HomeΤΥΡΝΑΒΟΣΕΛΛΑΔΑ

Τα ρήγματα της Θεσσαλίας, σεισμοί παλιά και τώρα, ήμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού;

Τα ρήγματα της Θεσσαλίας, σεισμοί παλιά και τώρα, ήμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού;

Με αφορμή τον σεισμό που έγινε τις 9 Οκτωβρίου 2020 στην περιοχή μας, (μπορείτε να δείτε το άρθρο) ΕΔΩ θα κάνουμε μια αναδρομή σε παλαιότερους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας. 

Στη Θεσσαλία,  βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Στις 30 Απριλίου 1954 σεισμική δόνηση 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Ευρυτανίας.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 χιλ. και είχε επίκεντρο τη θέση Κομμένο Τζαμί 3 χλμ. κοντά στο σημερινό Νέο Μοναστήρι.

25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28.673 κτίρια υπέστησαν βλάβες (6.599 καταστράφηκαν). Στο νομό μας η πόλη των Σοφάδων καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ τα χωριά  Πασχαλίτσα, Νέο Ικόνιο, Ασημοχώρι, Φύλλο, Γραμματικό, Οθωμανικό  κ.α. υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Εξαιρετικά μεγάλες ζημιές κατέγραψαν επίσης και η πόλη της Καρδίτσας αλλά και τα γειτονικά Φάρσαλα

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα σπάνιο βίντεο από τον μεγάλο σεισμό του 1954

 

Αποκαλυπτικός είναι ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα.

Τα ρήγματα της Θεσσαλίας τα μελετούν με τη μέθοδο της παλαιοσεισμολογίας ο Ιταλός γεωλόγος Ρικάρντο Καπούτο, σε συνεργασία με τον Γάλλο γεωλόγο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Λυών Β. Χέλλυ. Όπως τόνισε ο κ. Καπούτο υπάρχουν 4 με 5 ενεργά ρήγματα, στα οποία έχει καθοριστεί η σεισμική τους συμπεριφορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το ρήγμα του Τιρνάβου, το οποίο σύμφωνα με τον Ιταλό επιστήμονα εμφανίζει αυξημένη σεισμική επικινδυνότητα, καθώς έχει καταγραφεί με τη μέθοδο της παλαιοσεισμολογίας ότι στο παρελθόν έχει δώσει περίπου 13 σεισμούς με περιοδικότητα 1.000-1.500 χρόνων. Την ίδια αυξημένη σεισμική επικινδυνότητα εμφανίζει και το ρήγμα της Ροδιάς. Από την πλευρά του ο κ. Χέλλυ τόνισε ότι την περίοδο αυτή οι επιστήμονες μελετούν το αρχαίο θέατρο της Λάρισας που έφερε πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη. Μάλιστα χαρακτήρισε το θέατρο ως ”πέτρινο σεισμογράφο”, καθώς όπως είπε πάνω στις πέτρες του έχουν καταγραφεί όλοι οι σεισμοί που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Την τελευταία 10ετία, στην περιοχή μεταξύ Δαμασίου και Δομένικου έχουν καταγραφεί περίπου 150 σεισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.   «Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Η Ελλάδα είναι 1η χώρα στην Ευρώπη σε σεισμικότητα και 6η στον κόσμο, σε ότι αφορά τη συχνότητα των σεισμών αλλά και την απελευθέρωση ενέργειας από τους σεισμούς.

Η Ελλάδα, όπως φαίνεται και στην κάτω εικόνα, έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Στη χώρα μας απελευθερώνεται το μισό της ενέργειας που βγαίνει από τους σεισμούς όλης της Ευρώπης. Δεν υπάρχει Ελληνική επαρχία που να μη φιλοξενεί σεισμικές εστίες, όπως παρουσιάζεται στην Εικόνα 3. Ο τόπος μας έχει θυσιάσει εκατόμβες στον εγκέλαδο από αρχαιοτάτων χρόνων. Μέσα στην ατυχία μας όμως έχουμε και κάτι παρήγορο. Τα 3/4 των σεισμών μας είτε γίνονται στη θάλασσα, μακριά από κατοικημένες περιοχές, είτε έχουν αρκετά χιλιόμετρα βάθος, ώστε να μη προκαλούν καταστροφές. Το αποτέλεσμα δυστυχώς όλοι το ξέρουμε. Η Χώρα μας πέρα από το μέτωπο σύγκρουσης και λόγω της συγκριτικά μικρής της έκτασης είναι κατακερματισμένη με πλήθος από σεισμογόνες ζώνες.

