Πέτρες τούβλα χώματα σκόνη πανικός και απόγνωση.
Το πρώτο σοκ πέρασε ήρθε ο φόβος, η ανασφάλεια. Φήμες και ο δεύτερος σεισμός βγάζουν το κόσμο από τα σπίτια. Όχι όλο το κόσμο.. Δεν βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο το φοβικό αυτό φαινόμενο. Ακόμα και μετά από ένα σεισμό 6.3 ρίχτερ μια πόλη ο Τύρναβος με μια βόλτα δείχνει δυο όψεις. Σαν ένα κομμάτι του να μην ένιωσε σεισμό. Άλλοι τρέχουμε πανικόβλητοι στα σχολεία να πάρουμε τα παιδιά μας. Άλλοι συνεχίζουν την βόλτα τους.
Άλλοι προκαλούν μποτιλιάρισμα ενώ κάνει μετασεισμό 5 ρίχτερ. Πολύς κόσμος βγαίνει με τα αυτοκίνητα στα πάρκα παρέα με τα πυροσβεστικά και τους διασώστες. Κάποιοι άλλοι πίνουν καφέ στη πλατεία.

Όποιος κοιμήθηκε στο αυτοκίνητο εκείνες τις ατελείωτες κρύες νύχτες έβλεπε είδε πολλά. Η νύχτα είναι έγκυος κρύβει πολλά. Με απαγόρευση  κυκλοφορίας 1.30 κάποιοι νεαροί κόβουν βόλτες στις γειτονιές. Μάλλον επιθεωρούν τις ζημιές. Ένας άλλος με αυτοκίνητο και μαύρα τζάμια βγάζει βόλτα ένα σκυλάκι.
Το αυτοκίνητο σταμάτα κάπου κάπου να έρθει το σκυλάκι. Όσοι κοιμούνται στα αυτοκίνητα νιώθουν ανασφάλεια και νιώθουν και κάτι άλλο που μόνο στο Τύρναβο το νιώθεις. Μια αίσθηση ντροπής που να θα μας δούμε θα πούνε δεν έχει καλό σπίτι ο φτωχός και κοιμάται στο αυτοκίνητο. Κάποιοι κοιτάνε αδιάκριτα να δουν ποιος από τη γειτονιά κοιμάται στο αυτοκίνητο. ‘’Ααα αυτός ε τον καημένο.’’ Μόλις ξημερώσει γυρίζουμε σπίτι μην μας δούμε κιόλας κι άλλοι. Λες και μόλις ξημερώσει τελειώνει ο κίνδυνος. Δεν τελειώνει απλά είναι πιο πολλά τα μάτια και οι κρίσεις. Μήπως είναι υπερβολικό όλο αυτό και ιδέα μας κάποιων? Μπα δε νομίζω.. Κανείς δεν ρώτησε κανέναν στο Τύρναβο πως είναι το σπίτι του γείτονα αν έχει ζημιές αν χρειάζεται κάτι. Εδώ ο καθένας μόνος του

Ο Δήμος ξεκίνησε συλλογή βοήθειας στο κλειστό γυμναστήριο αλλά όσες φορές πήγα δεν είδα και κοσμοσυρροή. Εταιρίες και σύλλογοι και οργανισμοί από όλη την Ελλάδα πρόσφεραν βοήθεια. Τοπικά όμως μεταξύ μας αυτό είναι κάπως λεπτό θέμα. Κανείς δεν είχε ανάγκη για κουβέρτες και σκεπάσματα και ρούχα. Και αν κάποιοι είχαν άστο καλύτερα μη μας πουν δεν έχουμε είμαστε φτωχοί. Κάποιοι πρόσφεραν πολλά και ανώνυμα.
Κάποιοι βοήθησαν τις εκκλησίες μας να στηριχτούν. Η αίσθηση όμως κάθε μέρα ήταν η Τυρναβίτικη νοοτροπία. Μην μας πουν κουβέντες ότι δεν έχουμε λεφτά. Ά εγώ έχω καινούργιο σπίτι αλια σ αυτόν που μένει ακόμα στο παλιό πατρικό του.

