HomeΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Το πείραμα του Ερατοσθένη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Γυμνάσιο Αμπελώνα

Το πείραμα του Ερατοσθένη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Γυμνάσιο Αμπελώνα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Γυμνάσιο Αμπελώνα, ένα από τα 10 ωραιότερα πειράματα στην ιστορία της επιστήμης, το πείραμα του Ερατοσθένη για την μέτρηση της περιμέτρου και της ακτίνας της Γης.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αμπελώνα συμμετείχαν στην διεξαγωγή του πειράματος κατά την εαρινή ισημερία την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στα πλαίσια της δράσης που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και του ESERO Greece.

Οι μικροί μας επιστήμονες με απλά μέσα, μια μετροταινία και μία ράβδο, μέτρησαν τη σκιά της ράβδου όταν ο ήλιος ήταν στο Ζενίθ και με απλούς υπολογισμούς βρήκαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης με πολύ μικρό σφάλμα (0,14 %), όπως και ο Ερατοσθένης πριν από περίπου 2.250 χρόνια.

ampelonas 1

Προηγουμένως οι μαθητές είχαν παρακολουθήσει διάλεξη του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Δρ Αμπατζίδη Δημήτριου με τίτλο “Μετρώντας τον πλανήτη μας: Η σημασία της Γεωδαισίας στις Επιστήμες και στην καθημερινότητα.”

Υπεύθυνοι για την διεξαγωγή του πειράματος και αρωγοί στην προσπάθεια των μαθητών ήταν  οι καθηγητές τους Νέδος Νικόλαος, Πίτση Σπυριδούλα, Κατσάνου Δήμητρα, Τάσης Χρήστος και Καβουρτίδου Σταυρούλα, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου.

ampelwnas 1

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.