Home

Θεσσαλία, η επόμενη ήμερα

Θεσσαλία, η επόμενη ήμερα

Τις εμπεριστατωμένες απόψεις και θέσεις της για την επόμενη μέρα στην Θεσσαλία αναλύει η Σοφία Μίγα που κατέρχεται υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Π.Ε. Λάρισας στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και στον συνδυασμό «Συμμαχία υπέρ των πολιτών»

 
Η Σοφία Μίγα, είναι 45 ετών, κάτοικος Τυρνάβου, παντρεμένη με το Δημήτρη Ζερβό και είναι μητέρα τριών κοριτσιών. Με το σύζυγό της λειτουργούν το Ιδιωτικό ΚΤΕΟ “ΖΕΡΒΟΣ”. 

 

« Μας είπαν ότι ο Ιανός ήταν μία κακοκαιρία που έρχεται κάθε 1000 χρόνια, σε τρία χρόνια ήρθε ο Ντάνιελ- φαινόμενο που μας είπαν ότι συμβαίνει κάθε 3000 χρόνια- και σε τρεις εβδομάδες ήρθε ο Ελάιας και μας αποτελείωσε.

– Η κλιματική αλλαγή, ανθρωπογενής ή όχι, είναι εδώ, ο μεσογειακός κυκλώνας είναι εδώ και θα μας επισκέπτεται συχνά με θηριώδεις όγκους βροχής. Δεν λέω ότι προβλέπω τον καιρό σαν μετεωρολόγος, λέω ότι αυτή πρέπει να είναι η βάση των σχεδιασμών μας. 

– Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

 Η πρώτη σχολή ζητάει φαραωνικά αντιπλημμυρικά έργα που θα συλλέγουν και θα κατευθύνουν το νερό. Πού θα το οδηγούν, στον περίκλειστο Θεσσαλικό κάμπο, αναρωτιέμαι… Θα ανατινάξουμε τα Τέμπη για να φεύγει πιο γρήγορα ; θα σκάψουμε τη μισή Θεσσαλία για να πάει στην Κάρλα ; θα γεμίσουμε αντλιοστάσια που θα παν το νερό από το ένα χωριό στο άλλο ;

 Η δεύτερη σχολή ζητάει, απλά, να δώσουμε στο νερό το χώρο του. Ποιος είναι αυτός ο χώρος μας το είπε το ίδιο το νερό και φαίνεται στις δορυφορικές φωτογραφίες μετά από την πλημμύρα.  

– Πιστεύω στη δεύτερη σχολή γιατί δείχνει το σεβασμό που πρέπει απέναντι στη φύση, αλλά πρέπει να απαντήσουμε τι θα κάνουμε στις τεράστιες πλημμυρικές ζώνες και πως θα εσοδεύουμε από αυτές.

 Το τι θα κάνουμε μας το διδάσκει η φύση, πρέπει να ξαναγίνουν δάση, μπορεί και τροφοδάση οπωροφόρων, ούτως ώστε το σύστημα ποτάμι-δάσος-έδαφος να επανέλθει στη αιώνιά του λειτουργία.

 Το πως θα εσοδεύουμε από τα δάση είναι πιο περίπλοκο θέμα και πρέπει να αφουγκραστούμε τις τάσεις του σήμερα αλλά και των χρόνων που έρχονται.

 Κατ΄αρχήν η λέξη απαλλοτρίωση, για εμένα, είναι πολιτικά, οικονομικά και ηθικά απαγορευμένη, οι αγρότες μας πρέπει να κρατήσουν τον κλήρο τους.

 Τώρα ας πάρουμε για παράδειγμα έναν αγρότη που έχει 10 στρέμματα δίπλα ή κοντά στον Πηνειό. Σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει κέρδος (λεφτά στο σπίτι) από τη βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια γύρω στα 4000 Ευρώ χρησιμοποιώντας καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα και μηχανήματα που εισάγουμε.  

 Το ερώτημα, λοιπόν, είναι:

 Μπορούν αυτά τα 10 στρέμματα, αν γίνουν τροφοδάσος φυσικής καλλιέργειας (μηδενικά φάρμακα, λιπάσματα, αρώσεις) με μία αγροικία μέσα, να αναπληρώσουν αυτά τα 4000 Ευρώ εισοδήματος ;

 Εγώ πιστεύω ότι μπορούν για τρεις κυρίως λόγους. 

 Πρώτον γιατί, άσχετα με το τι νομίζουμε εμείς ότι είναι η Ελλαδά μας, ο υπόλοιπος πλανήτης μας βλέπει σαν resort, σαν ένα πολύ ωραίο μέρος διακοπών. Μία αγροικία, λοιπόν, σε ένα μικρό παράδεισο 10 στρεμμάτων έντονης βιοποικιλότητας και σε απόσταση μικρότερη της μίας ώρας από βουνό, θάλασσα, μεγάλα αστικά κέντρα είναι μία καλή ιδέα για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου bnb. 50 ημέρες μίσθωσης το χρόνο επί 100 Ευρώ, μείον τα έξοδα, μας δίνουν το εισόδημα που ζητάμε.

 Δεύτερον γιατί, με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, σε λίγα χρόνια πάνω από το 50% των εργαζομένων θα μπορούν να είναι ψηφιακοί νομάδες, δηλαδή θα μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι τους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Μία αγροικία σε δάσος, πολύ κοντά σε “πολιτισμό” είναι μια καλή ιδέα και για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το – μάλλον μικρό – μίσθωμα των 350 Ευρώ ανα μήνα μας κάνει 4200 Ευρώ το χρόνο.

 Τέλος, το τροφοδάσος θα παράγει και αυτό καρπούς. Σε πολύ μικρότερους όγκους  βέβαια από μία εντατική καλλιέργεια, αλλά σαφώς ανώτερης ποιότητας και αξίας.

– Ο τρόπος για να προχωρήσει πολιτικά ένα τέτοιο σχέδιο είναι η επικοινωνία του με τους πολίτες και η διεξαγωγή   τοπικών δημοψηφισμάτων για την αποδοχή του. Δε γίνεται να υλοποιηθεί χωρίς την καθολική στήριξη του κόσμου, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συνήθων πολιτικών αντιπαραθέσεων. 

– Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να αλλάξει μία νοοτροπία δεκαετιών που είχε συνδέσει την αποδοτικότητα των χωραφιών με το τονάζ, “γίνονται αυτά τα πράγματα που λες ?” θα ρωτήσει κάποιος. Θα του απαντήσω με ερώτηση, “Το τι έγινε είδες ;”. Δεν μπορούμε να πάμε από καταστροφή σε καταστροφή ψελλίζοντας σαλεμένοι “Τα αντιπλημμυρικά που είναι ;”. Πρέπει να φτιάξουμε μιά Θεσσαλία που, όσο και αν ακούγεται σουρεαλιστικό τώρα, θα χαίρεται όταν έρχεται κυκλώνας και ποτίζει τα δάση της. »

– Οι παραπάνω θέσεις είναι προσωπικές και εμπνευσμένες από την προσπάθεια του Κ. Αγοραστού για μία πράσινη Θεσσαλία. Θα τις φέρω στο τραπέζι αν οι συμπολίτες μου μου κάνουν την τιμή και με εκλέξουν σύμβουλο με το συνδυασμό του Κ. Αγοραστού “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”

blobid0 1696316448

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.