HomeΑΓΡΟΤΙΚΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Συνάντηση ενημέρωσης/εκπαίδευσης τοπικών ομάδων-στόχων (κτηνοτρόφοι & κυνηγητικοί σύλλογοι) για την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Συνάντηση ενημέρωσης/εκπαίδευσης τοπικών ομάδων-στόχων (κτηνοτρόφοι & κυνηγητικοί σύλλογοι) για την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Στις 26 Νοεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης του ΟΦΥΠΕΚΑ ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις ανοιχτές στο κοινό, σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και τοπικούς φορείς.

 

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου (έναντι Αθλητικού Κέντρου Ολύμπου), στο Λιτόχωρο Πιερίας και η δεύτερη στις 26 Νοεμβρίου στο Ζάννειο Μορφωτικό Κέντρο, στο Λιβάδι Ελασσόνας. Η Ημερίδα είχε θέμα “Διοργάνωση συναντήσεων ενημέρωσης/εκπαίδευσης τοπικών ομάδων-στόχων (κτηνοτρόφοι & κυνηγητικοί σύλλογοι) για την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων”, στην οποία συμμετείχαν εισηγητές από την ΕΜΑΔΔ και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

 

Την έναρξη της Ημερίδας πραγματοποίησε ο κύριος Δημήτριος Παππάς, Δασολόγος – Υπεύθυνος έργου, οποίος παρουσίασε το έργο και τη λειτουργία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. Στόχος ήταν η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, κυρίως κτηνοτρόφων και κυνηγών, για την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία εξακολουθεί να πλήττει τη ζωή της υπαίθρου, με κύρια θύματα ζώα εργασίας, αλλά και δεκάδες είδη άγριας ζωής.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Σάββας Βασιλειάδης, Υπεύθυνος χειριστής Ε.Μ.Α.Δ.Δ., ο οποίος παρουσίασε τη δράση των Ειδικών Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) του ΟΦΥΠΕΚΑ, διευκρινίζοντας πως κάθε ομάδα αποτελείται από έναν σκύλο ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και τον χειριστή του. Ο κύριος Βασιλειάδης έκανε μία σύντομη αναδρομή, παρουσιάζοντας το ιστορικό των Ε.Μ.Α.Δ.Δ. στην Ελλάδα και παραθέτοντας δεδομένα για τις πρώτες μονάδες που δημιουργήθηκαν, ενώ ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν 12 Ε.Μ.Α.Δ.Δ. με 13 σκύλους σε όλη την Ελλάδα.

 

Στόχος της λειτουργίας της Ε.Μ.Α.Δ.Δ. είναι να συμβάλει στην έγκαιρη ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο και την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης τους. Ο κος. Βασιλειάδης τόνισε πόσο αποτελεσματικές είναι οι περιπολίες της Ε.Μ.Α.Δ.Δ. και παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 2023 (περιπολίες, ευρήματα κτλ). Τέλος, τόνισε ότι για την ώρα ο ρόλος της Ε.Μ.Α.Δ.Δ. είναι αρκετά περιορισμένος και συμπλήρωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του εγκλήματος είναι όλοι οι “κρίκοι”/υπηρεσίες που συνδέονται με την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, να ακολουθούν αποτελεσματικά τα βήματα που άπτονται της αρμοδιότητας τους.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κύριος Δημήτρης Βαβύλης, Βιολόγος – Συντονιστής Ε.Μ.Α.Δ.Δ., ο οποίος εξήγησε τί είναι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ποιοι είναι τα θύματά της και πώς επιδρά στον άνθρωπο. Ο κος Βαβύλης πραγματοποίησε μία άκρως χρήσιμη ιστορικά αναδρομή, για το πώς ξεκίνησε να διαδίδεται αυτή η πρακτική, η οποία παρόλο που από το 1993 και μετά θεωρείται απαγορευμένη, παρατηρείται συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο μέχρι και σήμερα.

Ο κύριος Βαβύλης αναφέρθηκε σε μία καταγραφή από τα κίνητρα που υπάρχουν πίσω από αυτή την πρακτική και αναφέρθηκε ενδελεχώς στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, η οποία πλήττει σημαντικά τα πτωματοφάγα πουλιά, όπως οι γύπες, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης. Παράλληλα, σκοτώνει και πολλά ζώα εργασίας, όπως οι σκύλοι. Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη επέμβαση και η άμεση απομάκρυνση των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των θυμάτων.

Μέσα από εικόνες και ενημερωτικό υλικό, ενημέρωσε το κοινό για τη μορφή που έχουν τα δηλητηριασμένα δολώματα, και παρουσίασε την ιστορία του Λάζαρου, ενός Ασπροπάρη, που πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση.

 

Τον λόγο μετέπειτα πήρε η κυρία Νάντια Σιδέρη-Μανώκα από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Υπεύθυνη Προστασίας Ειδών, η οποία μίλησε για τη σύγκρουση ανθρώπου και άγριας ζωής, και τα μέτρα πρόληψης αναφέροντας πως όταν υπάρχει απώλεια περιουσίας, βιοπορισμού ή/και ακόμη ζωής, τότε ακολουθούν αντίποινα κατά του «κατηγορούμενου» είδους, πχ δηλητηριασμένα δολώματα.

 

Η κυρία Σίδερη-Μανώκα παρουσίασε κάποια μέτρα πρόληψης προς τους κτηνοτρόφους, τα οποία όπως τόνισε δεν πρέπει να είναι παρεμβατικά προς τη φύση, γιατί στόχος είναι να μην πλησιάζουν τα άγρια ζώα τις καλλιέργειες και τα κοπάδια ζώων. Ως μέτρο πρόληψης, θεωρείται και η διαχείριση των σκουπιδιών και της τεχνητής σίτισης, ώστε να μην προσελκύεται από τις μυρωδιές η άγρια ζωή. Αναφέρθηκε όμως και στην παρουσία υπηρεσιών επιβολής του νόμου (πχ περιπολίες από Ε.Μ.Α.Δ.Δ.), όπου ίσως αποτρέψουν τους ανθρώπους από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, φοβούμενοι ότι μπορεί να συλληφθούν.

 

Στην πορεία ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι/αγρότες στα μέρη αυτά από τα άγρια ζώα (πχ αγριογούρουνα. λύκοι) και το πόσο δύσκολο είναι να τα απομακρύνουν από τις καλλιέργειές τους και τα κοπάδια τους.

 

Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνη του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου» με Κωδικό ΟΠΣ 5033173 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.