HomeΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το παλαιότερο συνεχώς κατοικημένο χριστιανικό μοναστήρι

Το παλαιότερο συνεχώς κατοικημένο χριστιανικό μοναστήρι

Μια ξεχωριστή δισκοφορία για το παλαιότερο συνεχώς κατοικημένο μοναστήρι πραγματοποιήθηκε στις εκκλησίες τις Ελλάδος μετά από εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ελλάδος.

 

Επί ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιωάννου Κλίμακος ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, περιηγήθηκε δίσκος για την συγκέντρωση χρημάτων ως βοήθεια προς το παλαιότερο συνεχώς κατοικημένο χριστιανικό μοναστήρι. 

Screenshot 2022 04 03 134129

                                                                 Εγκύκλιος Δισκοφορίας

Μέσα στην απεραντοσύνη της ερήμου Σινά όσοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μοναστήρι μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι το πρώτο πράγμα που αντικρίζουν είναι η ελληνική σημαία στα βάθη της ερήμου.

Το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του θεοβάδιστου Όρους Σινά βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου ο Θεός εμφανίστηκε στον Μωυσή στην καιόμενη βάτο, κάτω από το όρος του Δεκαλόγου. Σύμφωνα με την πρόνοια του Θεού, σε αυτόν τον τόπο φυλάσσονται και τα ιερά λείψανα της Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται για το παλαιότερο συνεχώς κατοικημένο χριστιανικό μοναστήρι, με ιστορία που μπορεί να ανιχνευθεί πάνω από δεκαεπτά αιώνες πίσω. Το μοναστήρι προϋπήρχε των διαιρέσεων του χριστιανικού κόσμου, με τις ρίζες του να εκτείνονται στην ύστερη αρχαιότητα.

Το μοναστήρι δεν καταστράφηκε ποτέ σε όλη του την ιστορία, και έτσι μπορεί να ειπωθεί ότι έχει διατηρήσει ανέπαφα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής και ρωμαϊκής κληρονομιάς του. Μέλη άλλων χριστιανικών ομολογιών έχουν τιμήσει το μοναστήρι, ερχόμενοι ως προσκυνητές σε αυτόν τον ιερό τόπο. Αλλά από την αρχή της, οι χριστιανοί κάτοικοι του Σινά ανήκαν στον ελληνόφωνο κόσμο, και έτσι παρέμειναν μέχρι σήμερα.

Η παλαιότερη περιγραφή αναφέρεται στη Μονή της Αγίας Παρθένου, διότι η αποκάλυψη του Θεού στην Καιόμενη Βλάστη θεωρήθηκε ως τύπος της Παρθένου Μαρίας και της Ενσάρκωσης. Το μοναστήρι είναι επίσης ιδιαίτερα αφιερωμένο στους αγίους προφήτες Μωυσή και Ηλία, οι οποίοι ήρθαν και οι δύο σε αυτό το βουνό και οι οποίοι μίλησαν με τον Χριστό κατά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Πιο πρόσφατα, είναι γνωστό ως μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης. Αυτό παραμένει το όνομά του σήμερα, αν και το μοναστήρι δεν έχει χάσει τις παλαιότερες αφιερώσεις του.

Περισσότεροι από εκατόν εβδομήντα άγιοι του Σινά τιμώνται από την Εκκλησία. Εκτός από την Αγία Αικατερίνη, σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Άγιος Ιωάννης Κλίμακος, ηγούμενος του Σινά και συγγραφέας της Σκάλας της Θείας Ανάβασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται επίσης οι ασκητές πατέρες Ησύχιος και Φιλόθεος, δύο άγιοι με το όνομα Αναστάσιος, ο Γρηγόριος Σινά (ο οποίος μετέφερε τις παραδόσεις των Ησυχαστών στους σλαβικούς λαούς) και ο Συμεών Πεντάγλωσσος (ο οποίος μετέφερε λείψανα της Αγίας Αικατερίνης στη Ρουέν και έτσι συνέβαλε στην καθιέρωση της λατρείας της Αγίας Αικατερίνης στη Δύση).

Το μοναστήρι μπορεί να θεωρηθεί ως μια πραγματική κιβωτός για τους πνευματικούς του θησαυρούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα χειρόγραφα και τα πρώιμα έντυπα βιβλία που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Σινά, η οποία είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για την αρχαιότητα και τη σημασία των τόμων της. Περιλαμβάνει επίσης τις εικόνες του μοναστηριού, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σημαντικότερη συλλογή προ-εικονομαχικών εικόνων, καθώς και εικόνες μεγάλης ομορφιάς και σημασίας που χρονολογούνται από την εποχή των Κομνηνών

Το μοναστήρι έχει τιμηθεί από ηγεμόνες καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας του. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αυτοκράτειρα Ελένη, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο Μωάμεθ ο ιδρυτής του Ισλάμ, ο σουλτάνος Σελίμ Α΄, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη της Ρωσίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Σύγχρονοι αρχηγοί κρατών συνέχισαν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για το μοναστήρι.

Η Ιερά Μονή του Σινά έχει εξυμνηθεί σε όλο τον κόσμο για την πνευματική και πολιτιστική της ακτινοβολία. Έχει τιμηθεί όχι μόνο από τους Χριστιανούς, αλλά και από τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους. Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο για την πολιτιστική όσο και για τη γραφική του σημασία.

 

Οι μοναχοί του Σινά, από τους πρώτους χρόνους μέχρι σήμερα, διατηρούν μια αφοσίωση τόσο στην προσευχή όσο και στην υποστήριξη των προσκυνητών και των επισκεπτών. Ζουν ειρηνικά με τους ντόπιους Βεδουίνους. Διατηρούν την αρχαία πνευματική κληρονομιά του Σινά, μια κληρονομιά που εκτείνεται από τη χορήγηση του Νόμου, σε ολόκληρη την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, στο πλήθος των αγίων των οποίων η μνήμη έχει κατοχυρωθεί στο Σινά πάνω απόλα, στην Πανάγια Θεοτόκο, στους αγίους προφήτες Μωυσή και Ηλία και στην Αγία Αικατερίνη.

 

Διαβάστε καθημερινά όλα τα νέα στο TirnavosPress.gr, πλέον μπορείτε να μας βρείτε και να μας ακολουθήσετε στο FacebookInstagramGoogle News  YouTube  και Twitter.