 

σεισμος2 2

    Κατανομή των επικέντρων των σεισμών της Μεσογείου από την οποία φαίνεται η        μεγάλη σεισμικότητα της Ελλάδας.

Να είμαστε «ετοιμοπόλεμοι», οι σεισμοί δεν προβλέπονται

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (Τμήμα Γεωλογίας -Γεωπεριβάλλοντος) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ», μιλάει για τη συχνή σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Θεσσαλίας και προτρέπει κράτος, φορείς και πολίτες, να είναι πάντα «ετοιμοπόλεμοι» για την αντιμετώπιση ενός σεισμού, διότι αυτός «δεν μπορεί να προβλεφθεί».

Στη Θεσσαλία η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα εμφανίζεται τόσο στο βόρειο (Τύρναβος, Σοφάδες) όσο και στο νότιο τμήμα της (Φάρσαλα, Βόλος). Εκεί υπάρχουν δομές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν έναν μεγάλο σεισμό, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλία και βεβαίως σε όλη την Ελλάδα, διότι οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Έχουμε κάποια σενάρια, εφόσον εκδηλωθεί κάποιος σεισμός σε μια περιοχή και με βάση αυτά τα σενάρια σχεδιάζουμε ώστε να είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι. Η περιοχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία, βρίσκεται δυτικότερα του ρήγματος του Τυρνάβου, το οποίο είναι και το μοναδικό μεγάλο ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εξήγησε ο κ. Γκανάς, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ως προς την εξέλιξη του φαινομένου. «Η Θεσσαλία έχει 20 γνωστά ρήγματα. Ωστόσο υπάρχουν και τα λεγόμενα αθέατα ρήγματα, εκείνα που δεν φαίνονται. Κρυφά ρήγματα κάτω από το υπέδαφος και κοντά σε μεγάλες πόλεις. Προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε» μας εξηγεί ο κ.Γκανάς.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας η ομάδα ανακάλυψε και ένα ρήγμα που δεν γνώριζε: είναι το ρήγμα της Γυρτώνης, μέρος του οποίου περνάει κάτω από τη νέα Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Επίσης, έρευνες γίνονται στα ρήγματα της Κάρλας.

«Η Λάρισα έχει αρκετά ρήγματα, ωστόσο έχουμε αναφορές για μεγάλο σεισμό που έκανε στην περιοχή το 1941 με ζημιές και θύματα. Εκεί που έχει πολλούς αιώνες να κάνει μεγάλο σεισμό είναι στη Βόρεια Θεσσαλία, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Κάτω Όλυμπος» επισημαίνει ο γνωστός σεισμολόγος.

Μέχρι τώρα βλέπουμε ότι οι σεισμοί στη Θεσσαλία έχουν μια εκλεκτική κατά κάποιον τρόπο εκδήλωση, σε ορισμένα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα το 1954, αλλά και τη δεκαετία του 1980, είχαμε πολλούς σεισμούς στον Θεσσαλικό χώρο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να δούμε με βάση αυτές τις αυξομειώσεις, ότι θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό ή όχι.

