HomeΕΛΛΑΔΑ

Σπ. Λιβανός: στο πακέτο των αποζημιώσεων των παγετόπληκτων μπαίνουν όλες οι καλλιέργειες

Σύμφωνα με όσα είπε την Δευτέρα 12 Ιουλίου στην βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός στο πακέτο των αποζημιώσεων μπαίνουν όλες οι καλλιέργειες.

Σπ. Λιβανός: στο πακέτο των αποζημιώσεων των παγετόπληκτων μπαίνουν όλες οι καλλιέργειες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός είπε την Δευτέρα 12 Ιουλίου στην βουλή ότι  στο πακέτο των αποζημιώσεων μπαίνουν όλες οι καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Καταθέτω στη Βουλή για να το έχετε το πρόγραμμα το οποίο ανακοινώσαμε για τον «Παγετό Άνοιξης του 2021». Μέσα εκεί περιγράφουμε τα βήματα τα συγκεκριμένα τα οποία θα ακολουθήσουμε. Στο πλαίσιο των διατάξεων για το πρόγραμμα «Παγετός Άνοιξης 2021» και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 1β, εισηγούμεθα προς το Υπουργείο Οικονομικών ακριβώς την ένταξη όλων των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από αυτόν τον φοβερό παγετό που ζήσαμε και δεν καλύπτονταν απολύτως από τον ΕΛΓΑ».

Η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε με τη δεύτερη με αριθμό 913/1-7-2021 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής κ. Απόστολου Πάνα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Ένταξη της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού».

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής είναι αναμφίβολα η χειρότερη από το 2013, που ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς. Η μείωση της παραγωγής μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα κυμανθεί από 60% έως και 100%.

Συγκεκριμένα, ο παγετός που έπληξε την καλλιέργεια της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής κατά το διάστημα Μάρτιο έως Απρίλιο δεν επέτρεψε τα ελαιόλαδα να ολοκληρώσουν σωστά τον κύκλο τους. Οι συνθήκες αυτές, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν επέτρεψαν ούτε τη σωστή γονιμοποίηση των ελαιόδεντρων ούτε και εν συνέχεια την καρπόδεσή τους, καθώς η όποια ζημιά πραγματοποιήθηκε σε προανθικό στάδιο.

Όπως είναι ήδη γνωστό το κόστος παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής υπολογίζεται στα 600 ευρώ ανά στρέμμα. Τα έξοδα της καλλιεργητικής χρονιάς είναι πλέον δυσβάσταχτα συνυπολογίζοντας ακόμα και την υγειονομική κρίση, όπως καταλαβαίνετε η οικονομική κατάσταση των παραγωγών είναι δραματική.

Κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεστε οι παραγωγοί της πράσινης ελιάς της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και υπάρχουν καλλιέργειες με ελάχιστο έως και μηδενικό καρπό, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ελάχιστο και μηδενικό εισόδημα. Μιλάμε για την ΠΟΠ ελιά Χαλκιδικής, ένα εθνικό και 100% εξαγώγιμο προϊόν που καλλιεργείται, παράγεται, επεξεργάζεται και τυποποιείται αποκλειστικά εντός των ορίων της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής. Οποιαδήποτε άλλη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς είναι απλά τύπου Χαλκιδικής.

Για τους λόγους αυτούς, κύριε Υπουργέ, σας ρωτώ το εξής: Σκοπεύετε να εισηγηθείτε θετικά στον οργανισμό του ΕΛΓΑ ώστε να ενταχθεί η ελαιοκαλλιέργεια στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού, καθώς η ένταξή της στα ΚΟΕ-ΠΣΕΑ δεν προσφέρει άμεση στήριξη στους παραγωγούς μας. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κι εμείς ευχαριστούμε για τον χρόνο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο. Να είστε κι εσείς εντός χρόνου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τρόμαξα, γιατί τόση ώρα μιλάγατε συνολικά για την ελιά, αλλά η ερώτηση είναι για τον παγετό.

Αντιλαμβάνομαι όλα αυτά τα οποία είπατε και τα έχουμε ξανασυζητήσει σε αυτή την Αίθουσα και ξέρετε –εσείς τουλάχιστον έχετε συμφωνήσει στο παρελθόν, ίσως όχι ο κ. Αραχωβίτης- ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και να τους ενισχύουμε σε αυτή τη δύσκολη φάση. Φέτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίσαμε τα πάντα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι το κράτος συνολικά έχει σταθεί εξαιρετικά σωστά και καλά απέναντι στους παραγωγούς μας. Το ίδιο θα συμβεί και με τον παγετό.

