HomeΤοπικά

Στα άδυτα ενός σεισμολογικού σταθμού στο Δαμάσι

Στα άδυτα ενός σεισμολογικού σταθμού στο Δαμάσι

Πως είναι στο εσωτερικό του και πως λειτουργεί ένας σεισμολογικός σταθμός; Αυτό το ερώτημα μας δημιουργήθηκε όταν συναντήσαμε το κτίριο που βρίσκεται λίγο πριν το Δαμάσι στο δρόμο από τον Τύρναβο.

Πρόκειται για τον σεισμολογικό σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι ένας εκ των δεκάδων σε όλη την Ελλάδα. Σε επικοινωνία που είχε το Larissanet.gr με το ΑΠΘ, μας ενημέρωσαν πως αυτήν την περίοδο έχουν στηθεί κι άλλοι στην περιοχή λόγω της έκρηξης του φαινομένου. Ο συγκεκριμένος μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά κατά το παρελθόν για να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία γύρω από τις σεισμικές δονήσεις.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ιστορία του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ που ιδρύθηκε το 1978 και υπάγεται στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί τον κεντρικό σταθμό ενός Δικτύου δεκάδων τηλεμερτικών σταθμών, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κάποια εξ αυτών υπάρχουν τόσο στη Λάρισα όσο και στον Τύρναβο αλλά Το προσωπικό του Σεισμολογικού Σταθμού αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. του Α.Π.Θ. και εξειδικευμένους επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση σεισμολογικών θεμάτων, αλλά και από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Γεωφυσικής. 

Κύρια αποστολή του Σεισμολογικού Σταθμού είναι η συνεχής, σε 24ωρη βάση, παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας του ελλαδικού χώρου και των γύρω περιοχών, καθώς και η ενημέρωση της πολιτείας, των ΜΜΕ και του κοινού σε θέματα σεισμών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στα πλαίσια της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων, ο Σεισμολογικός Σταθμός του Α.Π.Θ. και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν την ευθύνη για την έκδοση κοινής ανακοίνωσης μετά τη γένεση σεισμών που γίνονται αισθητοί στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

Ο Σεισμολογικός Σταθμός του Α.Π.Θ. προωθεί συνεργασίες σε θέματα σεισμολογικού ενδιαφέροντος με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Επίσης, αποτελεί πηγή ενημέρωσης των διεθνών σεισμολογικών κέντρων σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα όχι μόνο της περιοχής της Μεσογείου (αποστολή, κατά μέσο όρο, 800 αναλύσεων σεισμών ανά μήνα στα διεθνή σεισμολογικά κέντρα, άμεση ενημέρωση και διάθεση δεδομένων σε περίπτωση σημαντικών σεισμών), αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Σεισμολογικού Σταθμού στην ενημέρωση του κοινού σε περιπτώσεις αισθητών σεισμών. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής εκδίδονται ανακοινώσεις, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, οι οποίες περιλαμβάνουν επιστημονικά τεκμηριωμένες εκτιμήσεις σχετικά με την πιθανή εξέλιξη σεισμικών εξάρσεων.

Πηγή

Φωτ. Larissanet.gr//Λεωνίδας Τζέκας