 

«O σεισμός της Λάρισας, Τυρνάβου και Αγιάς του 1892» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου, πολιτικού μηχανικού, ερευνητή ιστορικής σεισμολογίας, σε έκδοση των Δήμων Λαρισαίων, Τυρνάβου και Αγιάς (σσ. 87, Λάρισα 2019)

«Ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 1892 είχε επίκεντρο στην πεδιάδα ανατολικά – βορειοανατολικά της Λάρισας. Εκδηλώθηκε 10 χρόνια μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, δεν προκάλεσε ανθρώπινα θύματα, είχε όμως έναν μικρό αριθμό τραυματιών. Οι υλικές ζημιές ήταν περιορισμένες. Αυτές παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, Τυρνάβου και Αγιάς, κατελάμβανε έκταση 1800 τ. χλμ. και είχε σχήμα έλλειψης, με τον μεγάλο άξονα σε κατεύθυνση από ΔΒΔ προς ΑΝΑ. Πέρα των μακροσεισμικών αποτελεσμάτων, που είχε ο σεισμός στους ανθρώπους και στις τεχνικές κατασκευές, το έδαφος της πεδιάδας, βορειοανατολικά της Λάρισας, η οποία κατά τον χρόνο εκδήλωσής του ήταν πλημμυρισμένη από τον ποταμό Πηνειό και την λίμνη Κάρλα, ρευστοποιήθηκε σε διάφορα σημεία» σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιάννης Παπαϊωάννου.

Από την επανεξέταση του σεισμού, ο συγγραφέας κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

α) Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος.

β) Το ρήγμα το οποίο ενεργοποιήθηκε βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την Λάρισα και τον Τύρναβο και έτσι εξηγούνται οι μικρές οριζόντιες εντάσεις του σεισμού, αφού οι μιναρέδες των τζαμιών, που ήταν πολλοί στις δύο αυτές πόλεις, παρέμειναν ανέπαφοι.

γ) Η σχετικά υψηλή ένταση του σεισμού, η οποία παρατηρήθηκε στην πόλη της Αγιάς, παρά το μέτριο μέγεθός του και την ικανή επικεντρική του απόσταση από αυτή οφείλεται και στο φαινόμενο της κατευθυντικότητας (directivity effect), επειδή η φορά διάρρηξης του ρήγματος είχε κατεύθυνση προς αυτή.

δ) Οι βλάβες που παρατηρήθηκαν στα κτίρια των τριών πόλεων και των γύρω οικισμών οφείλονται και στην υψηλή τρωτότητά τους λόγω: 1) της γήρανσης των παλαιότερων, της οθωμανικής περιόδου και

2) της έλλειψης αντισεισμικής προστασίας των νεώτερων, της περιόδου από την προσάρτηση της Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 1881 και μετά, επειδή εκ κατασκευής δεν πληρούσαν τους στοιχειώδεις στατικούς κανόνες και αυτούς της οικοδομικής τέχνης.

Οι περισσότερες βλάβες που παρατηρήθηκαν στη Λάρισα, ήταν σε κτίρια από λιθοδομή. Αντίθετα από τις λιθόκτιστες οικοδομές, οι παραδοσιακές κατασκευές από τσατμά ή από πλιθιά με ξύλινα περιμετρικά διαζώματα, επέδειξαν ικανοποιητική συμπεριφορά στον σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου 1891/9ης Ιανουαρίου 1892, επειδή μπορούσαν να παραλάβουν οριζόντιες και κατακόρυφες σεισμικές δυνάμεις. Μέτριες και λιγότερες ήταν οι βλάβες στα κτίρια του Τυρνάβου, ο οποίος συγκλονίστηκε ισχυρά από το σεισμό. Περιορισμένες ήταν οι βλάβες και στα κτίρια της Αγιάς, όπου προκλήθηκα πανικός στους κατοίκους της.

Σεισμος Λαρισας Τυρναβου Αγιά 1 1

 

ΜΕΤΡΑ

Εκκένωση Κτιρίου – Σχέδιο δράσης σε περίπτωση Πυρκαγιάς – Σεισμού

*Καθορίστε το σημείο εκκένωσης (συγκέντρωσης), το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία εκτός του κτιρίου.

*Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης παραμείνετε ήρεμοι. Μην πανικοβάλλεστε.

*Όταν ειδοποιηθείτε ότι πρέπει να εκκενώσετε το κτίριο, πάρτε μαζί σας τα προσωπικά σας είδη και αρχίστε την εκκένωση. Ειδοποιήστε τους συναδέλφους σας, τους επισκέπτες και όποιο άλλο άτομο δείτε, να κάνουν το ίδιο.

