Από την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025, με την καταβολή της μισθοδοσίας για τον μήνα Ιούλιο, τίθεται σε εφαρμογή η πολυαναμενόμενη αύξηση στο Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας για όλους τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η αύξηση αφορά 100 ευρώ μεικτά, ενώ το επίδομα πλέον μετονομάζεται σε Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών και Επικινδυνότητας της Εργασίας. Στόχος της ρύθμισης είναι η αναγνώριση των ιδιαιτέρων και επικίνδυνων συνθηκών στις οποίες καλούνται να υπηρετούν καθημερινά οι ένστολοι της χώρας.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το ποσό των 100 ευρώ δεν θα αποδοθεί στο σύνολό του καθαρό, λόγω των προβλεπόμενων κρατήσεων (φορολογία, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.). Οι καθαρές αποδοχές αναμένεται να είναι μειωμένες κατά περίπου 35%, με μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με την περίπτωση κάθε δικαιούχου.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεν ένα θετικό βήμα, όμως αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις, καθώς αρκετοί ένστολοι περίμεναν μεγαλύτερη «καθαρή» ενίσχυση στο εισόδημά τους.