HomeΛΑΡΙΣΑ

Θωμάς Παπαλιάγκας: “Ο Θεοφάνης Τάσης εν μέση οδώ”

Θωμάς Παπαλιάγκας: “Ο Θεοφάνης Τάσης εν μέση οδώ”

Στην παρουσίαση του πιο προσωπικού του βιβλίου του με τίτλο “Εν μέση οδώ” ο γνωστός σύγχρονος φιλόσοφος και καθηγητής της Φιλοσοφίας Θεοφάνης Τάσης συζήτησε με τον Θωμά Παπαλιάγκα τα βασικά σημεία του προβληματισμού του, χθες 1 Μαρτίου 2024 στη Γωνιά του Βιβλίου. “Γιατί επιστρέφουμε σε τόπους, ανθρώπους και εμπειρίες του παρελθόντος; Αν μας έλεγαν ότι έχουμε μόνο μία εβδομάδα μέχρι τον θάνατό μας, τι θα επιλέγαμε να κάνουμε; Θα πηγαίναμε σε μέρη όπου έχουμε ταξιδέψει ξανά ή θα επιλέγαμε να ταξιδέψουμε σε καινούργια μέρη; Θα επιλέγαμε αν επαναλάβουμε εμπειρίες του παρελθόντος για μία τελευταία φορά ή θα επιλέγαμε να ζήσουμε καινούργιες για πρώτη φορά;” θέτει ως προβληματισμό ο Θεοφάνης Τάσης για το βιβλίο του.

“Ο Θεοφάνης εν μέση οδώ του βίου εκθέτει εμπειρίες που απέκτησε εν μέση οδώ στην πορεία του ανά τον κόσμο. Θυμίζει τους περιηγητές των προηγούμενων αιώνων, οι οποίοι περιέγραφαν τα μέρη στα οποία ταξίδευαν, ως πρόδρομοι της γεωγραφίας, όμως ο Θεοφάνης παίρνει εικόνες, εμβαθύνει σ’ αυτές και επαγωγικά αναφέρεται στα κομμάτια της ζωής και της εμπειρίας του εκεί”, ανέφερε ο Θωμάς Παπαλιάγκας για το βιβλίο. Και συνεχίζει “στο βιβλίο αυτό συνδυάζονται οι τέχνες της φωτογραφίας, της μουσικής και της ποίησης με τη φιλοσοφία”.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς, όπως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα αντικαταστήσει και πολλά από τα γνωστά επαγγέλματα. Στην Αμερική είμαστε κοντά στο να αντικατασταθούν τα περισσότερα επαγγέλματα από την τεχνητή νοημοσύνη. Ευτυχώς, ο φίλος Θωμάς έχει λίγο χρόνο ακόμη, γιατί στην Ελλάδα αναμένεται να αντικαταστήσει τους δικηγόρους αργότερα απ’ ό,τι στην Αμερική, λόγω του ότι δεν έχει πλούσια βάση από κείμενα στην ελληνική γλώσσα”, είπε ο Θεοφάνης Τάσης. Και συνέχισε “τα περισσότερα κείμενα από την επόμενη κιόλας χρονιά θα γράφονται από τεχνητή νοημοσύνη με βάση τόσο τα δεδομένα όσο και τα προηγούμενα κείμενα αυτού που δίνει την εντολή”. “Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αντικαταστήσει την ψυχή, την κρίση, το animus ή ακόμη και το ‘είναι’ του Heidegger και της Οντολογίας” συμπλήρωσε ο Θωμάς Παπαλιάγκας.

Οι προβληματισμοί των ανθρώπων που εισέρχονται στη μέση ηλικία επίσης τέθηκαν στη συζήτηση. “Υπάρχουν συγκεκριμένοι σταθμοί στη ζωή του ανθρώπου, στους οποίους ο κάθε άνθρωπος οφείλει να απαντήσει σε κομβικά ερωτήματα, θετικά ή αρνητικά αλλιώς, σε περίπτωση κατά την οποία παραλείψει να απαντήσει ο ίδιος, θα τα απαντήσει η ζωή για αυτόν αρνητικά. Τέτοια σημεία είναι το τέλος του σχολείου, το πέρας των σπουδών, το ερώτημα αν κάποιος θα παντρευτεί και αν κάνει παιδιά, όπως και ο χαμός των γονέων του” είπε ο φιλόσοφος. “Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ο άνθρωπος, ζητώντας τις ευκολίες του, ουσιαστικά παραιτείται από πολλές από τις ελευθερίες του και αυτό χρειάζεται συλλογική διαχείριση, καθώς είναι εξόχως πολιτική επιλογή. Φανταστείτε αν ο άνθρωπος εκείνος θα αισθάνεται εύκολο να λάβει μόνος του ακόμη και τόσο κομβικές αποφάσεις για τον εαυτό του, όπως οι σπουδές ή ο γάμος του” σχολίασε ο Θωμάς Παπαλιάγκας.

Τους Θεοφάνη Τάση και Θωμά Παπαλιάγκα καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Ρετσιάνης.

Ο Θεοφάνης Τάσης είναι Έλληνας φιλόσοφος. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen Adria Universitat στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universitat St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, τέχνη του βίου, ανθρώπινη αναβάθμιση και θνητότητα.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.