*Βγείτε από το κτίριο χρησιμοποιώντας τις πλησιέστερες εξόδους κινδύνου. Μην χρησιμοποιείτε τους ανελκυστήρες.

*Βοηθήστε τους συναδέλφους σας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους επισκέπτες και γενικά όποιον χρειάζεται βοήθεια κατά την εκκένωση.

* Μόλις βγείτε από το κτίριο, προχωρήστε στο προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης.

*Αφού ολοκληρωθεί η εκκένωση, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος από τα υπεύθυνα άτομα σε κάθε χώρο, αρχίζοντας από τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια. Αφού βεβαιωθούν ότι όλοι έχουν εγκαταλείψει το κτίριο, το πράττουν και οι ίδιοι.

*Μόλις συγκεντρωθείτε, περιμένετε οδηγίες. Μην εγκαταλείψετε το σημείο συγκέντρωσης αν δεν πάρετε τέτοια εντολή από κάποιον υπεύθυνο.

*Οι υπεύθυνοι θα καταμετρήσουν το προσωπικό τους. Όλοι οι απόντες πρέπει να αναφερθούν αμέσως στον γενικό υπεύθυνο.

Πριν το σεισμό:

*Διαρρυθμίστε το χώρο εργασίας σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν βαριά και ασταθή αντικείμενα σε σημεία όπου μπορούν να πέσουν πάνω σας ή να φράξουν την είσοδο.

*Βρείτε τώρα ένα ασφαλές σημείο στο χώρο εργασίας σας, όπου μπορείτε να προφυλαχθείτε σε περίπτωση σεισμού.

*Ασφαλίστε τα βαριά αντικείμενα, τα οποία μπορεί να αποσταθεροποιηθούν σε περίπτωση σεισμού. Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στο πάτωμα.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

*Πάνω απ’ όλα διατηρείστε τη ψυχραιμία σας και ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

*Αν είστε μέσα σε κτίριο, μείνετε μέσα και μην επιχειρήσετε να βγείτε κατά τη διάρκεια του σεισμού. Ζητήστε καταφύγιο κάτω από ένα τραπέζι ή στο κούφωμα μίας πόρτας. Μην πλησιάζετε σε παράθυρα, ράφια και βαριά αντικείμενα. Το τραπέζι και κάθε καλυπτόμενος χώρος μας προστατεύει ώστε να μην υπάρχει τραυματισμός από αντικείμενα που πέφτουν.

*Αν είστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από κτίρια, στύλους ηλεκτρικών καλωδίων και παρόμοιες κατασκευές που μπορούν να καταρρεύσουν. Αποφύγετε τα πεσμένα καλώδια – μπορεί να είναι υπό τάση.

*Αν είστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε σε ένα ασφαλές σημείο, μακριά από δέντρα και καλώδια. Σταματήστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, αλλά μείνετε στο αυτοκίνητο – σας

Οικογενειακός Σχεδιασμός – Ατομική & Οικογενειακή ετοιμότητα

*Δημιουργήστε ένα οικογενειακό αντισεισμικό σχέδιο.

*Να γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο (κάτω από τραπέζια, γραφεία ή τους εσωτερικούς τοίχους).

*Να γνωρίζετε τα επικίνδυνα σημεία (παράθυρα, καθρέπτες, κρεμάμενα αντικείμενα, τζάκια και ψηλά έπιπλα).

*Κάνετε πρακτικές ασκήσεις. Φυσικά, ερευνείστε ποιοι είναι οι ασφαλείς χώροι για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας.

*Μάθετε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες και τεχνικές ανάνηψης.

*Αποφασίστε σε ποιο σημείο θα συναντηθεί η οικογένειά σας, σε περίπτωση που χαθείτε.

* Να έχετε έναν κατάλογο με αριθμούς τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης.

*Επιλέξτε ένα φίλο εκτός περιοχής ή συγγενή, που τα μέλη της οικογένειάς του μπορούν να τηλεφωνήσουν μετά το σεισμό και να ειδοποιήσουν για την κατάστασή σας.

