HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σημαντικές απώλειες στην παραγωγή αμυγδάλου, πάνω από 8 ευρώ η τιμή παραγωγού

Σημαντικές απώλειες στην παραγωγή αμυγδάλου, πάνω από 8 ευρώ η τιμή παραγωγού

Μια από τις χειρότερες χρονιές αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αμυγδάλου σε πολλές περιοχές της χώρας, πλην κάποιων εξαιρέσεων, λόγω της ακαρπίας των δέντρων από τους παγετούς. Η αύξηση της τιμής είναι αξιοσημείωτη, με τις πρώτες πράξεις να ξεπερνούν τα 8 ευρώ το κιλό. 

Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Αγχίαλος, οι Μικροθήβες και ο Αλμυρός, δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τους παγετούς ενώ στα Κανάλια, στο Σέσκλο και σε πιο ορεινές περιοχές η απώλεια είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Σύμφωνα με τον κ. Μιχέα Κοσμά, που ασχολείται χρόνια με την παραγωγή και εμπορία αμυγδάλου στο Σέσκλο Βόλου, οι συγκομιδές φέτος θα διαρκέσουν πολύ λίγο καθώς δεν υπάρχει αμύγδαλο για να συγκομισθεί. «Από τόπο σε τόπο η παραγωγή διαφέρει, ωστόσο υπάρχει απώλεια 90%-95%. Η ζημιά είναι ανεξαρτήτου ποικιλίας. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν θα μαζέψουν αμύγδαλα καθώς το κόστος εργατικών είναι πολύ μεγαλύτερο. Εγώ έχω ξεκινήσει το μάζεμα επειδή διαθέτω μηχάνημα συγκομιδής αλλά η κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική. Από τα 150 στρέμματα που διαθέτω, η συνολική φετινή παραγωγή είναι μόλις 300-400kg. Η ποιότητα δεν έχει επηρεαστεί. Η τιμή παραγωγού για την καθαρή ψίχα είναι 8,5 ευρώ το κιλό», συμπληρώνει ο κ. Μιχέας.

Ακόμα, ο κ. Γεροτόλιος Αχιλλέας, παραγωγός 24 στρεμμάτων αμυγδάλου στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο για ολική ζημιά στο Συκούριο, τον Τυρνάβο και στην επαρχία της Ελασσόνας. «Στην περιοχή του Τυρνάβου, η οποία έχει έκταση 30.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, η παραγωγή είναι ελάχιστη. Γενικά σε όλη την Λάρισα και την Μαγνησία με εξαίρεση κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές δεν υπάρχει παραγωγή. Τα έξοδα παραγωγής είναι 300-400 ευρώ ανά στρέμμα και αφορούν 12 ψεκασμούς το έτος, ποτίσματα, λιπάνσεις και κλαδέματα. Η τιμή σε κόκκαλο φέτος είναι πάνω από 2,30-2,40 ευρώ το κιλό για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ τον Αύγουστο και περιμένουμε αποζημιώσεις», καταλήγει ο κ. Γεροτόλιος. 

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός στα Κανάλια Βόλου, επισημαίνει ότι «κάποιες περιοχές έχουν πλήρη καταστροφή και δεν έχουν λάβει καθόλου παραγωγή, ενώ σε άλλες, η παραγωγή έχει κιόλας συγκομισθεί. Φέτος το ελληνικό αμύγδαλο είναι λιγοστό. Οι κύριες ποικιλίες στην περιοχή είναι η Φυρανιά και η Τέξας όπου η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική ενώ για τις υπόλοιπες ποικιλίες στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει το 20%-30% του αναμενόμενου όγκου. Η τιμή χονδρικής που ξεκινάει από τον παραγωγό, είναι 8 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Τέξας και 8,5 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Φυρανιά». 

Από την πλευρά του, ο κ. Βαζούρας Φίλιππος, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη δενδρώδη καλλιέργεια στον Αλμυρό Βόλου, αναφέρει, «ο Αλμυρός είναι από τις περιοχές που δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και οι νέες φυτεύσεις που διαθέτω δεν έχουν πληγεί. Παρόμοια είναι η κατάσταση στις Μικροθήβες και στην Αγχίαλο, όπου δεν υπήρχε μεγάλη καταστροφή και γίνονται συγκομιδές. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να αναφερθούμε σε τιμές, ακούγεται ότι γίνονται πράξεις με περσινά αμύγδαλα, με τιμή παραγωγού 9 και 9,50 ευρώ το κιλό».

Στην περιοχή της Φθιώτιδας, όπου καλλιεργείται κατ’ εξοχήν κελυφωτό φιστίκι, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι εκτάσεις με αμύγδαλα. Σύμφωνα με τον κ. Καμάρα Δημήτρη, παραγωγό καρπών με κέλυφος και ιδιοκτήτη της εταιρείας Κτήμα Καμάρα στην Μάκρη Φθιώτιδας, η τιμή αυτήν την περίοδο για την αμυγδαλόψιχα είναι 9 ευρώ το κιλό και αφορά περσινά αποθέματα και νέες συγκομιδές. Η παραγωγή ωστόσο είναι σημαντικά μειωμένη όπως επισημαίνει και η κα. Κούτλη Χρυσάνθη, η οποία ασχολείται με τη βιολογική παραγωγή αμυγδάλου και άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιεί τις ποικιλίες Φυρανιά και Τέξας και η μείωση είναι πάνω από 50%, ενώ οι συγκομιδές έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τζίμιτρα, γεωπόνο και παραγωγό αμυγδάλου και άλλων καρπών με κέλυφος στην περιοχή της Νέας Πέλλας, η συγκομιδή στον νομό Πέλλας έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου. «Οι ποσότητες είναι μικρές αλλά η ποιότητα των καρπών δεν έχει επηρεαστεί καθόλου και είναι εξαιρετική. Η ζήτηση όπως φαίνεται θα είναι πολύ μεγάλη καθώς όλη η Ελλάδα έχει υποστεί ζημιές και οι ποσότητες αμυγδάλου είναι πολύ λίγες. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές», καταλήγει ο κ. Τζίμιτρας.

Βασιλική Χατζηιερεμία