Στη φωλιά των λύκων στον Τιταρήσιο

HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Στη φωλιά των λύκων στον Τιταρήσιο

Η φωλιά των λύκων βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στο Τύρναβο και το Δαμάσι κατά μήκος της κοίτης του Τιταρήσιου. Η τοποθεσία ονομάζεται Καρατάδες και κρύβει πολλά μυστικά ενώ η δυσκολία πρόσβασης αφήνει την φύση ανέγγιχτη και εντυπωσιακά όμορφη λίγα χιλιόμετρα από αστικές περιοχές.

 

Ο Ξηριάς που ρέει από κάτω ακόμα λόγω των ανοιξιάτικων βροχών κρύβει στην κοίτη του τα θεμέλια μιας πέτρινης Γέφυρας. Στο σημείο φημολογείται ότι υπήρχε Ναός του Απόλλωνα.

Κατηφορίζοντας βρεθήκαμε μπροστά σε μια μικρή σπηλιά πολύ καλά κρυμμένη με μέτωπο προς το δρόμο την Παλιά Εθνική οδό Λάρισας Ελασσόνας.

Με προσοχή μπήκαμε μέσα και από τα ευρήματα προέκυψε ότι είμασταν μέσα σε μια φωλιά άγριων ζώων το πιο πιθανό να είναι κρυψώνα λύκων που υπάρχουν πάρα πολλοί στην περιοχή.

Τα οστά προβάτων δείχνουν ότι εκεί μεταφέρουν οι λύκοι τα ζώα που σκοτώνουν από τα γύρω κοπάδια. Ίσως και να γεννούν εκεί γιατί η οσμή ζώων είναι έντονη.

Πρόκειται για κοινωνικότατο ζώο, με πυρήνα την «οικογένεια», η οποία αποτελείται από ένα κυρίαρχο αναπαραγωγικό ζεύγος, συνοδευόμενο από τους ενήλικους απογόνους του συγκεκριμένου ζευγαριού.  Τρέφεται κυρίως με μεγάλα οπληφόρα, μικρότερα ζώα κάθε είδους (λαγούς, πουλιά κ.α.), ζώα κτηνοτροφίας, θνησιμαία και απορρίμματα.  Ο τρόπος οργάνωσης και επικοινωνίας των μελών του, με κυρίαρχα ηθολογικά στοιχεία το ουρλιαχτό και τις οσμητικές σημάνσεις, προκαλεί τον θαυμασμό ακόμη και στους διώκτες του 

Η έρευνα του TirnavosPress θα συνεχιστεί στην γύρω περιοχή πάντα με την πρωτοβουλία του φίλου Γιώργου Μπελτε.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το ενεργό πλέον ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό της 3ης Μαρτίου γι’ αυτό και οι αρχαίοι πρόγονοι μας θεωρούσαν ότι εδώ ήταν η πύλη του Άδη

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Σχετικές Εικόνες: