HomeΕΛΛΑΔΑ

«Καυτό» καλοκαίρι για τις ΕΔ: Μπαράζ ασκήσεων σε Ξηρά-Αέρα-Θάλασσα

«Καυτό» καλοκαίρι για τις ΕΔ: Μπαράζ ασκήσεων σε Ξηρά-Αέρα-Θάλασσα

του Κώστα Σαρικά
 
Από 13 μεγάλες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σημαδεύτηκε ο περασμένος Ιούνιος, αριθμός πρωτόγνωρος που αποτελεί ρεκόρ και καταδεικνύει την αλλαγή σελίδας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Χιλιάδες στελέχη και έφεδροι και των τριών κλάδων ενεπλάκησαν στο εντυπωσιακό εκπαιδευτικό σερί εντός και εκτός συνόρων με το μήνυμα που επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να στείλει το ΓΕΕΘΑ να είναι ξεκάθαρο.
Ακριβώς ένα χρόνο από τότε που ξέσπασε η μεγάλη Ελληνοτουρκική κρίση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να λειτουργούν στα «κόκκινα» και να βρίσκονται στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας έως και το περασμένο Φθινόπωρο.
 
Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία εντυπωσίασαν με ασκήσεις μεγάλης κλίμακας αλλά και συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικές και φιλικές χώρες, ενώ το σερί έκλεισε με την επιβλητική «πρώτη» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Σχηματισμού που αποτελεί το μέλλον των ΕΔ.
 

Η «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 21» όχι απλά ήταν η ηχηρή απάντηση στην υποτονική «DENIZ KURDU» των γειτόνων αλλά κατέδειξε ότι ο Στόλος και κυρίως το προσωπικό του άντεξε την πρωτόγνωρη πίεση μιας χρονιάς με όλες τις Μονάδες σχεδόν μόνιμα εν πλω. Και η επισφράγιση της προσπάθειας ήρθε με την «ΛΟΓΧΗ» και τις βολές πυραύλων νότια της Κρήτης σε μια περιοχή στην οποία η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα. Βολές βλημάτων που πραγματοποιεί το ΠΝ έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης με τεράστιες περικοπές. Άρχισαν πέρυσι ανοιχτά της Καρπάθου και συνεχίστηκαν φέτος με ακόμη μεγαλύτερο όγκο πυρών.
 

Και αν η Πολεμική Αεροπορία σηματοδότησε το μεγάλο «comeback» με τον εντυπωσιακό «ΗΝΙΟΧΟ 2021» τον περασμένο Απρίλιο ο Ιούνιος σημαδεύτηκε από δυο μεγάλες συνεκπαιδεύσεις υψηλού συμβολισμού. Για πρώτη φορά μαχητικά της HAF μεταστάθμευσαν στη Σαουδική Αραβία για δύο εβδομάδες και εξασκήθηκαν με τη Saudi Air Force. Ήταν η «FALCON EYE 2021» με τα F-16 block 50 της 341 Πολεμικής Μοίρας «ΒΕΛΟΣ» που πέταξαν στην Αραβική χερσόνησο. Και η συνεκπαίδευση να κλείνει με την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Είχε προηγηθεί η «POSEIDON’S RAGE» στην Κρήτη και στην 115 Πτέρυγα Μάχης με τη μεταστάθμευση Αμερικανικών μαχητικών F-15 EAGLE. Συνεκπαίδευση στην οποία οι Αμερικανοί πέταξαν μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» μεταξύ άλλων πάνω από Χίο και Ρόδο προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα και δίνοντας απάντηση στον παραλογισμό περί αποστρατικοποιημένων νησιών.
 

Με μια σειρά ασκήσεων στη Θράκη όπως ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ο Στρατός Ξηράς έστειλε τα δικά του μηνύματα όμως το γεγονός του Ιουνίου ήταν χωρίς αμφιβολία η δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Η πρώτη «γεύση» δόθηκε κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής «ORION 21» ενώ κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη στην Πάχη Μεγάρων.
 
Το γεγονός του Ιουλίου θα είναι χωρίς αμφιβολία η μεγάλη αμυντική έκθεση «DEFEA 2021». Έπειτα από έντεκα χρόνια διοργανώνεται ξανά στην Ελλάδα αμυντική έκθεση με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στο πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.