HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θύελλα» αντιδράσεων με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για τοπικά νομίσματα

Νέα Δημοκρατία: ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια

«Θύελλα» αντιδράσεων με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για τοπικά νομίσματα

Σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ, «νισάφι» πια λέει ο ίδιος «Χαμός» επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις δηλώσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου για «τοπικά νομίσματα», μετά τις «Δήμητρες» Βαρουφάκη. 

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα του έκαναν προτάσεις οικονομικής πολιτικής «πέραν του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος», όπως είχαν υπογραμμίσει.

Δύο από αυτές τις προτάσεις ξεχωρίζουν:

  • Η ομάδα Τσακαλώτου προτείνει «διαπραγματεύσεις» σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος με σκοπό την μείωση του,
  • Και δεύτερον αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέδιο για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα» για να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Η δεύτερη πρόταση για «τοπικά νομίσματα» προκάλεσε αντιδράσεις στα social media γιατί δεν αποτελεί επίσημη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως επειδή έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση Βαρουφάκη για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος «Δήμητρα».

 

Τι λέει για διαπραγμάτευση δημοσίου χρέους και τοπικά νομίσματα

Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, το οποίο συντάχθηκε στις 12 Μαρτίου 2023, γίνεται αναφορά σε τοπικά μέσα πληρωμής όπως τοπικά και συμπληρωματικά νομίσματα.

Τα στελέχη που υπογράφουν το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων είναι οι:

Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου, Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου.

Νέα Δημοκρατία: ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια

«Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς.

Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023 με τίτλο «Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα», αναφέρεται επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Νέα απάντηση Τσακαλώτου

«Σε απάντηση της επίσημης ανακοίνωσης της ΝΔ ότι «κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ» είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία. Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.