Καταθέτω στη Βουλή για να το έχετε το πρόγραμμα το οποίο ανακοινώσαμε για τον «Παγετό Άνοιξης του 2021». Μέσα εκεί περιγράφουμε τα βήματα τα συγκεκριμένα τα οποία θα ακολουθήσουμε. Στο πλαίσιο των διατάξεων για το πρόγραμμα «Παγετός Άνοιξης 2021» και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 1β, εισηγούμεθα προς το Υπουργείο Οικονομικών ακριβώς την ένταξη όλων των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από αυτόν τον φοβερό παγετό που ζήσαμε και δεν καλύπτονταν απολύτως από τον ΕΛΓΑ.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Σπυρίδων-Παναγιώτης (Σπήλιος) Λιβανός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Άρα, και η συγκεκριμένη παραγωγή στην οποία εσείς αναφέρεστε εμπεριέχεται σε αυτό το κομμάτι. Αντιλαμβανόμαστε και τη μειωμένη ανθοφορία και τον αποχρωματισμό του φυλλώματος και τη φυλλόπτωση και τον επηρεασμό των ετήσιων βλαστών, όπως και σε άλλες περιοχές. Άρα, παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά της χώρας, προσπαθούμε ακριβώς να εντάξουμε το σύνολο των καλλιεργειών που πραγματικά επλήγησαν. Γι’ αυτό και ο ΕΛΓΑ έχει προσλάβει και παραπανήσιους εκτιμητές, συγκεκριμένα ανά καλλιέργεια και ανά περιοχή, ούτως ώστε να μην παρεισφρήσουν επιτήδειοι και πονηροί και με δικαιοσύνη να στηρίξουμε όλους αυτούς οι οποίοι υπέστησαν καταστροφές και επλήγησαν από τον παγετό, ιδιαίτερα δε όταν μιλάμε για καταστροφές της τάξης του 60% που μέχρι τώρα παρατηρούνται στη Χαλκιδική.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, με χαροποιεί η διάθεσή σας και το σκεπτικό σας να στηρίξετε τις καλλιέργειες οι οποίες έχουν πληγεί από τον παγετό το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι τα δημοσιονομικά σε μια τέτοια συνθήκη δεν είναι εύκολα για να γίνει καθολικά μια τέτοια στήριξη.

Θα μιλήσω, όμως, για την ελιά Χαλκιδικής. Γιατί ξέρετε πριν κάποιους μήνες βρέθηκα στο ίδιο Βήμα και είχαμε μια δέσμευση από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Βορίδη για στήριξη της ελιάς Χαλκιδικής τότε στην κορωνοενίσχυση και δυστυχώς ακόμα δεν ολοκληρώθηκε. Άρα, καταλαβαίνετε ότι είμαστε διπλά επιβαρυμένοι και υπάρχει μεγάλη ανάγκη πλέον στους παραγωγούς της Χαλκιδικής γενικότερα να νοιώθουν ότι είναι κι αυτοί ενισχυμένοι σε μία τόσο δύσκολη συνθήκη που αντιμετωπίζουν, σε μια συνθήκη δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική. Γι’ αυτό και το ζήτημα είναι να μην ενταχθεί στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις παγετού στα ΚΟΕ-ΠΣΕΑ.

Γι’ αυτόν τον λόγο, για να σας αναδείξω την ανάγκη του κόσμου της Χαλκιδικής, των παραγωγών της Χαλκιδικής που όλο αυτό το χρονικό διάστημα συνομιλώ μαζί τους και έχω επισκεφθεί και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και τις μονάδες τους, σας καταθέτω αυτή τη στιγμή και έγγραφο το οποίο αφορά είκοσι εννιά αγροτικούς ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς του Νομού Χαλκιδικής, με την οποία δίνουν κραυγή αγωνίας και παραθέτουν πλέον τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν.

Και νομίζω ότι το σκεπτικό σας είναι αυτό που θα δώσει και τη δυνατότητα να στηριχθεί κατά μία βάση η οικονομία αυτή τη στιγμή της Χαλκιδικής όπου πέρα από τον τουρισμό και ο αγροτικός τομέας πλήττεται. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι το χρονοδιάγραμμα το οποίο βάζετε σήμερα, ουσιαστικά θα εμπεριέχει την ελιά της Χαλκιδικής και ουσιαστικά θα δώσετε μια ανάσα στους παραγωγούς να βγάλουν αυτήν τη δύσκολη χρονιά, μια χρονιά πραγματικά τραγική. Αυτό θέλουμε.

Δεν θέλουμε να αδικήσουμε άλλες περιοχές. Αλλά δεν θέλουμε και εμείς σαν Χαλκιδική να νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στο κομμάτι της αγροτικής πολιτικής. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γνωρίζω την ευαισθησία σας. Σας παρακολουθώ ότι έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα, προκειμένου να δείτε από κοντά τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Πρέπει λοιπόν να σκύψετε σοβαρά σε αυτό το ζήτημα και να στηριχθεί η Χαλκιδική και οι παραγωγοί της.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, όχι για την επικοινωνία αλλά για την ουσία των πραγμάτων.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ, κύριε Πάνα, -το είπατε και εσείς- κανείς δεν θέλει να αδικήσει τη Χαλκιδική. Το αντίθετο.

Θα είμαι λιτός και γρήγορος. Δεν θα πάμε με την κατηγορία των ΠΣΕΑ. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Εμείς ακολουθούμε άλλες διαδικασίες και είμαστε μπροστά από τις αναμονές των πολιτών που πλήττονται στις πληρωμές μας όλο αυτό το διάστημα που δυστυχώς έχουμε πληγεί βάναυσα από την κλιματική αλλαγή, όπως σας είπα. Η απάντηση είναι ότι η πολιτική μας είναι να ενταχθεί και αυτό το κομμάτι στις ειδικές ρυθμίσεις για τον παγετό, που σας κατέθεσα και πάλι, για μην χρονοτριβούμε, τον οδικό χάρτη.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο με ταχύτατους ρυθμούς αλλά και με απόλυτη δικαιοσύνη σε σχέση με το ποιος έχει πληγεί και ποιος όχι, θα προχωρήσουμε και στην Χαλκιδική την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει.