HomeΓεύση

Σπιτικό λικέρ κεράσι: Το φτιάχνουμε την άνοιξη για να το απολαύσουμε τον χειμώνα

Σπιτικό λικέρ κεράσι: Το φτιάχνουμε την άνοιξη για να το απολαύσουμε τον χειμώνα

Η διαδικασία παραγωγής των σπιτικών λικέρ, από τα φρούτα της Άνοιξης, θυμίζει έναν μύθο του Αισώπου…

Αυτόν του τζίτζικα και του μέρμηγκα.

Και αυτό γιατί, σαν τα μυρμήγκια και εμείς, θα συλλέξουμε και θα προετοιμάσουμε τους καρπούς που θα μας δώσουν το πολύτιμο ποτό, το οποίο θα απολαμβάνουμε τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Η διαδικασία θέλει, υπομονή και έκθεση στον ήλιο για 5 εβδομάδες.

Το σπιτικό τσέρι, θα κρατήσει για έναν χρόνο, ακόμη και εκτός ψυγείου.

Λικέρ τσέρι

Υλικά:

  • 1 κιλό κεράσια
  • 1 λίτρο κονιάκ
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 5 γαρύφαλα
  • 1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κεράσια.

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Με το ειδικό εργαλείο, αν το έχουμε, ή βάζοντας κάθε κεράσι στο στόμιο ενός μπουκαλιού και πιέζοντας στο κέντρο με ένα τσόπστικ ή με ένα καλαμάκι, για να πέσει το κουκούτσι μέσα στο μπουκάλι.

Σε μεγάλο βάζο που κλείνει καλά με καπάκι, βάζουμε τα κεράσια που τα πιέζουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τους χυμούς τους.

Σπάμε με ένα σφυράκι και κάποια κουκούτσια και τα ρίχνουμε μέσα στο βάζο.

Προσθέτουμε το κονιάκ και κλείνουμε το βάζο.

Το αφήνουμε να «ζυμωθεί», για 1 μήνα, σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.

Μετά από αυτό το διάστημα, περνάμε το υγρό από τουλουπάνι, ή πολύ λεπτή σίτα, πιέζοντας καλά να βγει όλος ο χυμός από τα κεράσια.

Ξαναβάζουμε το ποτό στο βάζο, χωρίς τα φρούτα και τα κουκούτσια και ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Αφήνουμε για 1 εβδομάδα, στον ήλιο, για να διαλυθεί η ζάχαρη, και έπειτα βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλι.

Διατηρείται για περίπου 1 χρόνο.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram, Google News, YouTube , X και στο TikTok.