*Ετοιμάστε ένα φορητό σάκο επιβίωσης για τη δουλειά και το ταξίδι.

Αντισεισμικό οικογενειακό σχέδιο

Να γνωρίζετε πολύ καλά το χώρο

Το ασφαλέστερο σημείο του σπιτιού: Κατά τη διάρκεια του σεισμού, μείνετε μακριά από βαριά έπιπλα, συσκευές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ράφια που συγκρατούν μεγάλα αντικείμενα, επενδύσεις χτισμένες (όπως τα τζάκια). Αυτά τα αντικείμενα συνήθως πέφτουν ή σπάνε και μπορούν να σας τραυματίσουν. Συνήθως, ο διάδρομος είναι από τα ασφαλέστερα σημεία, εάν δεν είναι γεμάτος αντικείμενα. Οι κουζίνες και οι χώροι στάθμευσης είναι συνήθως τα πιο επικίνδυνα. Επίσης, να γνωρίζετε ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος σε κάθε δωμάτιο. Θα είναι δύσκολο να μετακινηθείτε από ένα μέρος σε ένα άλλο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Έξοδοι και εναλλακτικές δίοδοι: Να γνωρίζετε πάντα όλες τις δυνατές εξόδους από το σπίτι και τη δουλειά. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε εξόδους που μπορούν να σας χρησιμεύσουν σε περίπτωση κινδύνου.

Εντοπισμός των διακοπτών παροχών: Να γνωρίζετε πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν οι διακόπτες για τη διακοπή του ρεύματος, του νερού και του υγραερίου.

Πάρτε ειδικά μέτρα

Ηλικιωμένοι, ανάπηροι ή άτομα που παίρνουν φάρμακα: Αυτά τα άτομα ίσως έχουν δυσκολία να μετακινηθούν, σε περίπτωση σεισμού. Φροντίστε να υπάρχει κάποιος που θα τα βοηθήσει να εγκαταλείψουν το χώρο σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, ίσως χρειαστούν ειδική διατροφή και φάρμακα. Φροντίστε να προμηθευτείτε αυτά τα ειδικά εφόδια.

Κατοικίδια: Καλό είναι να έχετε αποθηκεύσει τροφές και για τα κατοικίδια. Μετά το σεισμό βάλτε τα σε ασφαλές μέρος. Ίσως δεν επιτρέπεται να τα κρατήσετε στους καταυλισμούς.

Να γνωρίζετε τη γειτονιά σας

Να γνωρίζετε πού βρίσκεται το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και η Πυροσβεστική.

Να γνωρίζετε τους γείτονές σας και τις δυνατότητές σας. Ίσως μπορέσετε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο μετά από ένα σεισμό.

Σχέδιο συνάντησης

Φτιάξτε ένα σχέδιο για το πού και πώς θα συναντηθούν τα μέλη της οικογένειας. Διαλέξτε ένα άτομο με το οποίο θα επικοινωνήσει η οικογένεια, αν χωριστεί. Μη χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο αμέσως μετά το σεισμό, παρά μόνο για κλήσεις απόλυτης ανάγκης.

Φτιάξτε ένα σχέδιο με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες, αναθέτοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο κάθε άτομο, ανάλογα με το πιθανό σημείο που μπορεί να βρίσκεται ο καθένας.

Χρειάζεται να βρείτε ένα σημείο έξω από το σπίτι, όπου τα άτομα της οικογένειας θα μπορούν να αφήνουν μηνύματα. Έτσι, αν χωριστείτε και δεν μπορείτε να παραμείνετε στο σπίτι, η οικογένειά σας θα ξέρει πού θα σας βρει. Δε χρειάζεται να κοινοποιείτε το γεγονός ότι δεν είστε σπίτι. Γι’ αυτό το λόγο, αυτό το μέρος θα πρέπει να είναι ασφαλές και κρυφό, π.χ. μέσα σε ένα κουτί, κάτω από μια πέτρα κλπ.

