HomeΥΓΕΙΑ

Τα Smartwatches μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον

Τα Smartwatches μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον

Η ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει δεδομένα από 103.712 χρήστες έξυπνων ρολογιών. Τα Smartwatches μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από τα συμπτώματα, σύμφωνα με μια μελέτη.

 

Και παρακολουθώντας την ταχύτητα της κίνησής τους σε μία εβδομάδα, μεταξύ 2013 και 2016, μπόρεσαν να προβλέψουν ποια θα προκαλούσε τη νόσο του Πάρκινσον.

Ελπίζεται ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαλογής.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, συγκρίνοντας αυτά τα ευρήματα με άλλα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε όλο τον κόσμο, για να ελεγχθεί πόσο ακριβή θα είναι, λένε οι ερευνητές, στο περιοδικό Nature Medicine .

Οι εγκέφαλοι των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον καταστρέφονται με την πάροδο πολλών ετών.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :

  • ακούσιο τρέμουλο ή τρέμουλο
  • αργή κίνηση
  • δύσκαμπτοι και άκαμπτοι μύες

Συχνά, όμως, από τη στιγμή που έχει γίνει η διάγνωση, έχει ήδη σημειωθεί υπερβολική μη αναστρέψιμη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Και δεδομένου ότι περίπου το 30% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου φορούσε έξυπνα ρολόγια, είπε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Cynthia Sandor, μπορεί να προσφέρουν έναν φθηνό και αξιόπιστο τρόπο για τον εντοπισμό της νόσου του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο.

«Δείξαμε εδώ ότι μια εβδομάδα δεδομένων που συλλέγονται μπορεί να προβλέψει γεγονότα έως και επτά χρόνια στο μέλλον», είπε.

«Με αυτά τα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα πολύτιμο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για να βοηθήσουμε στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον.

«Αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στην έρευνα, στη βελτίωση της στρατολόγησης σε κλινικές δοκιμές, όσο και στην κλινική πρακτική, στο να επιτρέπεται στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες σε πρώιμο στάδιο, στο μέλλον, όταν αυτές οι θεραπείες είναι διαθέσιμες».

 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη UK Biobank, μια εις βάθος βάση δεδομένων υγείας με περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Η Δρ Κάθριν Πιλ, η οποία εργάστηκε στη μελέτη, είπε στο BBC News ότι φαινόταν να είναι ακριβής και να ξεχωρίζει τη νόσο του Πάρκινσον από άλλα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν την κίνηση, όπως το γήρας ή την αδυναμία.

«Συγκρίναμε το μοντέλο μας με έναν αριθμό διαφορετικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων νευροεκφυλιστικών διαταραχών, ατόμων με οστεοαρθρίτιδα και άλλες κινητικές διαταραχές, μεταξύ άλλων, ένα πλεονέκτημα της δυνατότητας εργασίας με ένα σύνολο δεδομένων όπως η UK Biobank», είπε. .

«Τα αποτελέσματα από άτομα που διαγνώστηκαν με τη νόσο του Πάρκινσον ήταν διακριτά».

Αλλά το αν θα πρέπει να ειπωθεί στους ανθρώπους ότι πάσχουν από Πάρκινσον, χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, «θα παραμένει πάντα ατομική και προσωπική επιλογή» 

«Εκεί που αυτή η εργασία είναι δυνητικά σημαντική για το πεδίο είναι ότι ελπίζουμε τελικά ότι θα γίνουν διαθέσιμες νέες θεραπείες που θα μας επιτρέπουν να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου», πρόσθεσε ο Δρ Peall.

 

πληροφορίες από BBC

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.