HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Τα γήπεδα στην Ελλάδα και οι αριστερές ιδεοληψίες

Τα γήπεδα στην Ελλάδα και οι αριστερές ιδεοληψίες

Επιτέλους εγκαινιάστηκε το καινούργιο γήπεδο της ΑΕΚ, κάτι που δίνει χαρά σε όλους εμάς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο.

 

Δε χρειάζεται να είσαι Αεκτζής για να χαρείς ένα στολίδι. Αρκεί να μην είσαι φανατικός ή ιδεοληπτικός.

Ως γνωστόν το γήπεδο «Νίκος Γκούμας» το γκρέμισε το 2003 η τότε διοίκηση της ΑΕΚ πιστεύοντας πως μέσα στη γενικότερη ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με διαδικασίες εξπρές, θα αποπερατωνόταν και οι νέες εγκαταστάσεις. Ήταν η εποχή που ο Ολυμπιακός, με ταχύτατους ρυθμούς, ολοκλήρωνε το νέο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Δυστυχώς πέρασαν 19 ολόκληρα χρόνια. Ούτε το μετρό της Θεσσαλονίκης να ήταν.

Αιτία της μεγάλης αυτής καθυστέρησης ήταν η χρηματοδότηση του έργου, οι αγωνιστικές και διοικητικές περιπέτειες της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά κυρίως τα εμπόδια που έβαζε, επικαλούμενος διάφορα προσχήματα, ο αριστερός δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας. Ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρά του και μπλόκαρε μια επένδυση που, πέραν όλων των άλλων, θα αναβάθμιζε και όλη την περιοχή;

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Ως καλόπιστος άνθρωπος πιστεύω πως επικράτησαν οι γνωστές ιδεοληπτικές θέσεις της Αριστεράς που λέει «όχι» σε κάθε τι που ομορφαίνει μια γειτονιά, μια περιοχή. Τα ίδια έκαναν διάφοροι «πολιτιστικοί σύλλογοι» με οικολογικές δήθεν ανησυχίες, προσκείμενοι στη ριζοσπαστική Αριστερά, και για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Ανακάλυψαν πως κατοικούν σπάνια πουλιά τα οποία δε θα μπορέσουν να προσαρμοσθούν στο νέο περιβάλλον και θα εξαφανισθούν. Αν θυμάμαι καλά το πλάνο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προέβλεπε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου να γιορταστούν στο νέο γήπεδο. (2008)

Αποτέλεσμα, η περιοχή παραμένει υποβαθμισμένη, μια κατασκευαστική εταιρεία χρεοκόπησε, εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και μια επένδυση ματαιώθηκε. Τώρα που δρομολογείται και πάλι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού περιμένω να δω αν θα εμφανιστούν και πάλι οι γνωστοί «οικολόγοι». Σε αυτές τις περιπτώσεις η μέθοδος Μελισσανίδη αποδεικνύεται αποτελεσματική.

Μην πάμε μακριά. Εδώ όλος αυτός ο συρφετός ανακάλυψε αρχαιολογικό χώρο και δάσος μέσα στο Ελληνικό και μπλόκαρε μια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ. Έμβλημα τους η μιζέρια και η κακομοιριά. Αυτή η τεράστια έκταση ήθελαν να παραμείνει ένας σκουπιδότοπος αρκεί να μη γίνει η Ριβιέρα της Ελλάδας.

Δεν τους ενδιέφερε το γεγονός πως σε ένα έργο τεραστίων διαστάσεων θα έβρισκαν δουλειά χιλιάδες εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων ούτε το γεγονός πως ολόκληρος ο κατασκευαστικός κλάδος θα γνώριζε μια πρωτοφανή ανάπτυξη.

Έχουμε και λέμε: Γήπεδο ΑΕΚ, γήπεδο Παναθηναϊκού και Ελληνικό, τρία εμβληματικά έργα, πήγαν πολλά χρόνια πίσω γιατί κάποιοι ιδεοληπτικοί – για να μην αναφερθώ σε άλλα ευτελή κίνητρα – δεν ήθελαν να γίνουν. Πού βρισκόμαστε τώρα;

Το γήπεδο της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε, το Ελληνικό έχει μπει στις ράγες και προχωρά και το γήπεδο του Παναθηναϊκού δρομολογείται. Αν υπάρχει πολιτική βούληση, οι δυσκολίες με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ξεπερνιούνται και τα έργα προχωρούν.

[quads id=4]

πηγή