Το Φράγμα Γυρτώνης η αλλιώς με την κανονική ονομασία Ρουφράκτης (Θυρόφραγμα), δίνει ανάσα στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής αλλά και στον Πηνειό ποταμό.
Για δεύτερη χρονιά το ΤΟΕΒ Πηνειού διαχειρίζεται το φράγμα και έτσι δίνει ανάσα στους αγρότες για την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.
Από το 2013 που ολοκληρώθηκε το φράγμα έχει δώσει μεγάλη ανάπτυξη στο ποτάμι του Πηνειού. Το καλοκαίρι το ποτάμι έχει σταθερή στάθμη νερού περίπου στα 7 μετρα, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει οξυγόνο και να γίνεται εύκολα η αναπαραγωγή στα ψάρια και ιδιαίτερα για τις καραβίδες που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά στην περιοχή. Το ποτάμι έχει πολλά είδη ψαριών όπως γουλιανούς, γριβάδια ή σαζάνι, κεφαλόπουλα, λαβράκια, πεταλούδες, σύρτια, χέλια, ηλιόψαρο, καραβίδες, καβούρια, μύδια.
Επίσης, την καλοκαιρινή περίοδο πολλά πτηνά βρίσκουν καταφύγιο στα ήρεμα νερά του Πηνειού, όπως φλαμίνγκο, πελεκάνοι, κορμουράνοι κ.λπ.
Αυτό που θα βοηθούσε όπως λένε οι ιδικοί, στην έλλειψη νερού και στην κλιματική αλλαγή που βιώνουμε, θα ήταν να λειτουργήσει χειμώνα – καλοκαίρι το Φράγμα Γυρτώνης με σταθερό νερό.
Θυρόφραγμα Γυρτώνης
Το Φράγμα της Γυρτώνης έχει κατασκευαστεί στον Πηνειό με στόχο να ρυθμίζει το ροή του νερού του ποταμού. Με μια σειρά από θυροφράγματα μπορεί να τα κλείνει και να συγκεντρώνει 4-5 εκατ. κ.μ. νερού στην κοίτη του Πηνειού. Αυτό βοηθά τόσο στην τροφοδοσία με νερό εκτάσεων δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Πηνειού (κυρίως ανατολικά της παλαιάς οδού Λάρισας, Βόλου), όσο και στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων της περιοχής, αλλά και θα συμβάλλει (μελλοντικά όταν κατασκευαστεί ο απαιτούμενος αγωγός) στην πλήρωση με νερό του ταμιευτήρα της Κάρλας.
Το έργο που έγινε μέσα στο Πηνειό, στο ύψος του οικισμού της Γυρτώνης, περιλαμβάνει ρουφράκτη μήκους 90 μ., πλάτους 40 μ. & ύψους 12 μ. με 10 τοξωτά θυροφράγματα (8μ Χ 6,4μ), 2,4 χιλιόμετρα διώρυγες, αναχώματα, σύστημα διόδου ψαριών και άλλα μικρότερα έργα.