Μείωση κινδύνου στο σπίτι

Διακοπή παροχών

Θα ήταν χρήσιμο και ωφέλιμο να γνωρίζετε όλοι στο σπίτι πώς και πότε να διακόπτετε την παροχή του υγραερίου, του ρεύματος και του νερού μετά από ένα σεισμό. Αυτό είναι πολύ απλό, αρκεί να γνωρίζετε πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν οι διακόπτες. Καλό είναι να κλείνετε όλες τις παροχές πριν φύγετε από το σπίτι, για να αποφύγετε μεγαλύτερες ζημιές, που μπορεί να προκληθούν από τυχόν διαρροές νερού, ρεύματος ή υγραερίου.

Ασφαλίστε τα βαριά έπιπλα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ένα σεισμό -εφόσον δεν καταρρεύσει το σπίτι μας- είναι να τραυματιστούμε από μη σταθερά αντικείμενα. Ένα μεγάλο ποσοστό τραυματισμών οφείλεται σε διακοσμητικά αντικείμενα που πέφτουν, ντουλάπια και βαριά έπιπλα.

Παράθυρα και καθρέφτες

Θραύσματα από γυαλιά μπορεί να εκτοξευτούν στο χώρο του δωματίου. Υπάρχουν τζάμια ασφαλείας, αλλά αν δεν τα διαθέτετε, μπορείτε να κλείνετε τα παντζούρια ή τις κουρτίνες. Για παράθυρα που βρίσκονται κοντά σε κρεβάτια, καλύτερη λύση είναι η τοποθέτηση τζαμιών ασφαλείας.

Βαριά έπιπλα

Τα ψηλά και βαριά έπιπλα κινούνται και πέφτουν σε περιπτώσεις ισχυρής δόνησης. Ασφαλίστε τα στον τοίχο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά γωνιακά άγκιστρα, που θα τα βιδώσετε στους τοίχους. Μη χρησιμοποιείτε καρφιά.

Ηλεκτρικές συσκευές

Ασφαλίστε τις ηλεκτρικές συσκευές, γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Στερεώστε τις τόσο στο πάνω, όσο και στο κάτω μέρος, για να αποφύγετε μια πιθανή μετατόπιση.

Ψυγεία

Τα ψυγεία είναι πολύ βαριά και τα περισσότερα βρίσκονται πάνω σε ρόδες. Λόγω του όγκου τους μπορούν να συνθλίψουν κάποιον, αν πέσουν. Ασφαλίστε τα, ώστε να μένουν στη θέση τους με οποιαδήποτε κίνηση.

Κρεμαστά αντικείμενα

Ο,τιδήποτε κρέμεται στους τοίχους (φωτογραφίες, καθρέφτες, ρολόγια κλπ) μπορεί να πέσει μετά από μια μεγάλη δόνηση. Στερεώστε τα με γωνίες στον τοίχο.

Ντουλάπια

Υπάρχει περίπτωση τα ντουλάπια να ανοίξουν και το περιεχόμενό τους να διασκορπιστεί. Βάλτε τα βαριά αντικείμενα στα κάτω ράφια και ασφαλίστε τις πόρτες, ώστε να μην ανοίγουν.

Εύφλεκτα υγρά

Η διαρροή εύφλεκτων υγρών μπορεί να καταστρέψει ένα σπίτι, που αλλιώς θα είχε σωθεί. Αποθηκεύστε τα στην κανονική τους συσκευασία μακριά από το σπίτι και το αυτοκίνητο. Αν πρέπει να τα έχετε μέσα στο σπίτι, τότε τοποθετήστε τα σε κιβώτια, που να κλειδώνουν και πάντα στο κάτω ράφι.

Κρεβάτια κοντά σε παράθυρα

Τα κρεβάτια πρέπει να είναι ασφαλή σημεία. Η πιθανή πτώση των τζαμιών των παραθύρων αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Μπορείτε να τοποθετήσετε σήτες, που θα συγκρατήσουν τα τζάμια.

Μετά το σεισμό

*Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.

*Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

*Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.

*Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.

*Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

*Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.

*Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

*Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.

*Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.