Τα εξοπλιστικά… δώρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα κάνουν… Τούρκο τον Ερντογάν

HomeΔΙΕΘΝΗ

Τα εξοπλιστικά… δώρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα κάνουν… Τούρκο τον Ερντογάν

Ενοχλημένοι οι Τούρκοι που βλέπουν τις σχέσης της Ελλάδας και των ΗΠΑ, να γίνονται όλο και καλύτερες και αυτό αποτυπώνεται και στα εξοπλιστικά.

Η εντεινόμενη απομόνωση της Άγκυρας σε συνδυασμό με τον επανεξοπλισμό της Ελλάδας που ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ έχουν… ταρακουνήσει τους γείτονες. Από τη μία τα Rafale και από την άλλη οι ελληνικές φρεγάτες που παίρνουν… σειρά προκαλούν νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα όπως φαίνεται και από πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας. Η ανησυχία της Τουρκίας εντείνεται και από το γεγονός πως η Ελλάδα ξεδιπλώνει ένα νέο πλέγμα διπλωματικών σχέσεων με… στρατηγικό βάθος. Για παράδειγμα η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία ή τα ΗΑΕ μόνο απαρατήρητη δεν περνά από την Άγκυρα.

Ωστόσο μεγαλύτερη πληγή για την Τουρκία είναι η στρατηγική σχέση που βήμα – βήμα οικοδομείται με τις ΗΠΑ.

Τα «δώρα» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα προσφέρει στις ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις σε διάφορες περιοχές (ιδιαίτερη ενόχληση υπάρχει για τη στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη) και έτσι η Αμερική δε μένει με σταυρωμένα χέρια και κάνει τις δικές της κινήσεις.

Ποιες είναι αυτές; Φυσικά ετοιμάζεται όπως και στο παρελθόν να παραχωρήσει μέρος από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό της στην Αθήνα έναντι χαμηλού αντιτίμου.

Ειδικότερα, φαίνεται πως ετοιμάζονται αμοιβαίοι φάκελοι ανάμεσα σε υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Τα όπλα τα οποία σχεδιάζουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι τα εξής:

*9 τεμάχια AH-64D Απάτσι επιθετικά ελικόπτερα

*50 τεμάχια OH-58D επιθετικά ελικόπτερα.

*350 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M-2A2

*60 εκτοξευτές ρουκετών MLRS

*120 τεμάχια M-109A5 αυτοκινούμενα πυροβόλα

*Άγνωστο αριθμό πυροβόλων Χόβιτζερ (Μ-198/M-119)

*Άγνωστο αριθμό φορτηγών HEMTT που μεταφέρουν πυρομαχικά

*Άγνωστο αριθμό θωρακισμένων οχημάτων μεταφορά προσωπικού MRAP