Η νοοτροπία αυτή υπήρχε ανέκαθεν στο Τύρναβο και υπάρχει ακόμα κάτι που δεν έχω συναντήσει τόσο έντονα σε άλλη πόλη κωμόπολη ανά την Ελλάδα. Και να ήταν μόνο ο σεισμός. Το ίδιο έγινε και με την πανδημία του κορονοιού. Ένας γνωστός μας και σκεπτόμενος συμπολίτης μας πρόσφατα αναρωτήθηκε γιατί δεν ανακοινώθηκαν ποτέ από τον Δήμο κρούσματα νοσηλείες Θάνατοι εδώ στο Τύρναβο.
Δεν άντεξε ο άνθρωπος και ρώτησε δημόσια. Δεν  θα πάρει απάντηση ποτέ για τι ο Τύρναβος σαν μια ερμητικά κλειστή κοινωνία έχει την ομερτά της. Την έχει από αρχαιοτάτων χρόνων τώρα θα αλλάξει…Στον Τύρναβο δεν κάνει να μιλάς πολύ, να μην ασχολείσαι με τους άλλους, να μην ρωτάς. Οι άλλοι όμως οι άλλοι αυτοί οι άλλοι ξέρεις οι άλλοι οι άλλες θα σε βάλουν στο περιθώριο θα σε καταδικάσουν αν σου βρουν κάτι.

Αυτά ήταν 2 σημαντικά δραματικά συμβάντα της καθημερινότητας στον Τύρναβο που λίγα όμορφα έχει και πολλά άσχημα. Ο καθένας παρκάρει όπου θέλει σαν έξω από το σπίτι του και κάποιοι με μηχανάκια και μηχανές κάνουν πίστα αγώνων τους μικρούς δρόμους μας που περπατάμε για να μυρίσουμε τις μυρωδιές της Τυρναβίτικης κουζίνας και τα λουλούδια των αυλών μας. Αυτοί οι δρόμοι δεν είναι πιστές αγώνων για μηχανάκια και μεγάλα αγροτικά. Η στερεότυπη απάντηση της Αστυνομίας “Θα το ελέγξουμε κύριε” είναι αστεία για τον Τύρναβο μιας και αν το έλεγχαν θα το βλέπαμε.

Κάποιοι συμπολίτες μας φίλοι μας συγγενείς κόλλησαν νοσηλεύτηκαν πέθαναν. Πέθαναν και κάνεις μην τολμήσει να πει κάτι. Στο Τύρναβο δεν έχουμε covid δεν είχαμε κρούσματα. Στα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο Τύρναβος ήταν 5ος Δήμος σε κρούσματα σταθερά.
Τώρα κάνεις δε ξέρει τίποτα. Σεισμός και covid η ίδια αντίδραση. Όμερτα… Πόσα ακόμα θέλαμε να πούμε να φωνάξουμε που κάποιοι ταλαιπωρήθηκαν χάσαμε δουλειές χάσαμε γονείς φίλους ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν ανέγγιχτοι και  απαιτούσαν πλήρη ελευθερία. 
Απαιτούσαν ασυλία στα μέτρα και ο νόμος δε τολμούσε να πειράξει αυτούς που δεν τους ένοιαζε. Μα είναι όπως με το σεισμό δεν έχουν ανάγκη έχουν καινούργια σπίτια και λεφτά ο μπαμπάς και τι με νοιάζει αν εσύ δε δουλεύεις εγώ θέλω να πάω πλατεία με το αυτοκίνητο του μπαμπά μου. Αυτός είναι ο Τύρναβος το 2021 αλλά έτσι ήταν αυτή η κοινωνία και χρόνια πριν.

Advertisements