HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η τάση του καιρού για τον Χειμώνα 2023-24 στην Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας

Η τάση του καιρού για τον Χειμώνα 2023-24 στην Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας

Τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα ξεκίνησαν δειλά δειλά να δίνουν την πρώτη εικόνα για το χειμώνα 2023-2024.

 

Μέσα στον οχετό άρθρων άσχετων με την επιστήμη της μετεωρολογίας για παραδοσιακές μεθόδους (μερομήνια, συμπεριφορά πουλιών ,ζώων και ότι άλλο τραγικό υπάρχει) καλό είναι να έχουμε και την εικόνα της επιστήμης της μετεωρολογίας που στέκεται μόνο σε προγνωστικά δεδομένα των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων.

Σπεύδω να τονίσω ότι η αξιοπιστία πέραν των 15 ημερών είναι πολύ περιορισμένη και έτσι μόνο σαν μία γενική τάση μπορούμε να βλέπουμε τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις μηνών.

Θα δώσουνε τη γενική εικόνα του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου καθώς και του συγκεντρωτικού μέσου όρου των 8 μεγαλύτερων προγνωστικών κέντρων του πλανήτη για το μήνα Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

 

Δεκέμβριος.

Κέντρο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα παραμείνει αρκετά ενισχυμένο στην περιοχή της Ισλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας και κατά περιόδους της Σκανδιναβίας ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κέντρο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων θα καλύπτει κατά περιόδους την Μεσόγειο και το ανατολικό και κεντρικό κομμάτι αυτής. Εμφάνιση ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στην κεντρική Ευρώπη. Η παραπάνω διάταξη δείχνει ότι θα ευνοήσει την Ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο από αξιόλογα φαινόμενα κοντά στις κανονικές τιμές ενώ στα δυτικά τμήματα αν και θα σημειωθούν φαινόμενα θα είναι κάτω του μέσου όρου. Από άποψη θερμοκρασιών θα βρεθούμε σε τιμές κοντά στις κανονικές και ενδεχομένως ελαφρώς υψηλότερες κυρίως για το δυτικό και νότιο κομμάτι της χώρας.

Ο μέσος όρος των 8 παγκόσμιων Οικονομικών μοντέλων δίνει τις χαμηλές βαρομετρικής πίεσης να επικεντρώνονται στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας με αποτέλεσμα τους νοτιάδες στην ανατολική Ευρώπη της σχετικά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες αλλά και τις βροχοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και αρκετά λιγότερο στα υπόλοιπα τμήματα. Για τη χώρα μας φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές στα δυτικά και βόρεια θα έχουν κάποια αξιόλογα φαινόμενα ενώ αντίθετα τα ανατολικά και νότια λιγότερα από τα κανονικά.

 

Ιανουάριος.

Προβλέπεται εγκαθίδρυση χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην κεντρική ανατολική και νότια Ευρώπη ενώ αντίθετα υψηλές βαρομετρικες πίεσεις θα επικρατήσουν στον βόρειο Ατλαντικό και τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας στις περισσότερες από τις ημέρες. Η συγκεκριμένη διάταξη θα ευνοήσει την ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων και της Μαύρης θάλασσας με αποτέλεσμα αξιόλογων βροχών καταιγίδων και χιονοπτώσεων σε όλη τη χώρα με έμφαση στα ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Η συχνή κατάβαση μάλιστα ψυχρών αέριων μαζών δεν αποκλείει σημαντικες ψυχρες εισβολες σε όλη την ανατολική Ευρώπη αλλά και τα Βαλκάνια την Τουρκία την Ιταλία και τη Μαύρη θάλασσα. Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν στα κανονικά και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας και κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο μέσος όρος των 8 προγνωστικών μοντέλων δίνει πράγματι χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις να καλύπτουν μεγάλο μέρος της κεντρικής νότιας και βορειοδυτικής Ευρώπης. Αποτέλεσμα αυτής της ροής είναι η ανάπτυξη αρκετών βαρομετρικών χαμηλών στην ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής Ελλάδας Τουρκίας αλλά κατά τόπους και της κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα αξιόλογες βροχές σε αυτές τις περιοχές ενώ και πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολλές ορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της βαλκανικής της Τουρκίας της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Μαύρης θάλασσας. Οι ψυχρές εισβολές θα είναι αρκετά περισσότερες αυτό το μήνα στην βαλκανική αλλά γενικά και στην ανατολική Ευρώπη για αυτό και οι θερμοκρασίες θα συγκρατηθούν γενικά στα κανονικά επίπεδα και πιθανόν στα βορειότερα τμήματα σε λίγο χαμηλότερα.

 

Φεβρουάριος.

Ισχυρό πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας και κατά τόπους της κεντρικής Ευρώπης υψηλότερες από τις κανονικές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων της Μέσης Ανατολής και κατά τόπους και στα βόρεια του Ατλαντικού. Η συγκεκριμένη διάταξη θα αγνοήσει της έντονες βροχές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής βόρειας και ανατολικής Ευρώπης καθώς και σε κάποια τμήματα κυρίως της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και ενδεχομένως και τμημάτων της ηπειρωτικής ώρας.Θα ειναι ενας μηνας με αξιόλογες βροχές στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα το ανατολικό Αιγαίο. Απουσία ψυχρών εισβολών και οι λίγες που μπορεί να μας επηρεάσουν θα αφορούν τη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Ο μέσος όρος των 8 προγνωστικών μοντέλων ειναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο για αρκετά φαινόμενα στη δυτική τη βόρεια χώρα και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερα στην υπόλοιπη χώρα με την επικράτηση νοτιάδων και υψηλών θερμοκρασιών τις περισσότερες από τις ημέρες. Λίγες ψυχρές εισβολές δεν αποκλείονται στην βορειοανατολική Ελλάδα.

 

Γενική εικόνα για το χειμώνα είναι ότι θα υπάρξουν δύο μήνες με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά και ένας μήνας με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα είναι ένας αξιόλογος χειμώνας με αρκετά φαινόμενα υπό τη μορφή κυρίως βροχής ενώ ο Ιανουάριος δίνει υποψηφιότητα και αρκετά χιόνια. Σε λίγες ημέρες θα υπάρξει νεότερη ανανέωση των προγνωστικών στοιχείων αυτά δηλαδή του Οκτωβρίου και έτσι θα υπάρξει ανανεωμένη εκτίμηση για τους επόμενους μήνες και το χειμώνα από το weather group.gr.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.