HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Αρχοντικό Καράσσου στον Τύρναβο

Τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Αρχοντικό Καράσσου στον Τύρναβο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Αρχοντικό Καράσσου στον Τύρναβο, παρέα με τους συγγραφείς Ματίνα Ζαγκότη, Στέλλα Μπλάντα και Αλέξανδρο Μόκια.

 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι: Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων 2ου Νηπιαγωγείου Τυρνάβου, Βιβλιοπωλείο ΙΔΕΕΣ και Βιβλιοπωλείο ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Τυρνάβου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από τον Δήμο Τυρνάβου οι Αντιδήμαρχοι Ευγενία Μαμανου και Νίκος Αρβανίτης.

IMG 8560

Το μήνυμα της κ. Μαμανου :
“Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου είναι μια γιορτή. Γιορτάζουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τα βιβλία και το διάβασμα. Η ανάγνωση βιβλίων είναι χρήσιμη καθώς συμβάλει όχι μόνο στην ανάπτυξη του νου αλλα στην χαλάρωση και ηρεμία εφόσον το παιδί εξοικειώνεται με την αγαπημένη του ιστορία.

IMG 8559

Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση , αναπτύσσεται η φαντασία και η κριτική σκέψη, καλλιεργεί ηθικές αξιες και αναπτύσσει τις γνωστικές του ικανότητες. Το Παιδικό βιβλίο μέσα από λέξεις και εικόνες λειτουργεί ως ασπίδα. Ασπίδα που θα γαλουχήσει τα παιδια να μάθουν να αποστρέφονται τον πόλεμο και να εκτιμούν την αξία της ειρήνης, ή που θα μάθει στα παιδια να αποδέχονται και να συμβιώνουν στην κοινωνία με παιδια που ανήκουν σε μια μειονότητα ή παιδια μεταναστών ή ακόμη που θα αποδεχτούν το διαφορετικό παιδι το οποίο ερμηνεύει τον κόσμο με τον δικό του ασυνήθιστο τρόπο.

Το διαφορετικό υπάρχει γύρω μας σε πολλές μορφές. Παιδια με Μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα. Παιδιά που μεγαλώνουν και με τους δυο γονείς τους, τα παιδιά που μεγαλώνουν με τον έναν γονιό ή τα παιδιά που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες. Παιδιά από διαφορετικά θρησκεύματα και παιδιά με διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Όλα αυτά είναι παιδιά και όλα τα παιδιά αυτά καλούνται σήμερα να συνυπάρξουν σε μια σκληρή κοινωνία και σε ενα δυσκίνητο εκπαιδευτικό σύστημα. Και δεν καλούνται απλά να συνυπάρξουν, αλλά να δημιουργήσουν και να είναι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας αυτής.
Το παιδικό βιβλίο μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς αναγνώστες και να τους βοηθήσει να αποδεχθούν καθετί το διαφορετικό.

IMG 8558

Το παιδικό βιβλίο είναι εργαλείο.
Η διαφορετικότητα είναι δύναμη.”

Το μήνυμα του κ. Αρβανίτη:
“Το βιβλίο γενικά και το παιδικό βιβλίο ιδιαίτερα κλείνει μέσα του τεράστιες δυνάμεις πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με νέες ιδέες, μαθαίνουν για διάφορες κουλτούρες, αναπτύσσουν τη φαντασία και τις γλωσσικές τους δεξιότητες και συχνά αντλούν σημαντικά διδάγματα για τη ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τονίζει επίσης τη σημασία της πρόσβασης στην ανάγνωση για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Μέσα στον καταιγισμό των κυρίαρχων αρνητικών ιδεών που δέχονται οι ευάλωτες παιδικές ψυχές, προκύπτει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για τη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, είτε ως προσπάθεια να αναπτύξουν άμυνες απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, είτε ως προσπάθεια και στόχος να αντεπιτεθούν.

Υπάρχει όμως χώρος στο σημερινό σχολείο για το βιβλίο;

Οι Εκπαιδευτικοί δίνουν μάχη για να μορφώσουν τα παιδιά μας καθημερινά, να μεταδώσουν την επιστημονική αλήθεια, με παιδαγωγικά συγκροτημένο τρόπο. Συναντούν, όμως, το τείχος των ασυνάρτητων και επιφανειακών πληροφοριών των σχολικών βιβλίων, των σοβαρών λαθών που υπάρχουν.

Καθώς γιορτάζουμε σήμερα αυτή την ημέρα, ας αναγνωρίσουμε την ανεκτίμητη συνεισφορά των παιδικών βιβλίων στη διαμόρφωση των μελλοντικών γενεών. Ας δώσουμε στα παιδιά το πολύτιμο δώρο της ανάγνωσης, ανοίγοντας παράθυρα σε νέους κόσμους και προσφέροντάς τους τα εργαλεία για να χτίσουν ένα λαμπρότερο μέλλον.”

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.