Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, ο οποίος άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει καθολικό lockdown για να «σπάσει» η πανδημία σε περίπτωση που υπάρξει απότομη αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Πλέον «αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων».
Οι ιοί, όπως ανέφερε ο ίδιος, τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο.
«Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή, οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας» είπε ο κ. Σύψας.
«Η μετάλλαξη είναι παντού»
Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα, μετά από έλεγχο δειγμάτων από τις 12 έως τις 27 Ιανουαρίου, βρέθηκε πως το 60% από 187 δείγματα είχε μετάλλαξη.
Όπως ο ίδιος υπογράμμισε δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία.
«Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού… Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σύψας.
Ερωτηθείς εάν η βρετανική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι επικίνδυνες, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι περισσότερο μεταδοτικές –παρότι που αυτό δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο, όπως σημείωσε.
Αυτό, εξήγησε, συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτές τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής απάντησε πως δυστυχώς για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.
«Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» είπε ο ίδιος.
Ο ειδικός δήλωσε πως αυτό γνωρίζουν από δύο μεγάλες κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν –της Johnson και της που γίνονται στη Νότιο Αφρική και έδειξαν με μεγάλη σαφήνεια ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό.
«Συγκριμένα αυτά τα δύο εμβόλια είναι περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική. Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρόλα αυτά κάπως προστατεύουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες – όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές – που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις.
«Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο» υποστήριξε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.
Αναφορικά εάν μπορεί κάποιος να νοσήσει από κορωνοϊό και στη συνέχεια να κολλήσει μια από τις μεταλλάξεις αυτές, ο κ. Σύψας είπε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα.
Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό.
«Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε έναν καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό» ανέφερε, εξηγώντας πως αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής στη χώρα μας τότε είναι προφανές ότι η προηγούμενη νόσηση δεν μας καλύπτει.
«Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων
ο ίδιος είπε πως αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50% τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας.
Τόνισε δε πως και η άνοδο που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στην Βρετανία και Πορτογαλία.
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα.
Για το άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων
Απαντώντας σε ερώτημα για το άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων και το εάν αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση, ο κ. Σύψας ανέφερε πως τα στοιχεία πηγαίνουν ανά εβδομάδα.
Έτσι, την Παρασκευή αποφασίστηκε πως πρόκειται για ένα ρίσκο που μπορούν να λάβουν.
«Αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επίδραση του λιανεμπορίου» συμπλήρωσε, τονίζοντας παράλληλα πως ο ιός είναι αυτός που υπαγορεύει όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.